Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kršenje pravila'

Pusić: Razmatramo sve mogućnosti i ishode, a pa i izlazak iz arbitraže

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je kako Vlada upućuje pismo Eruopskoj Komisiji na neki način posredovala u arbitražnom sporazumu o situaciji koja se dogodila.

Hrvatska Vlada upozorava na novonastalu situaciju s arbitražom o Piranskom zaljevu, nakon što su otkriveni tajni detalji iz povjerljive diskusije članova slovenskog tima i suca u arbitraži oko Piranskog zaljeva.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Skandal oko Piranskog zaljeva Pusić održala izvanrednu pressicu: 'Prve sumnje imali smo još u proljeće' Slika nije dostupna Prva rasprava u proljeće Hrvatska i Slovenija odgovorile na podneske arbitražnom sudu

'U konzultaciji smo s pravnim savjetnicima. Razmatramo sve mogućnosti i ishode ove situacije. Došlo je do kršenja pravila arbitražnog sporazuma potpune neutralnosti', rekla je Pusić.

Vlada će temeljem toga uz savjete pravnih stručnjaka, ovisno o ishodu, razmisliti i o mogućnost izlaska iz arbitraže.

U Sloveniji pale ostavke zbog tajnih razgovora o arbitraži koji su procurili u javnost

Pusić kaže da je za povjerljive razgovore saznala tek jučer, a da su znali o neregularnosti arbitara, reagirali bi isti čas, napominje.

'Nepristranost i neovisnost sudaca arbitražnog suda temeljna vrijednost tog suda i da će Zagreb ispitati sve navode i činjenice i razmotriti sve mogućnosti.' Pusić Dodaje kako se nije čula sa slovenskim kolegom. Ali, iznenađuje ju reakcija o prisluškivanju. 'Očekivala sam da će prva tvrdnja biti da to nije istina', rekla je Pusić.

Europska komisija se u srijedu ogradila kazavši da je postupak izvan nadležnosti Europske unije, ali Pusić je podsjetila da je EK pomogla pri arbitražnom sporazumu.

U tom smislu obavještavanje Komisije odnosi se na činjenicu da je EK pomogla da se rješenje postigne arbitražnim sporazumom i da se radi o dvjema državama članicama Europske unije. 'No svoj problem ćemo rješavati sami', naglasila je.

Na novinarska inzistiranja o mogućim rokovima, Pusić je odgovorila kako se u ovom trenutku odluke ne mogu donijeti 'naprečac' jer je to ozbiljna stvar i predmet kojemu je Hrvatska prišla 'vrlo ozbiljno i savjesno'.

'Problem koji je nastao nema nikakve veze s arbitražnim sporazumom'

'Konstatirali smo vrlo zabrinjavajuću situaciju vezano za regularnost postupka arbitraže', rekla je te naglasila da problem koji je nastao nema nikakve veze s arbitražnim sporazumom.

Ministrica je odbacila hrvatsku odgovornost odgovorajući na novinarsko pitanje da komentira ocjene slovenskih stručnjaka. 'Za cijelu stvar saznala sam jučer u novinarima' a ni jučer ni danas ne mogu sa stopostotnom sigurnosti tvrditi da je to točno', iako nažalost ide sve u tom pravcu. 'Cijela stvar je u tome da je to bilo prikriveno od javnosti', rekla je i naglasila da treba reagirati 'hladne glave'.

Podsjetimo, nakon što su novinari došli do telefonskog razgovora između slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara, slovenski stručnjaci za sigurnost progovorili su o niskoj razini sigurnosnog djelovanja u tamošnjim protuobavještajnim službama, a Slovenci su šokirani koliko im je slab sigurnosni sustav, optužujući hrvatsku stranu da ih je prisluškivala. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene