Siniša Varga (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Siniša Varga (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Foto: Patrik Macek/PIXSELL

USKOK je podigao optužnicu protiv nekadašnjeg ministra zdravstva Siniše Varge zbog zlouporabe položaja i nezakonitog pogodovanja u vrijeme kada je bio ravnatelj HZZO-a.


USKOK je podigao optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana (1965., 1960.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti i nezakonitog pogodovanja. USKOK ne navodi imena, ali u to vrijeme ravnatelj HZZO-a bio je Siniša Varga.

Optužnicom se Vargi stavlja na teret da je  od svibnja 2012. do kraja siječnja 2013. godine kao ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje s Davorom Dabinovićem i još jednom, u međuvremenu preminulom, osobom, stvarnim voditeljem poslovanja dva trgovačka društava dogovorio izvlačenje novca iz HZZO-a ugovaranjem usluga za koje HZZO nije imao stvarne potrebe.

Ugovorili su tri posla, a Varga je potpisao ugovore te Uredom ovlaštenog inženjera u vlasništvu Dabinovića nakon čega je Varga dogovorio izradu necjelovite dokumentacije.

"Radilo se o nepotpunim podacima koji su u elektronskom obliku dostavljeni u HZZO najranije nakon 12. siječnja 2013. te koji nikad nisu korišteni za poslovne potrebe tog Zavoda", navode iz USKOK-a.

HZZO je time oštećen za 256.124,40 kuna, a iznos su okrivljenici međusobno podijelili.

Zatim, sumnja se da je Varga 2013. i 2014. godine dogovorio s odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, koja je u međuvremenu preminula, da će u okviru svojih ovlasti "poduzimati radnje kako bi putem postupaka javne nabave osigurao tom društvu dobivanje unosnih poslova od HZZO-a prema uvjetima koji će mu odgovarati".

Josipa Rimac Podignuta optužnica protiv Josipe Rimac i suradnika: USKOK objasnio za što ih terete

Josipa Krajinović u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Reporterka Josipa Krajinović o istrazi protiv Darka Horvata i ostalih: Što će biti s Tolušićem i Miloševićem?

Tada se Varga o sadržaju natječajne dokumentacije dogovorio s okrivljenikom koji je preminuo te mu je dostavljao podatke HZZO-a koji su se odnosili na plan i predmet nabave. "Na osnovi te dokumentacije su zaposlenici trgovačkog društva sačinili dokumentaciju za javno nadmetanje", objasnili su iz USKOK-a.

Radilo se o javnom natječaju za nabavu usluga održavanja i čišćenja. Tako je Siniša Varga trgovačkom društvu osigurao dobivanje poslova od HZZO-a i to u 2013. godini u vrijednosti od 634.227,78 kuna te u 2014. godini u vrijednosti od 686.586,51 kunu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju