Obavijesti Video Pretražite Navigacija
raste potražnja

Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Potražnja za gotovinskim kreditima raste. Istražili smo uz kakvu kamatu banke nude na nenamjenske kredite.

Kupnja automobila, plaćanje skijanja, ljetovanja, nova kuhinja… Mnogi će kako bi financirali ove samo naizgled male projekte ipak otići u banku i zatražiti nenamjenski kredit jer im preopterećeni mjesečni prihodi ne dopuštaju podjelu na rate. A štednja se istopila.

Istražili smo uz kakvu kamatu banke nude na gotovinske kredite.

Prema posljednjim podacima Hrvatske narodne banke (HNB) objavljenima u veljači, gotovinski nenamjenski krediti iznosili su u prosincu 36,7 posto ukupnih kredita plasiranih kućanstvima. U odnosu na prosinac 2022. godine zabilježen je rast za 10,9 posto ili 800 milijuna eura.

Pročitajte i ovo Ilustracija računa za vodu Manji računi Ukida se vodni doprinos: Pogledajte koliko ćete godišnje uštedjeti na vodi

Analitičari Raiffeisen banke ističu da je to najveći godišnji rast od kraja 2019. godine. Na godišnjoj razini, već u studenom je rast gotovinskih nenamjenskih kredita premašio rast stambenih kredita, prvi put od ožujka 2020.

"Jačanje plasmana promatranih kredita odraz je vjerojatno rastuće potrebe za financijskim pozajmicama te snažnije sklonosti nabavi trajnih potrošnih dobara uslijed rasta plaća. U uvjetima stanovitog rasta nominalnih plaća, za očekivati je jačanje potražnje za promatranim kreditima. U odnosu na studeni, gotovinski nenamjenski krediti porasli su za 0,5 posto ili 40 milijuna eura", naglašavaju analitičari.

Kamatne stope od 5,9 do 7,44 posto

Provjerili smo kakva je ponuda gotovinskih nenamjenskih kredita u najvećim bankama. Prema najnovijim podacima iz informativnog izračuna HNB-a, sedam najvećih banaka nudi maksimalan iznos nenamjenskog gotovinskog kredita od 40.000 eura na maksimalan rok od 120 mjeseci ili 10 godina. 

Kamate (EKS) se kreću od 5,9 do 7,44 posto. Najniža kamatna stopa je u državnoj Hrvatskoj poštanskoj banci (HPB), u kojoj možete dobiti gotovinski kredit uz kamatu od 5,9 posto. Tek je nešto više u Erste banci u kojoj je kamatna stopa za gotovinski kredit 6,06 posto.

Pročitajte i ovo Provjereno donosi priču o hororu u petrinjskoj tvornici - 9 Pritisak poslodavaca Smrskana ruka, otkinuti prsti, spaljene ruke: Horor u hrvatskoj tvornici, radnice progovorile o groznim uvjetima

Kamatu od 6,16 nudi Zagrebačka banka, a OTP 6,70 posto. Tri banke s najvišim kamatama na gotovinske kredite su Privredna banka Zagreb (7,21 posto), Addiko Bank (7,23 posto) i Raiffeisenbank (7,44 posto).

Radi se o HNB-ovim informativnim izračunima, ali banke vam mogu ponuditi i povoljnije uvjete ukoliko im se izravno obratite ili ste njihov klijent. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene