Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fiskalna konsolidacija

Milanka Opačić o mjerama koje će utjecati i na vaš život

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica Opačić osvrnula se na dosad ostvarene mjere fiskalne konsolidacije.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić održala je konferenciju za novinare u Banskim dvorima na temu: 'Reformske i druge mjere fiskalne konsolidacije' u sklopu podnošenja izvještaja nakon dvije godine rada aktualne Vlade.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODIJELJENA MIŠLJENJA Sustav socijalne skrbi i dalje čeka bolje dane: Osim ministra, što se zaista promijenilo u 2022. godini? Zdravstvo: Ilustracija - 2 STRUKA NEZADOVOLJNA Što donosi reforma zdravstva? "Rupe planiraju popuniti netom diplomiranim liječnicima koji nemaju ni dana radnog staža"

U sustavu centralnog obračuna plaća trenutno se nalazi 59.188 zaposlenih iz 84 institucije. Priključiti se treba još 388 institucija, iz sektora socijalne skrbi i pravosuđa što znači još 20.000 ljudi, a u završnoj fazi u rujnu će u sustav ući i MUP, rekla je ministrica Opačić.

Zapošljavanje u javnim službama i dalje će biti pod strogim nadzorom. Zapošljavat se samo gdje treba, primjerice kada treba popuniti radno mjesto zbog nečijeg odlaska u mirovinu. Sve će se odvijati uz potpis resornog ministra.

Porezna uprava smanjena je s 21 ureda i 24 ispostave na 5 ureda i 53 ispostave. U Državnom inspektoratu istovremeno je nađeno 40.000 neriješenih predmeta.

Linić: Zaista imam posla sa sve više luđaka, ne mogu sebi doći!

Racionalizacija i uštede izvedene su, kaže ministrica Opačić, i na području državnih agencija. Tako su, recimo, spojene i HAMAG Invest i Poslovno-inovacijska agencija Republike Hrvatske (BICRO).

Ministrica je podsjetila i kako se ukidaju 52 parafiskalna nameta vrijednosti 375 milijuna kuna te da se ušteda ostvarila i na kontroli bolovanja te na listi lijekova koji se izdaju na recepte.

U rujnu se uspostavlja jedinstveni novčani centar za sve naknade a prva bi u taj sustav trebala ući minimalna socijalna naknada.

Do konca veljače donijet će se politička odluka o masterplanu bolnica, najavila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić.

Tada će se vidjeti mreža bolnica i građanima će se reći gdje će koju uslugu moći dobiti, rekla je Opačić na konferenciji za novinare, na kojoj se pohvalila učincima Vladinih kratkoročnih mjera do kraja ove godine.

Opačić je predstavila i devet dugoročnih reformskih mjera koje imaju za cilj smanjiti deficit i dug.

"Svjesni smo da će većina mjera fiskalni učinak dati tek u 2015. i 2016.", rekla je.

Uz masterplan bolnica među devet dugoročnih mjera je i reforma pravosudnog sustava, uspostava optimalne mreže osobnih i srednjih škola, reforma socijalnog ugovaranja, objedinjena javna nabava i druge.

Ministrica se osvrnula i na česte prozivke javnosti zašto Vlada nije prije odradila reforme. 'Puno puta ste nas pitali zašto smo s ovim mjerama krenuli tek sada. Ovo uopće ne znači da nismo znali što treba raditi i da smo bili lijeni. Da smo odmah krenuli s mjerama, cijeli sustav bi se urušio', kazala je ministrica.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene