Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predstavljanje programa

Varga i Hrelja u Puli: Zdravstveni sustav u potpunosti okrenuti pacijentu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Narodne koalicije (SDP, HNS, HSU, HSS) predstavili su u četvrtak u Puli svoj zdravstveni program te naglasili da će ta koalicija zdravstveni sustav u potpunosti okrenuti pacijentu.

"Prvenstveno mislimo nastaviti s onim mjerama koje smo započeli 2015., a koje su pokazale pozitivne rezultate. U prijašnjem mandatu povećali smo materijalna prava zaposlenih u zdravstvu, a istovremeno smo smanjili dugove i liste čekanja. Iz prijašnjeg iskustva, ali i kao pomoćnik ministra u Račanovoj Vladi, a kao budući ministar - više ću raditi na zadovoljavanju potreba pacijenata", rekao je bivši ministar zdravlja Siniša Varga te dodao da će Narodna koalicija krenuti s novim projektima u zdravstvu kako bi, kako je rekao "pacijenti što brže i kvalitetnije došli do zdravstvene zaštite".

Varga: Mi znamo upravljati zdravstvenim sustavom

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U Dnevniku Nove TV od 19.15 Izborni razgovori s Mislavom Bagom: Varga i Nakić o zdravstvu Slika nije dostupna IZBORNI RAZGOVORI Nakić i Varga odgovarali na pitanja o cijeni dopunskog zdravstvenog osiguranja

'Oni ponovno najavljuju vraćanje sanacija bolnica. Ja sam doista izuzetni sretan što sam prekinuo taj program. Do koje mjere? Do te mjere da sam bio u ustanovama u kojima su mi djelatnici bolnice prilazili na hodniku i čestitali mi što sam smjenio sanacijskog upravitelja. To je strašno! Ako je projekt sanacija nešto što bi se trebalo vraćati natrag, onda se vidi da netko ne zna funkcioniranje zdrav.sustava', komentirao je tehnički ministar zdravlja Dario Nakić. "Mi znamo upravljati zdravstvenim sustavom, a ova eksperimentalna vlada dokazala je da to ne zna. Naš način neće pacijentima donositi dodatne namete, a proteklih sedam mjeseci eksperimenta bila je suprotnost tome", ocijenio je Varga te ustvrdio da je ministar zdravlja u tehničkoj Vladi Dario Nakić radio na štetu pacijenata, želio povećati iznos dopunskog osiguranja i participaciju, a sve u korist privatnih osiguravatelja.

"Mi smo smanjili dugovanja u zdravstvu za 300 milijuna kuna, a Nakić ih je udvostručio. Naročito su njegovim potezima ugroženi umirovljenici, koji su najosjetljivija skupina. Nama je namjera realizirati posebne projekte skrbi za umirovljenike, ali i djecu. Nakić je centralizirao zdravstvo, smanjio razinu zdravstvene zaštite u Rijeci, Splitu i Osijeku, a nama je cilj da u svakoj regiji zdravstvena zaštita bude jednako dostupna svakome", poručio je Siniša Varga.

Dodao je kako će ova koalicija nakon 11. rujna "ispraviti nepravdu i osigurati svim građanima dostupnu kvalitetnu zdravstvenu zaštitu".

Hrelja: Cijenu dopunskog ne mijenjati pet godina

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja podsjetio je da su u prijašnjem mandatu mijenjali zakonodavstvo jer se osjetilo da postoji rizik povećanja izdvajanja za zdravstvo za starije i bolesne. Upravo stoga, drži Hrelja, odabrana je jedinstvena cijena dopunskog osiguranja, koju po njegovoj ocijeni, nije potrebno mijenjati idućih pet godina.

"Narodnoj koaliciji je cilj stvoriti jaku osiguravateljsku nacionalnu kuću koja će biti konkurentna privatnim osiguravateljima i koja će u zdravstveni sustav ubrizgavati sredstva. Jačat ćemo palijativu, stacionare, a kolegi Vargi predlažem da izdvoji manji budžet i za rekreaciju umirovljenika", poručio je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja, dok je SDP-ov Peđa Grbin ustvrdio da, nakon što je bivša Vlada SDP-a, s HNS-om, HSU-om i IDS-om započela gradnju pulske bolnice, isto namjeravaju učiniti nakon 11. rujna u Rijeci i Bjelovaru, što je HDZ proteklih sedam mjeseci stopirao.

U razgovoru s građanima Varga i Hrelja istaknuli su da Narodna koalicija namjerava više uključiti civilne udruge u zdravstveni sustav, te da umjesto neostvarenog obećanja o isplati sedam tisuća kuna za novorođenčad putem cjelogodišnjeg dječjeg doplatka namjeravaju isplatiti više sredstva. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene