Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vatikan se pridružio onima koji prosvjeduju protiv predatorskog kapitalizma i korporativne pohlepe.


Prosvjedi protiv korporacijske pohlepe sve više jačaju na globalnoj razini, a Vatikan je jučer pozvao svjetske vlasti na osnivanje 'supranacionalnog regulatornog tijela' s univerzalnom jurisdikcijom i moći usmjeravanja ekonomskih politika i odluka.

Vezani članci Papa Franjo Vatikan objavio priručnik s uputama za istragu optužbi za zlostavljanje djece unutar Crkve Slika nije dostupna Papa Franjo osudio 'tiraniju kapitalizma' i 'idolatriju novca'

Vatikan predlaže da takvo tijelo počne u sklopu Ujedinjenih naroda, ali da se kasnije osamostali i pobrine se da razvijene zemlje nemaju dozvolu imati preveliku moć nad slabijim zemljama.

'Ljudi sa Wall Streeta trebaju sjesti i razmisliti o tome je li njihova uloga vođenja svjetskih financija služi interesu čovječanstva i općeg dobra. Pozivamo sve slične organizacije da sjednu i malo razmisle', istaknuo je kardinal Peter Turkson, šef za pravosuđe i mir u Vatikanu.

Vatikan je na dokumentu od 18 stranica, u kojem predlaže navedeno, istaknuo kako je financijska kriza otkrila obrasce ponašanja poput 'škrtosti, kolektivne pohlepe i prikupljanje dobara na masovan način'.

U međuvremenu prosvjed Occupy Wall Street sada već traje više od mjesec dana, a diljem SAD-a i svijeta pokrenuti su slični anti-kapitalistički prosvjedi. Vjeruje se kako će prosvjednici pozdraviti prijedlog Vatikana, prenosi Reuters.