Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najveće u Hrvatskoj

VELIKE BROJKE ZA RIBARE Investicija vrijedna 130 milijuna kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko ribarstvo dobilo je najveću ovogodišnju investiciju. U Ninu je otvoreno riblje mrijestilište, vrijedno 130 milijuna kuna. Iskorak je to za domaću marikulturu. Čak 70 % uzgojene ribe završit će u izvozu.

Plivaju orade u roditeljskim jatima od kojih će nastati riblja mlađ. U Ninu je otvoreno riblje mrijestilište, vrijedno 130 milijuna kuna. Ovo je najveće mrijestilište u Hrvatskoj i jedno od najvećih u Europi, u kojem se riba razmnožava u tvorničkim uvjetima.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Primopredaja broda Dalmacija u danskom Hirtshalsu - 4 Ovog ljeta u prometu FOTO Jadrolinija preuzela Dalmaciju: Pogledajte norveški trajekt koji će ploviti Jadranom i što sve nudi

'Mi ćemo imati ovdje kontrolitranu mrijest jer, radi radi same proizvodnje treba imati kontroliranu mrijest da vi možete dobiti radi ciklusa i kad odgovara', rekao je Blaž Mustać, poslovođa pogona.

Potpisani ugovori o projektu odvodnje Vodice - Tribunj vrijednom 141 milijun kuna

Orada se mrijesti u proljeće i jesen, a brancin zimi. Na godinu se ovdje očekuje 35 milijuna komada riblje mlađi, a uzgaja se i plankton kojim se ona hrani.

'Prva proizvodnja počinje za 20-ak dana, a prva mlađ koju ćemo nasaditi u kaveze naše, na našim uzgajalištima će biti prvi dani ožujka mjeseca', napominje Gordana Šarušić, rukovoditeljica mrijestišta Cromarisa.

Uz nova radna mjesta, 130 milijuna kuna vrijedan pogon najveća je investicija u hrvatsko ribarstvo ove godine.

'Preko 70 posto sadašnje njihove proizvodnje završava na zahtjevnom EU tržištu, da ne spominjem treće tržište', napomenuo je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.

Kako se to radi, došao se uvjeriti i najpoznatiji hrvatski ribar, general Ante Gotovina koji ističe da hrvatsko ribarstvo još nije iskoristilo sve potencijale.

'Pitanje je dobre organizacije, ali put je ispred nas, s optimizmom možemo gledati naprijed. I tune isto, one se izvoze, sve ide na japansko tržište', rekao je general Gotovina.

Kad se još razbudi marikultura, i Hrvatska će u europskom bazenu moći zaplivati kao krupnija riba.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene