Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za Dnevnik Nove TV

Veleposlanik RH u Izraelu: Hrvatska žali zbog svih civilnih žrtava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u Izraelu.

Gost Dnevnika Nove TV bio je Pjer Šimunović, veleposlanik Republike Hrvatske u Izraelu, uživo iz Tel Aviva. S njim su razgovarali Romina Knežić i Petar Pereža, te doznali pozadinu najnovijih događanja u Gazi, kao i stav Republike Hrvatske u ovom sukobu.

Gospodine Šimunović, što se sad događa u pojasu Gaze, koji je najnoviji razvoj događaja?

Nakon jučerašnjih neuspješnih i neizravnih pregovora između Izraela i Hamasa u Kairu, uz egipatsko posredovanje, danas 11. dan eskalacije sukoba i prvi dan izraelske kopnene operacije, sukob je nastavljen pojačanom žestinom. Izrael od sinoć provodi svoju kopnenu operaciju kojoj je prvenstveni cilj uništenje mreže tunela koja se iz Gaze proteže prema Izraelu, s ciljem prebacivanja Hamasovih operativaca i izvođenje operacija na teritoriju Izraela. Sa svoje strane Hamas i dalje nastavlja s raketnim udarima, prvenstveno na jugu Izraela, ali također i po dubini Izraela. Upravo prije nekoliko sati je bila jedna značajna uzbuna u Tel Avivu tijekom koje je Hamas prema metropolitanskom području Tel Aviva lansirao najmanje pet raketa koje su, koliko se zna, sve presretene izraelskim proturaketnim sustavom Iron Dome.

Pročitajte i ovo Rafah Nova ofenziva Izrael izveo zračne napade: Naredio evakuaciju 100.000 ljudi iz Rafaha Ismail Hanija Zračni napad Izraelci ubili tri sina i unuke šefa Hamasa u Gazi, on poslao važnu poruku

SAD snažno podržavaju akciju izraelske vojske, turska je najoštriji kritičar, koja je logika jedne, a koja druge strane u ovom sukobu u Gazi?

Za Izrael je ova posljednja eskalacija s Hamasom počela otmicom i ubojstvom trojice izraelskih tinejdžera na zapadnoj obali nedaleko Hebrona, za što Izrael optužuje Hamas i slijedom čega je Izrael poduzeo značajnu operaciju protiv Hamasa na zapadnoj obali. Hamas je sa svoje strane odlučio eskalirati sukob postupnim raketnim napadima na jug Izraela koji su u jednom trenutku postali toliki da za Izrael više nije bilo nikakve opcije, nego da pokrenu ograničenu operaciju na početku gdje je udarima iz zraka pokušavao neutralizirati raketne napade na Izrael i osigurati mir u Izraelu. To se nije dogodilo, Hamas je nastavio sa svojim napadima na teritorij Izraela, prvenstveno na jug. Posljednja eskalacija je krenula upravo slijedom činjenice da su snage Hamasa kroz jedan tunel pokušale izbiti na teritorij Izraela i izvesti napad na jedan kibuc, što je Izrael navelo na ovu posljednju eskalaciju koja sada uključuje i kopnenu operaciju.

Koji su sad sve scenariji mogući u rješenju sukoba i koji je stav zauzela Hrvatska?

Ovoga trenutka je apsolutno najvažnije osiguranje prekida vatre i zaustavljanje razaranja i ljudskih žrtava, prvenstveno civilnih. EU, također i Hrvatska, osuđuje neselektivne raketne napade Hamasa na teritorij Izraela. Izrael, naravno, zadržava svoje pravo na samoobranu pri čemu je potrebno, i te su poruke odaslane Izraelu s niza adresa, uključivo i EU i SAD, da pri tom pokaže maksimalnu suzdržanost. Republika Hrvatska, kao i EU, kao i najveći dio međunarodne zajednice, pokazuje veliko žaljenje zbog velikih civilnih žrtava do kojih svejedno dolazi. Ovoga trenutka, prema informacijama iz Gaze, govori se o nekih 270 ljudi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene