Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slovenski zastupnik u Europskom parlamentu Ivo Vajgl smatra kako nije isključeno da će u razgovore Ljubljane i Zagreba o rješenju graničnog pitanja i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora opet intervenirati europski povjerenik za proširenje Olli Rehn, prenijeli su u četvrtak slovenski mediji.


'Ni Rehn se nije odrekao svog plana. Izgleda da on čeka da ga netko informira ili pozove na suradnju, iako se ogradio izjavom da je odgovornost u rukama političara obiju država', rekao je Vajgl za ljubljansko Delo od četvrtka, reagirajući na Rehnov nastup u srijedu tijekom zasjedanja vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta. Vajgl je nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova, a u vrijeme Rehnove posredničke misije u prvoj polovici ove godine bio je predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta. Rehna je na spomenutom zasjedanju pitao namjerava li se opet angažirati, te ga pozvao da se ne povuče iz procesa prekinutog sredinom lipnja.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Slovenija je odigrala uspješan 'poker'' Slika nije dostupna 'Očito netko misli da je Hrvatska ranjiva'

Tiha diplomacija i dobra atmosfera

Rehn je posredovao u usuglašavanju dokumenta kojim bi Slovenija i Hrvatska granični prijepor prepustile arbitraži, no sve je završeno slovenskim amandmanima na već usuglašeni tekst. U amandmanima je Slovenija inzistirala na 'načelu pravičnosti' (ex aequo et bono), koje ni Rehn po Vajglovim riječima u tadašnjoj fazi nije mogao prihvatiti. Vajgl je za vodeći slovenski list izjavio da se sadašnji pregovori Ljubljane i Zagreba putem tihe diplomacije odvijaju u dobroj atmosferi, ali da svejedno ne treba isključivati da bi Rehnova pomoć opet mogla biti potrebna. Vajgl, jedan od najiskusnijih slovenskih političara i diplomata, tvrdi da ni Slovenija niti Hrvatska nisu otvoreno izjavile da su izašle iz procesa koji je vodio europski povjerenik za proširenje, pa on i dalje ostaje aktualnim.

>> Tuerk: Pregovor s Hrvatskom nisu počeli na Trakoščanu

'Do rezultata upornim i neprestanim pregovaranjem'

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk u utorak je slovenskim diplomatima na njihovu godišnjem okupljanju rekao kako pregovori s Hrvatskom koji se sada vode na razini ministarstava vanjskih poslova, a koji su slijedili nakon prvog sastanka premijerke Jadranke Kosor sa slovenskim premijerom Borutom Pahorom, ne kreću od samoga početka nego imaju svoju povijest. Do rezultata se uvijek dolazi upornim i neprestalnim pregovaranjem, a i Rehnov prijedlog koji je iznio 15. lipnja ove godine bio je dobar i postignut je u pregovaračkom procesu dviju strana, istaknuo je slovenski predsjednik u govoru slovenskim diplomatima na Brdu kod Kranja, dodajući da je zadnji Rehnov prijedlog bio dobar iako o njemu nije postignuta suglasnost. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju