Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vaš glas

Grad od 3000 ljudi, a jaslica nigdje: Roditelji su prisiljeni birati između posla i brige o djeci

Vaš glas: Opuzen (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Vaš glas: Opuzen (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vaš glas: Opuzen (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Vaš glas: Opuzen (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas: Opuzen (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vaš glas: Opuzen (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vaš glas: Opuzen (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Grad Opuzen mjesto je u kojem živi oko 3000 stanovnika, a nema odgovarajuće jaslice. Usprkos zahtjevu preko 30 mladih obitelji, gradske vlasti i dalje odbijaju izgradnju jaslica. Upravo je zbog toga emisija Vaš glas posjetila taj grad. Roditelji djece mlađe od tri godine nakon rodiljskog dopusta ne mogu se vratiti na posao jer im djecu nema tko čuvati. Nakon upita, iz Grada Opuzena obećali su da će u idućem proračunu osigurati novac za jaslice.

Silvija je morala birati između posla i čuvanja djeteta. Nakon rodiljskog dopusta nije se mogla vratiti na posao jer grad Opuzen nema jaslice.

Pročitajte i ovo Bez mjesta u vrtićima, ilustracija - 5 nova direktiva Sve više djece ostaje bez mjesta u vrtiću: Jedna skupina ima prioritet kod upisa Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vaš glas Gradonačelnik prevario građane: Obećao jaslice pred kamerama, a sad izbjegava novinare

"Pomognu mi malo baka i djed, ali ne može netko svaki dan raditi osam sati i uz to neprekidno čuvati dijete", rekla je Silvija.

Prema nekim procjenama, tridesetak roditelja u gradu s oko tri tisuće stanovnika nema kamo s djecom mlađom od tri godine. A u vrtiću je svake godine sve više djece, pa još više čudi što grad nije osigurao jaslice.

"Sigurno da bi Opuzen kao grad trebao imati jaslice, ali treba sačekati i vrijeme i uvjete. Mislim da to više neće biti dugoročan plan, nego da će ući u kratkoročni plan", rekla je Dijana Glavor Vittali, ravnateljica Dječjeg vrtića Opuzen.

Gradske vlasti poručuju kako u proteklim godinama nije bio toliki interes za jaslicama da bi se ulazilo u tu investiciju. Zbog većeg interesa sada dolazi do novih obećanja.

"Svakako da ćemo mi to uzeti u obzir i u proračunu za iduću godinu ćemo napraviti sve da vidimo kako u okviru našeg vrtića da osnujemo i jaslice", rekao je Ivo Mihaljević, gradonačelnik Opuzena.

Za provođenje novih reformi trebat će još čekati

U zemlji u kojoj su vladajući kao najveći problem detektirali iseljavanje i demografiju mladim obiteljima ne omogućuje se ono najosnovnije. Ministrica demografije najavljuje programe za povećanje kapaciteta vrtića i financijsku pomoć.

"Tako da ćemo voditi računa upravo o onim općinama i gradovima gdje zaista nemaju niti jedan vrtić ili jaslice", rekla je Nada Murganić, ministrica demografije.

Ministrica obrazovanja upozorava da su lokalne jedinice odgovorne za obrazovanje, pa tako i predškolsko obrazovanje.

"Mlade obitelji neće ostati ako nemaju uvjete. Znači, poziv svima koji tome mogu pridonijeti da ulažu sredstva i da uvide da bez obrazovanja nema napretka", rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

No za sva ova obećanja trebat će vremena, pa tako Silvija još sigurno godinu dana neće imati kamo sa svojim sinom. Sličnih problema ima dosta sredina u Hrvatskoj. No, ostanu li konkretni problemi neriješeni, nemamo se što čuditi što nam mladi ljudi iseljavaju iz zemlje. Pišite nam i dalje u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr. Ostavite svoje kontakte. Mi ćemo se javiti!
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene