Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sretno Nora!

VIDEO Nora stigla u Ameriku: 'Vesela je i razdragana!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nora je s roditeljima i u pratnji dvoje liječnika stigla u SAD. Njezin otac za Dnevnik Nove TV kaže da se Nora dobro osjeća i da je vesela.

Nora je zrakoplovom stigla u New York i sada su na putu prema Philadelphiji. 'Ukoliko nas večeras ne prime u bolnicu hrvatsko veleposlanstvo će nam osigurati smještaj u hotelu. Nori smo dali tabletu za spavanje tako je većinu puta odspavala', rekao je njezin otac Ivica Šitum.

Pročitajte i ovo Vladimir Zelenski Osudio iranski napad Zelenski: "Izrael nije bio sam, a Ukrajina čeka mjesecima'' Kuhinja Srce drukčije kuca Osobnu tragediju pretvorili u hvalevrijednu akciju: "Morali smo nekako na tu bol odgovoriti s nečim dobrim"

'Začuđujuće je dobro podnijela put. Bilo je malo temperature u dva navrata, al s obzirom da imamo ovdje liječnike s nama to smo uspješno uklonili tako da je Bogu hvala sve kako treba. Prespavala je i dobar dio puta tako da nam je i to olakšalo dosta', rekao je Norin otac Ivica za Dnevnik Nove TV te se još jednom zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji.

Nora jutros u 10h krenula iz Zagreba za SAD

'Nora je dobro, uzbuđeni smo, ovo je finale. Kad dođemo u Philadelphiju idemo ravno u bolnicu, pa ćemo vidjeti hoće li Nora ostati odmah ili sutra. Sutra počinje terapija. Hvala vam svima na podršci', rekla je Đana, Norina majka. Također je rekla kako je djevojčica samostalno izašla iz bolnice.

OVAKO će se liječiti Nora!

Eksperimentalna terapija, poznata kao CTL019, kojom će liječnici iz dječje bolnice u Philadelphiji podvrgnuti Noru Šitum uključuje oslabljeni oblik HIV-a, poznatiji kao spori virus. Oslabljeni oblik HIV-a ne može izazvati infekciju koja dovodi do AIDS-a.

Terapija počinje vađenjem limfocita, bijelih krvnih stanica odgovornih za stvaranje imuniteta iz krvi u koje se potom ubacuje oslabljeni virus HIV-a. Kad se takvi limfociti vrate u krv, dolazi do reprogramiranja imunološkog sustava koji prepoznaje tumorske stanice kao opasne i počinje ih ubijati.

Tom je tretmanu 17. travnja prošle godine prva podvrgnuta sedmogodišnja Emily Whithead. Nakon što su iscrpili sve tradicionalne tretmane koji joj nisu pomogli, njezini roditelji okrenuli su se radikalnijim opcijama te tako uspjeli spasiti svoje dijete.

>> Djevojčicu izliječili od leukemije pomoću HIV-a!

Kod nekih vrsta raka, uključujući ALL s kojim se Nora bori, podskup stanica u imunološkom sustavu postaju tzv. B-stanice koje izazivaju leukemiju. U eksperimentalnom liječenju njezinim T-stanicama pridodani su proteini zvani CD19 koji se dobivaju pomoću virusa HIV-a, tzv. lentivirusa, koji je tako pomogao u prenošenju receptora u T-stanice koje su se tada počele boriti protiv kancerogenih B-stanica.

U Americi ju je obećala dočekati i Tatjana Matejaš Tajči

Jedna od najpopularnijih tinejdžerskih zvijezda na području ex Jugoslavije ikad, Tatjana Matejaš Tajči, danas Tatiana Cameron - Tajči, priključila se akciji za pomoć teško bolesnoj djevojčici Nori Šitum. Tajči je putem svog Facebook profila poručila: 'Nora s roditeljima danas stižu u Philladelphiju. Moji dragi prijatelji Karen, Sally, Chris i ja dočekujemo ih u zračnoj luci i pomoći ćemo im kod smještaja u Dječjoj bolnic . Hvala svima na pomoći ! Sad treba stati, smiriti se i izvući iz srca i dubine duše molitvu tako jaku koja će nadljudskom snagom doprinjeti  izlječenju ne samo malog strašnog lava - naše Nore, nego i svih onih koji boluju, i djece i odraslih i staraca...

Nora i njezina obitelj dobili vize za Ameriku

Podsjetimo, jučer su o detaljima oko čitave akcije jučer u KBC-u Zagreb (Rebro), na konferenciji za novinare, govorili predstavnici udruge Hrabro dijete i roditelji teško bolesne djevojčice Nore Šitum. Konferenciju za novinare otvorila Đurđa Aleksić koja se zahvalila novinarima na akciji koju su pokrenuli. Kazala je kako je ministar Ostojić 24 sata bio dostupan udruzi 'Hrabro dijete' i Norinoj obitelji. 'Ono što do sada nije niti jedna Vlada učinila, što nije uspjelo niti jednoj udruzi, da se operateri odreknu svoje marže, uspjelo je ovoj maloj udruzi Hrabro dijete', kazala je. Aleksić je dodala i  da su Norini roditelji dvadesetak minuta prije konferencije dobili vize za Ameriku.

>> Pismo Norine majke: Ne želim da se okrivljuju ljudi koji žele pomoći mom djetetu!

Jasminka Žužić, predsjednca udruge 'Hrabro dijete' kazala je da joj je izuzetno drago što je akcija uspjela. 'Dobili smo podršku svih institucija kojoj smo se obratili. Mogu reći da sam ponosna na cijelu Hrvatsku. Na svakog pojedinca. Na račun su uplaćeni iznosi u valutama za koje nisam znala koje su, iz svih krajeva svijeta', kazala je.

'Ovo je bila prilika za sve Nore, za svu djecu koja ne mogu ostvariti svoj odlazak na liječenje. Problem je u zakonu koji je loš i manjkav. Ova udruga otkad se osnovala preklnjala je da se promijeni zakon, da se uvede promjena kako bi ta djeca do potpunog izlječenja imala neku potporu. Međutim, došli smo u situaciju da narod moramo moliti da nam pomogne, kao za Stephanie, tako i za Noru', kazala je.

>> O akciji koja je Hrvatsku digla na noge pišu i američki mediji!

Nora na put kreće u pratnji roditelja i dvoje liječnika

Norina majka, Đana Atanasovska se odmah na početku svima zahvalila na pomoći i novcu koji su donirali. 'Hvala,dragi ljudi! Vidjela sam da je jedan čovjek uplatio osam kuna. Nije popio tu jednu kavu, nego je uplatio novce, to me posebno dirnulo', kazala je te dodala da Nora u Ameriku putuje ujutro, a ne u petak. 'Nora se dobro osjeća pred put te zna da će sutra letjeti. Ima temperaturu, ali sve je pod kontrolom', kazala je. Na put kreću ujutro u 9:50.

Terapija neće početi odmah za vikend. 'Oni će je u petak ujutro u osam primiti i napraviti pretrage. Pretpostavljam da se neće početi s terapijom prije ponedjeljka', kazala je.

Nora je već u petak u bolnici

Pokušali su dobiti i avion koji je prilagođen Nori koji košta 100.000 eura, ali su im dali popust pa je račun manji za 25.000 eura. No,  nadali su se da će račun biti i manji. 'Bitno je da smo u petak u osam odmah u bolnici', kazala je Norina majka.

Atanasovska je sinoć bila u kontaktu s Amerikom, trebalo je još poslati račun kako bi se platio, no stigla su dva računa, a ne jedan. Kad stigne u Ameriku, Nora započinje s eksperimentalnom terapijom. 'Nakon ovoga nitko ne bi trebao reći ništa protiv hrvatskog zdravstva, jer ono u Americi je strašno', kazala je Norina majka.

Dodala je kako je ovo borba za sve Nore te da je narod pokazao da se može pomoći svoj bolesnoj djeci. Zahvalila je ministru Ostojiću s kojim je bila stalno u kontaktu. 'Čovjek je napravio sve što je mogao, a Croatia Airlines je darovala dvije karte', kazala je.

Na pitanje iz kojih je izvora došlo svih pet milijuna, Aleksić je kazala da je novac došao od građana Hrvatske, iz zemalja bivše Jugoslavije, ali iz cijelog svijeta. 'Svi su se uključili. Ono što mene plaši je da će akcija za svu oboljelu djecu stati. Nemate pojma koliko Nora ima, a sustav to lako može riješiti', kazala je.

'Pokrenuli smo priču, za sve Nore, a ne samo za moju. Pokrenuli smo akciju', kazala je Norina majka. Akcija je i dalje u tijeku. Sve se nastavlja i dok budu u Americi.

Pressica je najavljena još prije kako bi se roditelji mogli zahvaliti svim hrvatskim sugrađanima na iskazanom velikom srcu i dobroti, no šokantna vijest koja je noćas stigla iz SAD-a o potrebnih dodatnih 1,4 milijuna kuna za troškove liječenja, promijeniti će sadržaj same pressice.

>> Šokantna vijest iz SAD-a: Bolnica podignula cijenu liječenja za 1,4 milijuna kuna!

Naime, iz bolnice Children's Hospital iz Philadelphije sinoć je pristigao e-mail s dodatnim računom na oko 260.000 dolara, otkriva nam Norin otac, no, ni njemu još uvijek nije u potpunosti jasno treba li i taj iznos uplatiti odmah.

'Koliko mi je zasad poznato, ako sam dobro shvatio suprugu, taj iznos ne treba odmah uplatili, ali mora postojati neka vrsta osiguranja. To su izračuni troškova za njeno liječenje, boravak i terapije u idućih godinu, dvije, tri. To je sve što vam zasad mogu reći.', slomljen ovim vijestima završno je za Dnevnik.hr rekao Ivica Šitum.

Troškovi liječenja tako su sa otprilike 3,3 milijuna kuna skočili na 4,7 milijuna. HZZO se danas obratio priopćenjem u kojem stoji da oni nemaju temelja da ispune zahtjev o pokriću troškova.

Slučaj melene Nore digao je Hrvatsku na noge i građani, poznate osobe i institucije su u rekordnom roku prikupili potrebnih 3,3 milijuna kuna potrebnih za liječenje teško bolesne djevojčice u SAD-u. Na kraju se pokazalo kako taj iznos ipak nije dovoljan.

Želite li pomoći malenoj Nori svoju donaciju možete uplatiti na:

PRIVREDNA BANKA ZAGREB

2340009-3110426252 (vlasnik računa Đana Atanasovska, majka)

Poziv na broj 00 25052007
Nora Fora – Strašni lav

Za uplate iz inozemstva - na Udrugu Hrabro dijete (Nora je članica, uz napomenu za Noru)

UDRUGA HRABRO DIJETE

OIB 58243364080
Žiro račun Zagrebačka banka
2360000-1102209843

Za uplate iz inozemstva IBAN: HR0423600001102209843
SWIFT CODE: ZABAHR2X

ILI

Telefon za pomoć:

060 800 558 (mobitel 4,97 kn, fiksni 3,69 kn)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene