Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cilj skrenuti fokus s gorućih problema

Kajtazi: Vlada i premijer trebaju se distancirati od izjava poput Brkićevih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon Furija Radina i zastupnik Kluba nacionalnih manjina Veljko Kajtazi ocijenio je u četvrtak kako je izjava zamjenika predsjednika HDZ-a Milijana Brkića da manjine neće određivati sastav i smjer Vlade neprimjerena, te je zatražio da se Vlada i premijer Andrej Plenković jasno distanciraju od takvih izjava.

"Vlada i premijer Andrej Plenković moraju se jasno distancirati od spomenutih izjava jer izabranim zastupnicima u Hrvatskom saboru nitko ne može govoriti da ne mogu odlučivati o procesima kao i svi ostali zastupnici", napisao je Veljko Kajtazi na svojoj Facebook stranici

Pročitajte i ovo Ivan Penava, Andrej Plenković Oglasio se i Grmoja Penava poručio Plenkoviću: ''Pozivam te na dvoboj kao muškarac muškarca'' Zoran Milanović Pozvao na glasanje Milanović: ''Tko god je dignuo ruku za Turudića, neprijatelj je Hrvatske''

Istaknuo je kako je Klub nacionalnih manjina konstruktivan element i podrška u radu svake Vlade, a kao uvjet za to uvijek su tražili samo poštivanje važećeg Ustava i zakona.

Izjava Milijana Brkića nije jedina neprimjerena izjava visokopozicioniranih političara u zadnje vrijeme, kaže Kajtazi, jer je i bivši predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov nedavno osporavao mogućnost da zastupnici manjina odlučuju jednakopravno kao i ostali.

"Takve izjave sve su češće otkad HDZ i Most ne mogu pronaći zajednički jezik u rješavanju problema koji se ne tiču nacionalnih manjina i na koje nacionalne manjine nemaju utjecaja. Vjerujem da sve izjave u tom smjeru imaju za cilj skrenuti fokus s gorućih problema u našoj državi", navodi Kajtazi.

Nacionalne manjine u tom su kontekstu žrtva sukoba dviju velikih stranaka jer su njihovi otvoreni problemi zbog toga zapostavljeni, iako rješavanje problema manjina nije u sukobu s interesom većine.

"Vlada je u dosadašnjem radu pokazala da je spremna surađivati s nacionalnim manjinama i u tom pogledu, s naše strane, nema prepreka dok postoji međusobno uvažavanje", poručuje Kajtazi. 

Plenković: Manjinski zastupnici su dio parlamentarne većine

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je u Đakovu poručio da nacionalne manjine u Hrvatskoj uživaju sva prava koja im pripadaju Ustavom i ustavnim zakonom, da će ta prava biti maksimalno poštivana kao i što su i sada te da su saborski zastupnici iz reda manjina od samoga početka dio vladajuće većine i da će to i ostati.

"Manjine, odnosno osam zastupnika nacionalnih manjina su od početka rada moje Vlade dio parlamentarne većine. Dakle, tu opće nema nikakvih dilema", rekao je Plenković te potom "raščlanio" događanja proteklih dana, odnosno od trenutka kada je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac dao izjavu srbijanskoj televiziji vezanu uz popunjavanje Vlade novim ministrima, nakon čega je uslijedila reakcija zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora Milijana Brkića.

"Gospodin Pupovac u izjavi koju je dao jednoj televiziji iz Srbije uopće nije rekao ono što je bilo preneseno u hrvatskim medijima. To je prva informacija i to moramo jasno raščlaniti", kazao je Plenković te naveo da je Pupovac dao "sasvim normalni komentar da će se Vlada popuniti jednom kada prođu lokalni izbori i kada bude nova sjednica Sabora". Pupovac je tu svoju izjavu, naveo je Plenković, i sam potom potvrdio u intervjuu hrvatskim medijima.

"Dakle, dezinformacija koja je ovdje kasnije postala kao nekakava kvazitočna vijest, pa onda upit koji je uslijedio kolegi Milijanu Brkiću, doveli su do ovih nekakvih komentara i eventualnih nesporazuma. Ono što je jasno i što je moj stav kao predsjednika HDZ-a i Vlade – manjine u Hrvatskoj uživaju sva prava koja im pripadaju Ustavom i ustavnim zakonom, brojnim drugim propisima", poručio je Plenković.

Istaknuo je i da je od samoga početka kao premijer inzistirao da manjinski zastupnici budu dio parlamentarne većine te da je u stalnom kontaktu s njima.

"Odlično surađujemo i želimo da ministri, koji će biti predstavljeni za nekoliko tjedana, budu plod dogovora rekonfigurirane parlamentarne većine i tu je točka. Prema tome, bilo kakve druge izjave ili komentari ne stoje", poručio je premijer i ponovio da je njegov i stav Vlade prema manjinama i dosadašnja suradnja izrazito jasna i čista.

Naveo je da je "prilično dugo" razgovarao sa zastupnikom talijanske nacionalne manjine Furiom Radinom, da je u kontaktu s potpredsjednikom SDSS-a i zastupnikom Pupovcem te da će, ako treba razgovarati i sve pojasniti i sa zastupnikom romske nacionalne manjine Kajtazijem.

"Dakle, ne impresionira me ovaj izborni šušur koji se generira. Je li neki problem - nije. Problema nema, manjine su uz nas cijelo vrijeme, sve znaju, o svemu su informirane, njihova prava će biti maksimalno poštivana kao što je to i sada", zaključio je Plenković. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene