Obavijesti Video Pretražite Navigacija
DIREKTOR HRVATSKE UDRUGE TURIZMA

Veljko Ostojić o ovogodišnjoj sezoni: "Zauzetost kreveta nam pada, ali sezona je na razini prošlogodišnje"

Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (Foto: Dnevnik.hr)
Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Veljko Ostojić, bivši ministar turizma i sadašnji direktor Hrvatske udruge turizma, uživo iz Pule javio se u Dnevnik Nove TV. Odgovarao je na pitanja o dosadašnjoj turističkoj sezoni te je, između ostalog, rekao gdje bi se uložio novac u slučaju da se PDV u turizmu smanji na 10 posto.

Je li, po prvim brojkama, ovo bolja ili lošija sezona od prošlogodišnje?

Pročitajte i ovo Turisti u Veneciji Smanjit će gužve? Ovo je prvi grad u svijetu koji turistima naplaćuje ulaz: Pogledajte kolike su kazne za švercere Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019.

Ako ne uzmemo u obzir intenzivan i velik kapaciteta na tržištu, po fizičkim pokazateljima ova je sezona negdje na razini prošlogodišnje. Ove godine je broj kreveta na tržištu porastao za sedam posto, a fizički pokazatelji za prvih sedam i pol mjeseci pokazuju da je bilo nešto više od četiri posto noćenje. Dakle, zauzetost kreveta nam pada.

Tražite manji PDV u turizmu. Gdje bi se taj novac uložio?

Tražimo da se PDV smanji na razinu nama konkurentnih zemalja: Italije, Francuske, Španjolske. Najveći dio tog novca uložio bi se u povećanje plaća zaposlenika, budući da smo svjesni da jedino povećanje plaća zaposlenika na srednji i dugi rok rješava pitanje radne snage. Manji dio tog novca odvojio bi se u nužne investicije.

Za koliko biste, u slučaju smanjenja PDV-a, mogli povećati plaće zaposlenika i kada biste to mogli učiniti?

Prema nekim simulacijama koje smo radili, u slučaju da se PDV spusti na 10 posto, jednokratno povećanje moglo bi iznositi oko 15 posto. Mislimo da je to značajno, pogotovo kada se uzme u obzir da smo proteklih godina kontinuirano dizali plaće i da je rast plaća bio brži od rasta prihoda i pogotovo od rasta dobiti sektora u cjelini.

Koliko očekujte da će sljedeće godine turističkom sektoru trebati radnika?

Očekujemo i predlažemo Vladi da u devetom mjesecu odobri kvotu od 20.000 radnika. Imajući u vidu da je slovensko tržište rada od 1. srpnja otvoreno za naše radnike i da se ista stvar očekuje od 1. siječnja u Austriji, ta bi kvota po našim procjenama, uz fleksibilnije i brže rješavanje radnih dozvola, zadovoljila potrebe tržišta za 2019. godinu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene