Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U tjedan dana

Velika akcija Europola: Više od 500 uhićenih diljem Europe zbog trgovanja ljudima, drogom, oružjem

Akcija Europola diljem Europe
Akcija Europola diljem Europe Europol
Aktualno Galerija Akcija Europola diljem Europe Akcija Europola diljem Europe Foto: Europol Akcija Europola diljem Europe Akcija Europola diljem Europe Foto: Europol U velikoj akciji Europola uhićeno više od 500 osoba U velikoj akciji Europola uhićeno više od 500 osoba Foto: Europol +0 U velikoj akciji Europola uhićeno više od 500 osoba Galerija 1/4 >>
MUP je izvijestio da je u velikoj akciji Europola uhićeno više od 500 osoba diljem Europe.

U razdoblju od 13. do 18. studenog 2023. godine tijela za provedbu zakona diljem Europe zajednički su djelovala protiv trgovanja vatrenim oružjem, drogom, krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima te visokorizičnih kriminalnih mreža tijekom koordiniranih zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a u jugoistočnoj Europi (EMPACT JAD SEE).

Ukupno je 26 zemalja diljem Europe sudjelovalo u ovim opsežnim koordiniranim operativnim aktivnostima uz podršku Europola, Eurojusta, Frontexa, INTERPOL-a i niza međunarodnih struktura*.

Zajednički akcijski dani EMPACT-a planirani su na temelju pristupa vođenog obavještajnim podacima pri čemu su policija, carina, agencije za imigraciju i agencije za graničnu kontrolu udružile svoje snage.

Španjolska je koordinirala operativne aktivnosti, a Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija između uključenih stranaka.

Zajednički akcijski dani EMPACT-a sastojali su se od intenzivnih provjera na vanjskim granicama EU-a i posebnih operacija u uključenim zemljama.

Pročitajte i ovo Policija privodi Kristijana Knegu U klubu Ritz Potvrđena optužnica za ubojstvo Uskokovog optuženika Sablje u noćnom klubu

Policija, žandarmerija, granična policija, carina i nacionalne jedinice uključene u borbu protiv organiziranog kriminala diljem Europe surađivali su u ovim zajedničkim akcijskim danima EMPACT-a.

Pristup vođen obavještajnim podacima i prekogranična operativna suradnja uključivali su zajednički rad više od 22.000 službenika iz uključenih tijela.

Operacijom se koordiniralo iz međunarodnog koordinacijskog centra uspostavljenog u Skopju (Sjeverna Makedonija) gdje su se nalazili službenici koji su predstavljali uključena tijela kako bi olakšali međunarodnu suradnju i odgovorili na operativne potrebe na terenu. Razmjena informacija dovela je do otvaranja 121 novog slučaja protiv kriminalnih mreža.

Europol je koordinirao razmjenu operativnih informacija tijekom zajedničkih akcijskih dana EMPACT-a te je podržavao operativnu koordinaciju.

Pročitajte i ovo Uhićena još tojica policajaca pucali na automobil FOTO Policajci lagali da su ih pokušali ubiti, razotkrio ih jedan detalj: USKOK pokrenuo istragu i objavio detalje

Europol je također uputio stručnjake na teren kako bi pružali analitičku podršku službenicima na terenu u realnom vremenu.
Nizozemska je na granične prijelaze u Grčkoj i Crnoj Gori uputila dva tima s posebnom opremom za skeniranje. Frontex je na vanjske granice uputio stručnjake i opremu.

Rezultati jednotjedne akcije:

 • 22.488 uključenih službenika
 • 163 pokrenutih istraga
 • provjereno ukupno 288.774 subjekata
 • provjerene 215.273 osobe
 • provjereno 67.277 vozila
 • 5225 poštanskih pošiljaka/paketa
 • pretraženo 999 objekata
 • otkriveno 2229 nezakonitih ulazaka
 • 566 uhićenja (od kojih 218 povezanih s krijumčarenjem migranata, 186 povezanih s trgovanjem drogom, 69 povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, 89 povezanih s drugim kaznenim djelima)
 • otkriveno 114 krivotvorenih isprava
 • Zapljene uključuju: 310 komada oružja (84 komada automatskog oružja, 65 pištolja, 59 pušaka, 22 minobacača, 16 revolvera, 7 karabina, 6 sačmarica, 4 komada prepravljenog oružja, 2 zračnice, 42 komada ostalog oružja), 20 206 komada streljiva, gotovo tona droge, uključujući 626 kg kokaina, gotovo 300 kg kanabisa, heroina i stabljika marihuane.

Kibernetičke kontrole koordinirane sa zajedničkim akcijskim danima u jugoistočnoj Europi 2023.

Kibernetičke kontrole uspostavljene su tijekom trajanja operativne faze zajedničkih akcijskih dana u jugoistočnoj Europi 2023. u razdoblju od 13. do 18. studenog 2023. godine.

Kibernetičke kontrole bile su usmjerena na praćenje i istragu aktivnosti na različitim mrežnim stranicama, forumima i trgovinama na otvorenom internetu i dark webu kao i na aplikacije za razmjenu poruka i društvene mreže.

Cilj operativnih aktivnosti bio je otkriti nezakonito trgovanje vatrenim oružjem te prikupiti dodatne informacije o identificiranim metama. Kriminalistička istraživanja provedena putem interneta također su bila usmjerena na aktivnosti koje bi mogle biti povezane s operativnim radnjama na terenu.

Istrage su na izvornim jezicima proveli službenici iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Kosova*, Moldove, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Ukrajine. Stručnjaci su navedene aktivnosti proveli na usklađen način, pri čemu se operativnim aktivnostima koordiniralo iz koordinacijskog centra zajedničkih akcijskih dana koji je bio smješten u Skopju, Sjeverna Makedonija.

  Pročitajte i ovo Ilustracija Državni hidrometeorološki zavod DHMZ objavio dugoročnu prognozu za zimu: Pogledajte što nas čeka

Tijekom aktivnosti kibernetičkih kontrola, istražitelji su otkrili 120 meta (računa i/ili osoba) povezanih s trgovanjem vatrenim oružjem, od kojih 94 na aplikacijama za razmjenu poruka, 11 preko trgovina te 10 na drugim mjestima na otvorenom internetu i 5 na dark webu.

Svi sudionici zajedničkih akcijskih dana

Države članice EU-a: Austrija, Bugarska, Hrvatska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Španjolska, Švedska.
Treće zemlje: Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Moldova, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska, Ukrajina i Ujedinjena Kraljevina.
Agencije EU-a: Europol, Eurojust, Frontex

Međunarodni i institucionalni partneri: EUBAM, IPA/2019 (Projekti sufinancirani sredstvima EU-a: "Potpora EU-a jačanju borbe protiv krijumčarenja migranata i trgovanja ljudima na zapadnom Balkanu" i "Borba protiv teškog kriminala na zapadnom Balkanu"), SEESAC (Centar za kontrolu malog i lakog oružja za jugoistočnu i istočnu Europu), SELEC (Centar za provedbu zakona u jugoistočnoj Europi), UNDP i UNODC.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene