Novi detalji iz tajnog istraživanja protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze, Franje Varge i Blaža Curića u nastavku afere SMS.

Galerija


Tjednik Nacional objavio je prepisku osumnjičene četvorke, tvrde da su špijunirali ženske osobe te da imaju transkripte do kojih su istražitelji došli istražujući mobitele koje su Vargi oduzeli u istrazi.

Vezani članci Franjo Varga i Blaž Curić Varga i Curić ne osjećaju se krivima. Na suđenju preslušani razgovori: "Sve briši, ne čujemo se do daljnjeg" Milijan Brkić (Foto: Dnevnik.hr) Oglasila se Karmen Brkić: "Nisam žrtva bivšeg supruga, nego državnih tijela koja provode tu protuzakonitu rabotu"

Je li Milijan Brkić nadzirao privatno dopisivanje ženske osobe s jednim muškarcem, a njegov brat Jozo špijunirao drugu ženu? Da su to radili uz pomoć Franje Varge i Blaža Curića prozilazi iz objave tjednika Nacional. Tvrde da imaju dio transkripta iz tajnog istraživanja državnog odvjetništva.

Ivo Farčić, odvjetnik Milijana Brkića tvrdi - dosad su samo tužiteljstvo i policija imali uvid u spis, ali ne i osumnjičenici i svjedokinje u novom kraku afere SMS.

Četiri su oštećenice čiju privatnost državno odvjetništvo želi zaštititi pa je postupak proglašen tajnim. Njihovo saslušanje tek se očekuje, kao i što će tužiteljima reći braća Brkić, Curić i Varga.

Odvjetnik osumnjičenog Franje Varge, Mario Poljak u telefonskom razgovoru kaže da će od glavnog državnog odvjetnika tražiti očitovanje kako to da cure podaci iz tajnog istraživanja dok njegov branjenik nije dobio uvid u spis, niti zna za što ga se tereti.

Milijan Brkić o cijelom slučaju šuti. Ranije je prozvao za cirkus i za zlouporabu institucija. Prošli tjedan nije bio zabrinut za političku sudbinu.

Problem su institucije. Hoće li provjeravati otkud cure tajni podaci, upitali smo policiju i državno odvjetništvo. Iz policije kratko odgovaraju da su dosad javno komunicirali sve momente konkretnog kriminalističkog istraživanja koje su mogli komunicirati. Iz DORH-a odgovor još nismo dobili.

Ponovno procurili podaci

U međuvremenu Dnevnik Nove TV doznaje da je odvjetnica Ivka Jukić Pavelić po nalogu njezine stranke, Karmen Brkić iz Zagreba uputila dopis Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Brkić je, piše u dopisu, u svojstvu svjedoka i oštećene, bila pozvana na davanje iskaza u ODO u Osijeku.

"U medijima je objavljeno da je u predmetu određena tajnost istraživanja radi zaštite integriteta navodnih oštećenika. Prema saznanjima iz medija, nitko od branitelja nije do sada dobio mogućnost uvida i kopiranja dokumentacije u spisu.

Međutim, 30. travnja 2019. godine, u tjedniku Nacional broj 1097. objavljen je sadržaj predmetnog spisa. Čak i jedan od podnaslova objavljenog teksta ukazuje na krajnju nedopustivost zadiranja u privatnost oštećenika navodeći: 'Priroda opasnog delikta kojim se na najgori način narušava intima žrtava braće Brkić', dok se u tekstu nadalje precizira: 'Nacional je uspio dobiti uvid u manji dio službene dokumentacije iz istražnog prijedloga protiv Milijana i Joze Brkića...'

Slijedom navedenog, smatram da egzistira evidentna osnovana sumnja na počinjenje više kaznenih djela od strane nama nepoznatih službenih osoba uključenih u predmetno istraživanje, a čime su zasigurno ostvarena bitna obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 300. KZ-a.

Slijedom rečenog, ovim putem Vas molim da u žurnom postupku poduzmete sve raspoložive zakonske radnje i mjere radi utvrđenja zakonitosti postupanja stvarno i mjesno nadležnih ODO, te sprječavanja daljnje povrede zakonom i Ustavom zaštićenih prava moje stranke", piše u dopisu koji je odvjetnica Ivka Jukić Pavelić uputila ŽDO u Osijeku.

Ravnatelj policije potvrdio: Neovisni za Hrvatsku neće dobiti prijavu zbog zastave s prvim bijelim poljem