Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dobro je imati na umu

Važna obavijest iz banaka: Na Veliki petak neće biti dostupna jedna usluga

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Veliki petak neradni je dan za izvršavanje međubankovnih transakcija.

Hrvatska udruga banaka (HUB) podsjetila je da se od siječnja 2023. godine uvođenjem eura kao službene valute Republike Hrvatske sva međubankovna plaćanja u eurima izvršavaju i namiruju u platnom sustavu TARGET Europske središnje banke, odnosno u TARGET-HR komponenti sustava TARGET, kojom upravlja Hrvatska narodna banka.

Platni sustav TARGET-HR otvoren je za provođenje plaćanja svaki radni dan u skladu s Odlukom o pravilima rada sustava TARGET, a zatvoren je na sljedeće dane:

  • 1. siječnja (Nova godina)
  • Veliki petak
  • Uskrsni ponedjeljak
  • 1. svibnja (Praznik rada)
  • 25. prosinca (Božić)
  • 26. prosinca (prvi dan po Božiću, Sveti Stjepan)

Na dan Velikog petka, 29. ožujka 2024., neće se moći izvršavati plaćanja između računa koji se vode u različitim bankama (međubankovna plaćanja kod kojih platitelj vodi račun u jednoj, a primatelj plaćanja u drugoj banci).

Transakcije između računa unutar iste banke, kao i plaćanja karticama i podizanje gotovine na bankomatima funkcionirat će normalno.

Pročitajte i ovo Ilustracija Financijska pismenost Nudi vam se 1000 eura: Hoćete li ih uzeti odmah ili za godinu dana?

Za klijente kojima njihova banka omogućava uslugu instant-plaćanja, bit će moguće izvršiti instant-plaćanja između računa koji se vode u bankama koje su sudionice platnog sustava EuroNKSInst, koji posluje 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana godišnje.

Banke sudionice sustava EuroNKSInst su Addiko Bank, BKS bank AG, HPB, Istarska banka Umag, Partner banka, PBZ i ZABA.

Banke su klijentima i same poslale podsjetnik i zamolile ih da planiraju svoje financijske obveze u skladu s ovim informacijama, a za detaljnije informacije o mogućnostima korištenja usluga vezanih za izvršenje plaćanja na Veliki petak mogu se dodatno informirati u bankama.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene