Obavijesti Video Pretražite Navigacija
2327 požara na priobalju

Gori na Hvaru, vatrogascima u pomoć poslana tri kanadera: ''Požar je prijetio kućama, ali ga je vjetar okrenuo na drugu stranu''

Aktualno Galerija Slavko Tucaković - 2 Slavko Tucaković - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivan Kaštelan Ivan Kaštelan Foto: DNEVNIK.hr Slavko Tucaković - 1 Slavko Tucaković - 1 Foto: DNEVNIK.hr Baza za nadzor požara u Divuljama - 2 Baza za nadzor požara u Divuljama - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Baza za nadzor požara u Divuljama - 1 Galerija 1/6 >>
U Hrvatskoj gori. Na požar u središtu otoka Hvara poslana su tri kanadera. U zrakoplovnoj bazi u Divuljama je naš reporter Ivan Kaštelan.

''Nakon izbijanja požara na Brusju na Hvaru, sve raspoložive snage su upućene na gašenje požara. Podignuta su tri kanadera koja uspješno gase. Vjerujem da će za 15-ak minuta požar biti pod kontrolom'', rekao je Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik za Dnevnik Nove TV.

Dodao je da je požar bio u blizini kuća, ali ga je vjetar nosio na drugu stranu. ''Vatrogasci su vrlo brzo došli. Cijelu noć će ostati kopnene snage i čuvat će se požarište do sutra'', kazao je Tucaković.

DVD Hvar objavio je na svom Facebook profilu fotografije požara.

 

Pred nama su nadolazeći vrući dani, zbog čega, kaže Tucaković, očekuju i nove požare. ''Velika je isušenost i treba puno opreza da do požara ne dođe'', istaknuo je.

Tijekom ove godine, bilo je 2327 požara na priobalju. ''Kad promatramo ovo razdoblje, 100 požara je više u odnosu na prošlu godinu, a opožarena veličina je četiri puta veća u odnosu na prošlu godinu'', istaknuo je Tucaković.

Dodao je da su se svi kanaderi sretno vratili u Hrvatsku. ''Velika zahval svima koji su svoju humanost pokazali u Grčkoj, Turskoj, ali i u BiH'', rekao je Tucaković. Istaknuo je da bi se takav scenarij mogao dogoditi i kod nas, jer je opasnost velika zbog temperature i isušenosti.

Kazao je da je veliki požar u Splitu bio velika opomena i da su izvučene lekcije. ''Nisu lekcije ostale mrtvo slovo na papiru'', rekao je Tucaković.

Pročitajte i ovo Požari u Italiji - 1 Klimatske promjene pokazuju zube Požari u Europi gutaju sve veću površinu, na Siciliji izmjerena najviša temperatura ikad na kontinentu. Gori i u Sibiru

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM I u Hrvatskoj se bez COVID potvrda neće moći u trgovine, kafiće, autobuse...? Pogledajte što je poručio Božinović

Nabavljanje opreme, ističe Tucaković, je kontinuiran proces. ''Preko 450 novih vozila je dano DVD-ima i JVP. Kupljeno je puno opreme. Operativna spremnost u Hrvatskoj je podignuta na višu razinu'', zaključio je Tucaković u razgovoru s reporterom Ivanom Kaštelanom.

 

Više o požarima pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene