Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iako naši političari optimistično najavljuju kraj ekonomske krize, u Caritasovim pučkim kuhinjama svakog je dana sve više korisnika.


U redu za besplatan obrok stoje i zaposleni ljudi čije su plaće prezadužene ili kasne zbog nelikvidnosti poslodavaca. Iz osječkog Caritasa stiže apel za topli obrok više. U istom redu za besplatni obrok beskućnici i radnici. Život stiže na naplatu, a plaća neredovita ili prezadužena. 'Od tih 600 ja platim 400 kuna režija i ja više nemam ništa. I što, imam za 200 kuna da živim', kaže jedna korisnica usluga pučke kuhinje. Ona bi, da nema pučke kuhinje, bila gladna. Je li to stvarno u Slavoniji nestašica hrane, odnosno je li se glad pojavila na vratima nekih obitelji? 'Da, možemo reći da jest', odgovara Ivica Rebić, ravnatelj osječkog Caritasa. 

Donacija sve manje

Vezani članci Slika nije dostupna Gotovo 20 posto stanovništva bori se sa siromaštvom Slika nije dostupna Vukovar ostao bez bez pučke kuhinje

U osječkoj pučkoj kuhinji red za topli obrok sve je duži. Caritasove smočnice su poluprazne. Donacija je sve manje. Na siromasima štede i vlasti. 'Ja ovog trenutka stvarno molim ljude dobre volje da pomognu ublažiti ovu krizu koja se događa i koja će se, kažu neki, možda produljiti i produbiti', poziva Rebić. Predblagdansko je vrijeme. Dok razmišljamo što će nas usrećiti za ovaj Božić, poslušajmo glas žene koja se hrani u pučkoj kuhinji. 'Ja sam sretna da nisam gladna, da imam što pojesti', kaže ona.