Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepovratni novac

Potpisani ugovori o projektu odvodnje Vodice - Tribunj vrijednom 141 milijun kuna

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ugovor je, među ostalim, potpisao i ministar Tihomir Jakovina

U Vodicama su u ponedjeljak potpisani ugovori o dodjeli nepovratnog novca, o sufinanciranju te partnerstvu za infrastrukturni projekt izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima, vrijedan 141 milijun kuna.

Pročitajte i ovo Ilustracija Brzo ga ulovili Je li ovo najneuspješniji lopov? U dva dana u Vodicama pokušao provaliti u tri kuće, nasreću nije mu išlo po planu Kanaderi uzimaju vodu Vatrena stihija kod Vodica VIDEO Kanaderi među kupačima: "Bila su četiri, jedan iza drugoga"

Ugovore su potpisali ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina, generalni direktor Hrvatskih voda Ivica Plišić, gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev, načelnik tribunjske općine Damir Pilipac te direktor šibenskoga Komunalnog poduzeća Vodovoda i odvodnje Miha Mioč. Kako je istaknuto na potpisivanju, Europska unija projekt će sufinancirati s više od 73 posto, to jest s 84,6 milijuna kuna, a ostatak će financirati država, grad Vodice i tribunjska općina.

Ministar Jakovina istaknuo je to jedan od mnogih dobro pripremljenih projekata kojima je svrha poboljšati uvjete života, očuvanje okoliša te daljnji razvoj.

Gradonačelnica Vodica Branka Juričev-Martinčev rekla je kako je riječ o najskupljem projektu na vodičkome i tribunjskom području kojim će se riješiti kanalizacijska mreža, a kućanstva će se moći spojiti na mrežu po povoljnim cijenama. Istaknula je da će Vodice i Tribunj u tome milijunskom projektu sudjelovati s oko šest milijuna kuna.

U Vodicama strogo zabranjena konzumacija alkohola na cestama

Aglomeraciju Vodice-Tribunj-Srima čine gusto naseljeno područje dijela Vodica te općina Tribunj, sa znatnim dijelom turizma i manjim udjelom industrije. Iako je trenutačno 90 posto tog područja pokriveno vodoopskrbnom mrežom, riječ je o zastarjeloj vodovodnoj mreži s velikim gubicima, ponegdje čak do 50 posto.

Kad je riječ o javnoj odvodnji, stanje je znatno gore jer je samo 29 posto kućanstava priključeno na kanalizacijsku mrežu. U naseljima unutar i izvan aglomeracije nema funkcionalnog sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda, što prijeti onečišćenjem mora i pogoršanjem njegove kakvoće na plažama, rečeno je na potpisivanju.

Procjenjuje se kako će prva faza projekta izgradnje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda aglomeracije Vodice-Tribunj-Srima biti završena do kraja 2017., da će se njegovim dovršenjem poboljšati kakvoća vode i sustav vodoopskrbe dosadašnjim korisnicima te povećati priključenost na sustav javne odvodnje na 54 posto.

U prvoj fazi izgradit će se kanalizacijski sustav razdjelnog tipa dug 14.465 metara na području Vodica i Tribunja, izgradit će se tri crpne stanice, dvije u Vodicama i jedna u Tribunju, rekonstruirat će se vodovod u duljini od 4308 metara, te će se omogućiti pročišćavanje otpadnih voda u središnjem uređaju čiji je kapacitet za 20 tisuća stanovnika. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene