Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ŽIVAHNO U SABORU

Benčić: ''Aferu u Ini nisu otkrile institucije države, nego bedak koji je ćaći uplatio pola milijarde kuna''

Sandra Benčić
Sandra Benčić Foto: Screenshot
Antikorupcijsko vijeće i Izvješće o radu Vlade ključna su dva događaja u Saboru danas. Izvješće podnosi premijer Andrej Plenković, koji je pozvan i na Vijeće, ali mu se nije odazvao. Dio oporbe Plenkovića stoga bojkotira te je već nakon slobodnih govora napustio sabornicu.

Premijer Andrej Plenković nije došao iako je pozvan na sjednicu Antikorupcijskog vijeća o poslovanju Ine, a oporbeni klubovi, od krajnje desnice do krajnje ljevice, uz izuzetak Socijaldemokrata, odlučili su bojkotirati Plenkovićevo podnošenja Izvješća o radu Vlade.

Napustili su sabornicu u znak protesta jer odbijaju da se u Saboru raspravlja o aferi Ina i da iznese svoja saznanja o njoj, a kritike su iznijeli u slobodnim govorima na početku današnje sjednice Sabora.

Zekanović: Most je Mayeru omogućio da u šest godina zaradi 12 milijuna kuna

''Most troši milijune kuna na videomontažu, a kad netko njih stavi u videouradak onda zamišljeno gledaju u daljinu. Danas imamo apsurdnu situaciju da je važnije sudjelovati na sjednici Vijeća koje vodi gospodin iz Metkovića nego biti u Saboru kad premijer podnosi Izvješće. Radi se o igrokazu u kojem sudjeluju oni koji žele preuzeti upravljanje hrvatskom državom'', kazao je Hrvoje Zekanović u svojem slobodnom govoru.

''Alternativa je gospođa Ahmetović, gospođa Benčić i u kombinaciji s njima gospoda iz Mosta, uz moratorij na ideologiju'', kazao je te opetovao da je sjednica Antikorupcijskog vijeća ilegalna i ustvrdio: ''Most je Davoru Mayeru omogućio da u šest godina zaradi 12 milijuna kuna''.

Pročitajte i ovo Antikorupcijsko vijeće SASLUŠANJE O INI Sisačka rafinerija zatvorena kako bi Hrvatska ušla u Schengen i OECD? "Nismo mi bili ucijenjeni, ali…"

''Priča o Ini je priča o Hrvatskoj'', kazao je Ivan Penava iz Domovinskog pokreta podsjetivši da je sisačka rafinerija nastala davnih godina: ''Ni komunistička vlast nije zatvorila tu Shellovu kapitalističku tvorevinu, uz puno korupcije, čak i ubojstava, ali ipak vodeći računa o općem interesu države i društva''.

''Gdje je nestao Andrej Plenković od prije šest godina, što se dogodilo s domovinskim duhom koji bi trebao biti u svima nama?'', zapitao je šef Domovinskog pokreta, bivši član HDZ-a.

Marijan Pavliček iz Hrvatskih suverenista govorio je o posjetu srpskog patrijarha Porfirija Vukovaru kazavši da je poslao poruke pomirenja, ali ipak nije otišao na Ovčaru.

''Znao je gdje dolazi – u grad koji je najveće stratište hrvatskog naroda. Odlazak na Ovčaru bio bi mali korak za Porfirija, ali veliki korak za buduće odnose Hrvatske i Srbije. Nije se odrekao odlikovanja koje je Vojislav Šešelj dobio od jedne eparhije. Propustio je povijesnu priliku''.

Prozvao je ravnatelja vukovarske Tehničke škole ''Nikola Tesla'' da učenicima ne dopušta dolazak djeci u školu u dresu hrvatske reprezentacije i pozvao ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa da se pozabavi tom školom u kojoj ''dio profesora govori ekavicom''.

Raspudić: Izdaja nacionalnih interesa postala je za HDZ nešto rutinski prihvatljivo

''Mi ćemo kao opozicija izaći iz sabornice dok Plenković bude podnosio Izvješće o radu Vlade. On će vjerojatno opet manipulirati brojkama o povećanju zaposlenosti i plaća'', kazala je Katarina Peović iz Radničke fronte i upozorila na niz problematičnih odredbi predloženih u novom Zakonu o radu.

Nino Raspudić iz redova Mosta upozorio je na probleme u ZTC-u kazavši da je ''ovo sa ZTC-om dokaz kako strateške tvrtke HDZ-u ne znače ništa i da je izdaja nacionalnih interesa za njih postala nešto rutinski prihvatljivo''.

''Premijer će se danas hvaliti uspjesima, ali jedina politika u kojoj nije bilo promjena osim guranja naprijed i traženja još, još, još i samo još je korupcija'', poručio je SDP-ov Peđa Grbin koji je prozvao Plenkovića jer odbija doći na sjednicu Antikorupcijskog vijeća: ''Strah ga je onoga što bi ga pitali, strah ga je onoga što bi morao odgovarati''.

''Naslušat ćemo se pustih obećanja u idućim danima. Zašto? Da se ne bi pričalo o onome što je bitno i da bi se pokazalo koliko Plenković bježi od onoga što je bitno'', kazao je i upozorio da smo danas doznali da i jedina rafinerija koja je ostala u Hrvatskoj staje – ide u remont: ''Svaka čast na modernizaciji, ali..''

''Sve ovo je izgovorio čovjek koji je rekao da ne zna gdje živi'', kazao je na to HDZ-ov Goran Ivanović pa zaradio opomenu predsjednika Gordana Jandrokovića jer se, kao i kolega mu Ante Deur, javio za repliku, a ne povredu Poslovnika.

Domagoj Hajduković iz Socijaldemokrata upozorio je na brojne probleme u Hrvatskoj – inflaciju, loše stanje u pravosuđu, problem blokiranih… ''a premijer priča o vanjskim faktorima''. ''Iskreno čestitam na manjku srama i traženju alibija'', poručio je HDZ-u Hajduković i upozorio da je ''od obnove nakon potresa još nema ni o''.

Mrak Taritaš: Nismo nešto posebno iznenađeni, ali Plenković je obećao nešto drugo

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a upozorila je na nabacivanje blata koja je postala posebno aktualna u posljednje vrijeme. ''Vladajući se ne brane djelima, nego riječima pa je oporba cmizdrava, kmeči… samo još nismo čuli da ima urokljive oči''.

''Premijer mora poštivati Sabor. On će govoriti o šest godina Vlade i sebi kao najdugovječnijima, a to je istina, toliko da su neki uspjeli provesti više vremena u pritvoru nego koliko je trajala Vlada Tihomira Oreškovića. Dugoročno se i krade, nismo nešto posebno iznenađeni, ali Plenković je obećao nešto drugo'', upozorila je Mrak Taritaš, koju je kao i ostatak oporbe HDZ-ov Stipan Šašlin optužio za izležavanje pa je i on zaradio opomenu jer je replicirao, a javio se za povredu Poslovnika.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković DIO OPORBE NAPUSTIO SABORNICU Plenković: ''Država će financirati po jedan obrok dnevno u svim osnovnim školama''

Izležavanje? Lijenost? – zapitala se Sandra Benčić iz zeleno-lijevog bloka te podsjetila da ''oporba godinama vladajućima nudi prijedloge kako poboljšati stanje u Hrvatskoj, a oni sve odbijaju''. ''Nas su sve izravno birali građani. Plenkovića kao premijera je izabrao Sabor'', kazala je i upozorila da Plenković ne poštuje Sabor, već će danas ''imati svoj PR uradak''.

''Aferu u Ini nisu otkrile institucije države, nego, da oprostite, bedak koji je svojem ćaći uplatio pola milijarde kuna na račun'', kazala je Benčić dodavši da su to uočile banke.

Slučaj Ine otkrila su tijela Ministarstva financija, opetovao je HDZ-ov Damir Habijan i poručio da ''čovjek koji je od smaka svijeta pobjegao u Alpe'' drži ilegalna saslušanja: ''Kolega Nikola Grmoja može svaki dan održavati saslušanja svaki dan ispred Baščanske ploče, ali to im ne daje legitimitet''.

Natalija Martinčević iz Reformista zatražila je da ''Plenković prestane štititi nasilnika'' referirajući se na slučaj HDZ-ova varaždinskog župana Anđelka Stričaka gdje je pozvala da policija sve istraži.

Ružica Vuković podsjetila je problematiku Agrokora, a SDSS-ov Boris Milošević osvrnuo se na Popis stanovništva istaknuvši važnost fiskalnog poravnavanja uz upozorenje: ''Imat ćemo Hrvatsku koja će se svesti na Zagreb i obalu, a to nije dobro''.



 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene