Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skandal oko Piranskog zaljeva

Pusić održala izvanrednu pressicu: 'Prve sumnje imali smo još u proljeće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica vanjskih poslova izašla je pred javnost nakon napisa o skandalu pred Stalnim arbitražnim sudom.

Nakon napisa u Večernjem listu kako je u slučaju arbitraže između Slovenije i Hrvatske došlo do skandala jer je, navodno, jedan sudac koji bi trebao biti nepristran, slovenskoj strani prenosio sve podatke koji su trebali biti tajni, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić sazvala je izvanrednu konferenciju za novinare.

Pročitajte i ovo Granica Hrvatske i Slovenije - 4 nategnuti odnosi Slovenija se oglasila o hrvatskom ulasku u Schengen, spominje arbitražu: "Zadatak svake vlade je zaštititi nacionalni interes" Danijel Vrbota (Foto: Dnevnik.hr) Saslušanje pred EK "Sloveniji su poslane poruke da se primiri, granični spor s Hrvatskom nije među najvažnijim pitanjima"

'Vrlo smo zabrinuti zbog navoda koji su izašli u tom tekstu. Ukoliko bi bilo što od tih navoda bilo istinito to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju s tim postupkom', rekla je ministrica Pusić.

Hrvatska je pristupila međunarodnoj arbitraži u dobroj vjeri temeljem arbitražnog sporazuma koji određuje da će se arbitražni postupak odvijati u skladu s pravilima stalnog arbitražnog suda koji posebno ističe nepristranost i neovisnost arbitara kao temeljne vrline sudaca koji odlučuju o arbitražnom postupku', rekla je Pusić i dodala kako Hrvatska ničime nije prekršila odredbe sporazuma.

Spomenute navode će provjeriti, kao i autentičnost transkripta u pitanju. 'Svakako ćemo obavijestiti o novonastaloj situaciji i Arbitražni sud i Europsku komisiju koje je, kao što znate odigrala vrlo važnu ulogu u postizanju ovog sporazuma', dodaje Pusić.

Hrvatska ostaje bez Piranskog zaljeva?!

No, ovo nije prvi put da se posumnjalo u arbitražni postupak.,

'Mi smo neke prve sumnje imali proljetos kad je slovenski ministar vanjskih poslova izjavio da ima neke informacije kako će odluka ići u korist Slovenije. Tada smo o tim sumnjama obavijestili i sud i Komisiju i od suda smo dobili odgovor kako nema razloga za nikakve sumnje', rekla je ministrica.

'U ovom trenu smatramo da se ta sumnja opet pojavila kao opravdana. Je li zaista tako, ispitat ćemo koliko je moguće. Ukoliko je zaista tako, to drastično mijenja i utječe šokantno i neprihvatljivo za Hrvatsku i bilo koju zemlju koja se ikada pojavi pred međunarodnom arbitražom', rekla je ino-ministrica i rekla kako se još nije čula sa slovenskim kolegom jer se ovdje konkretno radi o ponašanju suda, a ne slovenske strane.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene