Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar zdravlja Siniša Varga odbacio je u ponedjeljak optužbe Kuće ljudskih prava da HZZO želi pretvoriti u osiguravajuću kuću koja će djelovati u interesu farmaceutskih tvrtki, te da će smanjiti košaricu besplatnih zdravstvenih usluga, a pacijente prebaciti privatnim osiguravajućim društvima.


"Nigdje u zakonu ne piše da HZZO postaje osiguravajuća kuća u koju će se udruživati farmaceutske tvrtke i to nam nije ni u primisli", rekao je Varga novinarima tijekom 6. Konferencije za zdravstvo u Opatiji.

Vezani članci Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje HZZO upozorava na novu veliku prijevaru: "Poduzeli smo sve potrebne korake" Slika nije dostupna USKOK pokrenuo istragu protiv Siniše Varge: Sumnjaju da je naručivao nepotrebne studije i namještao javne natječaje u HZZO-u

Neće se smanjiti razina besplatnih zdravstvenih usluga nego proširujemo djelatnosti domova zdravlja i dijapazon besplatnih usluga koje pacijent može ostvariti u svojoj lokalnoj sredini bez nepotrebnog putovanja, poručio je Varga.

Netočno su i optužbe da liječnici postaju trgovci, već ih sve više stavljamo u poziciju da sami mogu odlučivati o liječenju pacijenta na polju indikacije, dijagnostike i metode liječenja. Želimo ih maknuti od bilo kakvog utjecaja farmaceutske industrije ili dobavljača opreme i ugradbenog materijala, kazao je Varga.

Isključivo se radi o povećanju prava pacijenata i ne dopuštamo da se HZZO razbije na manje dijelove i rasprodaje privatnicima. To je jedinstveni HZZO i nacionalno blago, istaknuo je ministar zdravlja.

Kuća ljudskih prava traži od Vlade i Sabora da zaustave izmjene zdravstvenih zakona

Na upit zašto toliko napadaju njegovi prijedlozi Varga je ustvrdio kako je predizborna godina, pa se radi o "podmetanju klipova". I dalje vjerujem da će pacijenti prepoznati što je dobro za njih i da osluškuju što dolazi s koje strane, rekao je.

Na pitanje o provedbi programa borbe protiv korupcije u zdravstvu, Varga je naveo da se akcija provodi u suradnji HZZO-a i Ministarstva zdravstva. Postavljeni su plakati kojima pozivamo građane da bez straha prijave svaki slučaj korupcije, na što imamo nulti stupanj tolerancije, poručio je.

Pozivajući se na statističke podatke, ustvrdio je kako je podmićivanje liječnika "više na razini urbane legende nego što je stvarno". Od velikog uzorka pacijenata, samo nekolicina je rekla da su bili uključeni u korupcijske radnje, tvrdi Varga.

'Reforme u zdravstvu zbog dostupnosti i kvalitete, bez povećanja participacije'

Ministar zdravlja Siniša Varga izjavio je u ponedjeljak na 6. Konferenciji za zdravstvo da se reformske mjere u zdravstvenom sustavu provode kako bi se podigli dostupnost i kvaliteta usluga, a ne participacije za građane.

Varga je rekao da su osam reformskih mjera Ministarstva zdravlja temeljito provjerili i prihvatili Europska komisija, Svjetska banka i MMF. Ako se provedu prema planu, Hrvatska neće morati uvoditi dodatne mjere za smanjenje prekomjernog deficita, poručio je.

Istaknuo je kako se zalaže da na čelu bolnice umjesto ravnatelja bude direktor, što nije samo jezično pitanje, jer ravnatelj upravlja sredstvima iz proračuna, a direktor aktivno upravlja novcem. Založio se za jačanje prihoda bolnica izvan ugovora s HZZO-om, poput usluga u zdravstvenom turizmu i kliničkih ispitivanja.

"Programom plus" znatno su smanjene liste čekanja, a program "72 sata" za liječenje onkoloških bolesnika do kraja godine će se proširiti na sve kliničke bolničke centre i kliničke bolnice u Hrvatskoj, najavio je Varga.

Uz sve probleme zbog recesije, dodao je, zdravstveni sustav zadržao je dosadašnju razinu javne zdravstvene zaštite, za razliku od brojnih drugih zemalja.

Usprotivio se mogućnosti privatiziranja HZZO-a ili njegovih dijelova. Tvrdnje o "amerikanizaciji" sustava su namjerno izvrtanje teza i podmetanje, ustvrdio je Varga istaknuvši da, kao i svojedobno Andrija Štampar, smatra kako ne smije biti razlike u liječenju bogatih i siromašnih.

Ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec predstavila je novi model ugovaranja zdravstvene zaštite kojim se može promijeniti dosadašnji ugovorni broj medicinskih postupaka za 40 posto. Nove ugovore potpisalo je 96 posto korisnika.

Rezultati novog modela pokazuju da je broj postupaka znatno porastao, povećan je udio propisivanja generičkih lijekova, stopa bolovanja je smanjena s 3,11 na 2,85 posto, znatno je povećan broj preventivnih pregleda, te je smanjen utjecaj farmaceutskih kompanija. Svi domovi zdravlja sad posluju pozitivno, rekla je Prenđa Trupec.

Izlazak HZZO-a iz riznice donio je dvije milijarde kuna u zdravstveni proračun, od čega 1,3 milijarde otpada na bolnički sustav. Postavljeni su temelji da se više ne stvaraju novi dugovi, povećani su bolnički limiti, ubrzano je plaćanje i ostvarena je trasparentnost prihoda i rashoda. Prihod bolnica prvi put ovisi o kriterijima uspješnosti i kvalitete usluga, kaže Prenđa Trupec.

Naglasila je da sve bolnice zarađuju više nego 2014. godine, no ne smiju povećavati rashode jer država više nema novaca za pokrivanje dugova zbog zauzdavanja prekomjernog deficita. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju