Novi detalji iz tajnog istraživanja protiv Milijana Brkića, njegova brata Joze, Franje Varge i Blaža Curića u nastavku afere SMS.

Galerija +0 Milijan Brkić u Saboru (Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Tjednik Nacional objavio je prepisku osumnjičene četvorke, tvrde da su špijunirali ženske osobe te da imaju transkripte do kojih su istražitelji došli istražujući mobitele koje su Vargi oduzeli u istrazi.

Vezani članci Franjo Varga Afera SMS: Vargi i Curiću potvrđene kazne, lažirali poruke za Mamića i Todorića Slika nije dostupna Varga i Curić ne osjećaju se krivima. Na suđenju preslušani razgovori: "Sve briši, ne čujemo se do daljnjeg"

Je li Milijan Brkić nadzirao privatno dopisivanje ženske osobe s jednim muškarcem, a njegov brat Jozo špijunirao drugu ženu? Da su to radili uz pomoć Franje Varge i Blaža Curića prozilazi iz objave tjednika Nacional. Tvrde da imaju dio transkripta iz tajnog istraživanja državnog odvjetništva.

Ivo Farčić, odvjetnik Milijana Brkića tvrdi - dosad su samo tužiteljstvo i policija imali uvid u spis, ali ne i osumnjičenici i svjedokinje u novom kraku afere SMS.

Četiri su oštećenice čiju privatnost državno odvjetništvo želi zaštititi pa je postupak proglašen tajnim. Njihovo saslušanje tek se očekuje, kao i što će tužiteljima reći braća Brkić, Curić i Varga.

Odvjetnik osumnjičenog Franje Varge, Mario Poljak u telefonskom razgovoru kaže da će od glavnog državnog odvjetnika tražiti očitovanje kako to da cure podaci iz tajnog istraživanja dok njegov branjenik nije dobio uvid u spis, niti zna za što ga se tereti.

Milijan Brkić o cijelom slučaju šuti. Ranije je prozvao za cirkus i za zlouporabu institucija. Prošli tjedan nije bio zabrinut za političku sudbinu.

Problem su institucije. Hoće li provjeravati otkud cure tajni podaci, upitali smo policiju i državno odvjetništvo. Iz policije kratko odgovaraju da su dosad javno komunicirali sve momente konkretnog kriminalističkog istraživanja koje su mogli komunicirati. Iz DORH-a odgovor još nismo dobili.

Ponovno procurili podaci

U međuvremenu Dnevnik Nove TV doznaje da je odvjetnica Ivka Jukić Pavelić po nalogu njezine stranke, Karmen Brkić iz Zagreba uputila dopis Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku. Brkić je, piše u dopisu, u svojstvu svjedoka i oštećene, bila pozvana na davanje iskaza u ODO u Osijeku.

"U medijima je objavljeno da je u predmetu određena tajnost istraživanja radi zaštite integriteta navodnih oštećenika. Prema saznanjima iz medija, nitko od branitelja nije do sada dobio mogućnost uvida i kopiranja dokumentacije u spisu.

Međutim, 30. travnja 2019. godine, u tjedniku Nacional broj 1097. objavljen je sadržaj predmetnog spisa. Čak i jedan od podnaslova objavljenog teksta ukazuje na krajnju nedopustivost zadiranja u privatnost oštećenika navodeći: 'Priroda opasnog delikta kojim se na najgori način narušava intima žrtava braće Brkić', dok se u tekstu nadalje precizira: 'Nacional je uspio dobiti uvid u manji dio službene dokumentacije iz istražnog prijedloga protiv Milijana i Joze Brkića...'

Slijedom navedenog, smatram da egzistira evidentna osnovana sumnja na počinjenje više kaznenih djela od strane nama nepoznatih službenih osoba uključenih u predmetno istraživanje, a čime su zasigurno ostvarena bitna obilježja kaznenog djela odavanja službene tajne iz članka 300. KZ-a.

Slijedom rečenog, ovim putem Vas molim da u žurnom postupku poduzmete sve raspoložive zakonske radnje i mjere radi utvrđenja zakonitosti postupanja stvarno i mjesno nadležnih ODO, te sprječavanja daljnje povrede zakonom i Ustavom zaštićenih prava moje stranke", piše u dopisu koji je odvjetnica Ivka Jukić Pavelić uputila ŽDO u Osijeku.

Ravnatelj policije potvrdio: Neovisni za Hrvatsku neće dobiti prijavu zbog zastave s prvim bijelim poljem Bruna Esih i Zlatko Hasanbegović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) +0 Bruna Esih, Zlatko Hasanbegović (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju