Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kultura kukanja'

Josipović naglasio: Većina Hrvata je spremnija kukati, nego zasukati rukave i raditi'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Josipović ističe kulturu kukanja kao jednu od najvećih boljki hrvatskog društva. Većina je, prema njemu, spremna više kukati, nego zasukati rukave i raditi.

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra da u Hrvatskoj vlada kultura kukanja, tj. da većina hrvatskih građana više kuka, nego što je spremna zasukati rukave.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Ususret izborima Nova prilika za pokazivanje: Plenković svečano uručio ugovore Slika nije dostupna Dobre vijesti Evo gdje Azerbajdžan želi uložiti milijarde u Hrvatskoj!

'Nažalost, jednu od velikih boljki našeg društva, pa onda i gospodarstva vidim u jednom teškom stanju koje je objektivno teško, ali i u jednoj kulturi koja se pomalo stvorila, ja je zovem kultura kukanja, kada je većina spremna više kukati, nego zasukati rukave i raditi', smatra Josipović.

Rekao je to danas na skupu u Zagrebu u organizaciji Instituta za inovacije, tijekom kojega je održao izlaganje na temu 'Ključne pretpostavke za razvoj poduzetništva i novih vrijednosti u Republici Hrvatskoj'.

>> Vrdoljak uvjeren da ćemo izvući ekonomski plus u 2013.

Josipović kritizira Vladu: Investicijska klima je loša

Ocijenio je i kako je investicijska klima u Lijepoj našoj loša te je Vladu pozvao da nastavi s promjenama takvog stanja. Administrativne zapreke, neučinkovito pravosuđe, nesređene evidencije, nerazvijenost neformalnih oblika financiranja, regionalna neujednačenost, porezno opterećenje, parafiskalni nameti, ali i loša javna percepcija poduzetništva - sve su to elementi loše klime prema Josipoviću.

Aludirajući na ulagače iz arapskog svijeta, negodovao je što se za izdavanje raznih isprava trebaju prijeći tisuće kilometara, premda bi se mnogo toga moglo obaviti i putem interneta.

'Prvi refleks na najavu investicije je - zaradit će na nama', rekao je i dodao kako se poslovni promašaji često u nas percipiraju kao kazneno djelo, čak i u dijelu pravosuđa

'Poduzetničko divljaštvo' i korupcija

Istovremeno, spomenuo je i 'poduzetničko divljaštvo', pod kojim podrazumijeva investicije kojima se, primjerice, ne vodi računa o utjecaju na okoliš te poduzetnike koji ne podmiruju svoje obveze prema državi i radnicima

Upozorio je na brojne negativne ekonomske pokazatelje, a za korupciju je ustvrdio da je i dalje rak rana hrvatskog društva. Izražavajući nadu da će borba protiv korupcije biti nastavljena i nakon hrvatskog ulaska u EU, rekao je: 'Naše antikorupcijsko opredjeljenje nije i neće biti maskenbal, nego je to trajno opredjeljenje ove države'.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene