Obavijesti Video Pretražite Navigacija
milanovićev savjetnik

Psihoza inflacije, kakva će nam biti iduća godina i što može učiniti Vlada? "Takva mogućnost postoji, ali ne bi bilo dobro…"

Velibor Mačkić
Velibor Mačkić Foto: DNEVNIK.hr
O očekivanjima u 2022. godini, inflaciji, kamatama i euru sa savjetnikom predsjednika za gospodarstvo Veliborom Mačkićem razgovarao je u Dnevniku Nove TV Mislav Bago.

Savjetnik predsjednika za gospodarstvo Velibor Mačkić otkrio je kakva očekivanja ima od iduće godine, a govorio je i o inflaciji, kamatama i euru.

Kada je riječ o inflaciji, za koju HNB predviđa da će biti oko 30 posto, Mačkić kaže da je riječ o percepciji. ''Ljudi reagiraju na ono što najviše kupuju, a posljedica toga je promjena u strukturu potrošnje zbog pandemije. Ako se sve vrati na situaciju kakvu smo imali prije, više ćemo ići u kina, restorane. Sada više trošimo na hranu'', govori.

Niske plaće zbog niske produktivnosti

Dodaje da su niske plaće posljedica niske produktivnosti. ''Mi naprosto ne možemo konkurirati na izvoznom tržištu'', kaže i pojašnjava koje instrumente, osim zamrzavanja, Vlada može koristiti.

''Postoje eventualno politike na tržištu finalnih dobara. To je, kada se gleda s konkurentnosti Hrvatske, jedno od najproblematičnijih područja'', rekao je i otkrio postoji li mogućnost da Hrvatska, primjerice, zamrzne cijene hrane ako one drastično skoče.

''Takva mogućnost teoretski postoji, ali ne bi bilo dobro da ju se promovira i široko koristi. Mislim da je bolje rješenje da se djeluje na povećanje ponude na način da se omogući ukidanje ili smanjenje ulaznih barijera tako da mogu doći drugi i više ponuđača'', pojašnjava.

Pročitajte i ovo Guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić Velike promjene u 2022. Guverner Vujčić objasnio kad ćemo u trgovinama imati cijene u kunama i eurima: "Svi već rade na tome..."

Pročitajte i ovo Damir Novotny PREDBLAGDANSKO VRIJEME Potrošačko ludilo je na vrhuncu, a najbolji dani tek slijede: Građani su nakon dvije godine jednostavno pustili kočnicu

Na pitanje kakve bi mogle biti reakcije građane uoči inflacije, kaže da s očekuje da će se inflacija kretati u okvirima od dva do tri posto. ''Mi još ne govorimo o inflaciji većoj od deset posto. Važno je podcrtati jednu stvar, da se ono što se dogodilo 2020. godine ne zove bez vraga veliko zatvaranje. Kad se dogodi jedan takav udar na inflaciju troškova, ako se globalni lanci oporave, za što će trebati određeno vrijeme, možemo očekivati jednu drugu stvar – da će povratak malo duže potrajati'', kaže Mačkić.

Savjetnik predsjednika za gospodarstvo otkrio je i mogu li komercijalne banke mimo središnje povećavati kamate zbog inflacije. ''Svaka od njih ima određeni prostor u kojemu će procijeniti gubi li na depozitima pa će shodno tome povećavati. One to uvijek mogu'', rekao je.

Pročitajte i ovo Đurđa Novak Mrnjak lančana reakcija Rast cijena obara rekorde, a problema imaju i susjedi: "Kako mislite da umirovljenik preživi sa 600 eura mirovine i plati sve troškove i obveze?"

Osvrnuo se i na divljanje cijena nekretnina. ''Kada se promatra tržište u Hrvatskoj, ono je zaista segmentiramo. U Zagrebu, Dalmaciji i Primorju cijene rastu, a u ostatku Hrvatske to se ne događa. Meni se uvijek činilo da, kada pogledate APN, postoji mjesta za napredak. ali to bi se trebalo riješiti na ponudi. APN možda nije dobro rješenje. Trebalo bi djelovati na ponudu. Da lokalne jedinice ili država, recimo, počnu dijeliti stanove za dugoročni najam. To je Austrija'', zaključio je i dodao da se treba raditi i na ekonomskoj pismenosti građana.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene