Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijeće sigurnosti UN-a

FOTO Palestinski ambasador čitao imena ubijene djece, izraelski izvadio kompas

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski premijer Benyamin Netanyahu naredio je vojnim snagama da počnu veliku kopnenu ofenzivu na Pojas Gaze. Više od 20 Palestinaca je ubijeno, a među poginulima je jedan izraelski vojnik.

22:00 Na hitnom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u petak palestinski veleposlanik pri UN-u, Riyad Mansour rekao je kako se agresija na Gazu ne može opravdati na bilo koji način.

Pročitajte i ovo Izraelci zahtijevaju oslobođenje talaca Rat u Gazi Hamas i Izrael na korak do dogovora za povratak talaca, objavljene ključne točke prijedloga Benjamin Netanyahu tko će upravljati pojasom? Netanyahu otkrio plan za Gazu: "Ili to ili Hamasov teror kakav nismo mogli ni zamisliti"

Osim što je zatražio prestanak agresije na Gazu, Manosur je uzeo neko vrijeme kako bi pročitao imena i godine djece, mladih i ostalih žrtava koje su poginule u napadima.

Izraelski veleposlanik Ron Prosor rekao je da bi se svaka normalna država branila da je pod ovakvim napadima i dodao da Hamas nije želio pristati na dogovor. Na kraju izlaganja pokazao je kompas i okupljene pozvao da izaberu pravi put ka rješavanju problema.

19:00 - Ubijeno još troje Hamasovih vojnika.

U obrani od izraelskog tenka, Hamasova je vojska ispalila protutenkovski projektil. Zbog svojeg sustava obrane, tenk je uspio uništiti projektil, prenosi Ynet, a potom je uzvratio paljbu koju je usmjerio na zgradu u kojoj su se skrivali Hamasovi vojnici, prilikom čega je ubijeno još troje vojnika.

Prilikom pretraživanja zgrada, izraelske su snage pronašle protuoklopna oružja.

18:40 - Američki predsjednik Barack Obama poručio je Izraelu da pokuša smanjiti ljudske žrtve u svojoj borbi za područje Gaze.

Kazao je da je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom te da se složio s njim o izraelskom pravu na samoobranu. Okupljenim novinarima je rekao da niti jedna zemlja svijeta ne smije dopustiti da se prema njezinim granicama ispaljuju rakete, piše Associated Press.

18:30 - 'U Izraelu započinje Shabbat (dan odmora), no nećemo odmarati dokle god naš cilj ne bude postignut', objavio je IDF.

 

 

18:15 - Raketa je eksplodirala samo nekoliko metara od dječjeg vrtića u mjestu Gan Yavne u središtu Izraela, srećom nitko od djece kao ni zaposlenika u tom se trenutku nije nalazio u blizini. U eksploziji je oštećeno nekoliko obližnjih kuća kao i sinagoga.

 

 

'Ozlijeđena žena na području Gan Yavne', izvjestio je Channel 2. Navodno je u raketnom napadu na mjesto Gan Yavne lakše ozlijeđena 40-godišnjakinja.

18:10 - Ruski predsjednik Vladimir Putin, putem telefona razgovarao je o pojasu Gaze s iranskim predsjednikom Hassanom Rouhaniem, priopćeno je iz Ureda ruskog predsjednika.

'Dvojica su predsjednika razgovarali o eskalaciji krize na području Gaze izazvanoj napadima izraelskih trupa', stoji u priopćenju Ureda.

'Obje su se strane složile o što skorijem završetku napada te direktnom nastavku Izraelsko-Palestinskih pregovora', dodaje se.

 

 

18:00 - Najmanje je 5 raketa uočeno na nebu iznad drugog izraelskog grada prema broju stanovnika, Tel Aviva, piše izraelski The Times. Sirene se i dalje čuju. Informacija o ozlijeđenima još uvijek nema.

IDF je potvdio da su pronašli još tunela na južnom dijelu pojasa Gaze.

 

 

17:30 - Izraelski ministar prometa, Yisrael Katz, prozvao je turskog premijera Recepa Erdogana da je upravo Turska odgovorna za 'sustavne zločine i državni teror' u Palestini koji traje još od 1948. godine, zbog toga što je turska Vlada odbila priznati tursku umuješanost u Armenski genocid.

16:50 - Aktivistica Rachael P na svojem je Twitter profilu objavila fotografiju porušene kuće u kojoj je tijekom noći u napadu Izraela na područje Gaze, život izgubilo troje ljudi. Kako piše u objavi, obitelji stradalih izjavile su da su Izraelske trupe ušle dublje u područje Gaze, a cilj im je uništiti Hamasove tunele i rakete, a zatim slijede napadi na kuće.

U objavi pod fotografijom piše: 'S ovakvim su se prizorima djeca s područja Gaze probudila'

 

 

16:30 - Glasnogovornik ministarstva zdravlja 'islamskog pokreta otpora', Ashraf al-Qidra, izjavio je da je u pojasu Gaze od početka sukoba s Izraelom ubijeno 271 osoba, dok ih je 2050 ranjenih.

Tijekom dana, Hamas je ispalio oko 80 raketa na Izrael, potvrdio je IDF. Posljednja raketa pogodila mjesto Netivot pri čemu je sa zemljom sravnata jedna kuća. Informacija o stradalima nema.

U gradovima diljem pojasa Gaze oglasile su se sirene kao signali za uzbunu.

16:00 - IDF uhitio 13 Hamasovih terorista na području Gaze. Izraelske radio postaje javljaju da je u posljednjih sat vremena iz područja Gaze u smjeru Izraela ispaljeno 9 raketa koje nisu rezultirale dodatnim ljudskim žrtvama.

15:40 - Izrael je objavio da je spreman "proširiti" svoju ofenzivu na Gazu, drugog dana kopnene operacije kojom želi uništiti Hamasovu infrastrukturu i u kojoj su u manje od 24 sata poginula 24 Palestinca.

15:33 - Izraelska vojska priprema se za proširenje vojne operacije na tlu Gaze.

14:22 - 'Puno sam smrti vidio jutros, previše djece', objavio je na Twitteru novinar Peter Beaumont.

 

Oko 260 Palestinaca je poginulo od 8. srpnja kada je zračnim udarima počela izraelska ofenziva, koja je u četvrtak navečer prerasla u kopnenu operaciju čija je zadaća zaustaviti raketiranje izraelskog teritorija. Na izraelskoj strani poginuli su jedan vojnik i civil.Po UN-ovim podacima, tridesetak tisuća ljudi, bježeći pred bombardiranjem ili napuštajući razorene domove, sklonilo se u objekte te organizacije u Pojasu Gaze, području površine 362 četvorna kilometra gdje se natiskalo 1,8 milijuna duša koje godinama trpe oskudicu zbog izraelske blokade.  

13:46 - 'Jutros sam vidio neke istinski šokantne prizore. Muškarac je stavljao ostatke svog dvogodišnjeg djeteta u plastičnu vrećicu', napisao je Peter Beaumont, dopisnik Guardiana iz Jeruzalema.

 

13:28 - Papa Franjo razgovarao je jutros s izraelskim predsjednikom Shimonom Peresom i zatražio od njega da pošalje poruku koegzistencije, umjerenosti i mira za sve građane regije, javlja Israel Times

13:16 - Izraelsko ministarsto obrane objavilo je kako pojedini Hamasovi tuneli imaju izlaz unutar Izraela i na taj je način moguće da im prodru u teritorij,

12:40 - 'Ciljamo na 21 bacača raketa i četiri tunela. Naše snage nastavljaju s operacijama velikom precisznošću kako bi ostvarili svoje ciljeve', objavio je IDF

11:30 - Palestinsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je do sada u velikoj kopnenoj invazijom poginulo 23 Palestinca.

11:19 - Već više od 12 sati traje velika operacija napada  'Operation Protective Edge', Izraela na Pojas Gaze iz zraka i sa tla.

11:15 -  Izraelska vojska je objavila video operacije na tlu Gaze.

 

 

10:01 - IDF je pokrenuo drugu fazu velike invazije 'Operation Protective Edge', na tlu Pojasa Gaze.

 

9:44  - Najmanje 20 Palestinaca ubijeno je u kopnenoj ofenzivi izraelske vojske u Pojasu Gaze, a među poginulima je i jedan izraelski vojnik, izvijestili su dužnosnici.

Strateški cilj izraelske kopnene operacije, pokrenute nakon deset dana zračnih i topničkih napada, je uništenje tunela kojima se islamistički palestinski pokret Hamas koristi kako bi oružje i ljudstvo ubacio na izraelski teritorij i ondje izvodio napade. Palestinski izvori izvješćuju da je bolnica Wafa u Gazi teško oštećena. Hamasov ogranak, Brigade al Kasama tvrde da se borbe na kopnu vode sjeverozapadno od grada Beit Lahije. Zasad nema informacija o ranjenima.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas kazao je kako će borbe na kopnu samo zakomplicirati pokušaj da se postigne mirovni sporazum, prenijela je službena novinska agencija Wafa. Abas bi u petak trebao otputovati u Tursku gdje će se razgovarati o mirovnom sporazumu.

Glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri izraelskog je premijera Benjamina Netanyahua nazvao "kukavicom" jer nije pokrenuo i širu ofenzivu. "Ako Netanyahuove vojne snage prodru dublje u Pojas Gaze to će područje postati grobnica za njegove vojnike", upozorio je.

9:22 - Hamas nastavlja rakete upućivati prema Izraelu, objavio je IDF na Twitteru. Dodaju kao je njihov proturakteni štit uništio 7 raketa.

 

9:01 -  Izraelska vojska (IDF) objavila je kako je od početka invazije na tlu, udarila više od 100 terorističkih meta. Izraelci kopnenom invazijom na Pojas Gaze žele uništiti terorističke tunele i drugu infrastrukturu koju koristi Hamas za terorističko djelovanje, prenosi Fox News.

7:18 - 'Premijer i ministar obrane naredili su izraelskim obrambenim snagama da ove noći počnu kopnenu operaciju kako bi se uništili tuneli iz Pojasa Gaze prema Izraelu kojima se koriste teroristi', stoji u priopćenju.

'Nakon deset dana napada...i odbijanja Hamasa da smiri situaciju, vojska je pokrenula kopnenu operaciju na području Pojasa Gaze', priopćila je vojska.

Napad izraelskih kopnenih snaga na Pojas Gaze imat će 'strašne posljedice', rekao je u četvrtak navečer glasnogovornik Hamasa Sami Abu Zuhri i dodao da to 'To neće preplašiti čelnike Hamasa i palestinski narod'. 'Upozoravamo Netanyahua na strašne posljedice tog nepromišljenog čina', dodao je on

Svjedoci su noćas javljali o teškom granatiranju sa kopna i sa brodova na granično područje Pojasa Gaze.

Prema najnovijim informacijama koje donose svjetski mediji od sinoć je iz Gaze na Izrael ispaljeno oko 50 raketa, 25 ih je pogodilo ciljeve u Izraelu, dok su ostale zaustavljene raketnim sustavom željezne kupole.

Izrael je potvrdio da je jedan vojnik poginuo u noćašnjim napadima, a da je nekoliko Izraelaca zadobilo teške ozlijede.

Medicinski izvori iz pojasa Gaze potvrdili su da je poginulo i najmanje 11 Palestinaca od početka kopnene ofenzive. Palestinski liječnici tvrde da je najmlađa žrtva petomjesečno dijete.

Izrael krenuo u kopnenu invaziju na pojas Gaze!

Egipatski ministar Sameh Šukri oštro je kritizirao Hamas napominjući da je mogao spasiti mnoge živote da je prihvatio primirje koje je predložio Egipat, a koje je Izrael prihvatio.

Netanyahu je rekao da su pripadnici Hamasa do sada ispalili više od 1.300 raketa na Izrael. Palestinski zdravstveni izvori kažu je u izraelskim napadima od početka ofenzive, 8.srpnja, ubijeno 258 Palestinca. Među njima je tvrdi UN više od 70 posto civila.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene