Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jasna pravila

Konačno po propisima: Vožnju električnim romobilima sada će regulirati zakon u koji se uvodi još jedna novina

Aktualno Galerija romobili - 1 romobili - 1 Foto: DNEVNIK.hr romobili - 2 romobili - 2 Foto: DNEVNIK.hr romobili - 3 romobili - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 romobili - 4 Galerija 1/4 >>
Električni romobili ulaze u zakon! Jasno će se odrediti pravila, no tiču se samo onih električnih vozila koja mogu ići do 25 kilometara na sat.

Električnih monocikala u Zagrebu ima možda desetak, a vozi ga i Goran. ''Kad se nagnete naprijed on ubrzava, kad se nagnete unatrag - on koči. Može ići i jednako brzo i unatrag kao i unaprijed'', pojasnio je Goran Petković iz Udruge Huver.

Ima on i električni romobil, a sada će njegova omiljena prijevozna sredstva kontrolirati i zakon. Električna vozila bez sjedećeg mjesta mogu voziti stariji od 14 godina. Za mlađe od 16 obavezna je kaciga.

Riječ je o vozilima koja mogu imati maksimalnu brzinu do 25 kilometara na sat. Smiju se voziti na biciklističkoj stazi. Ako nema biciklističke, onda smiju na pješačku i prilagođavaju se prosječnom hodu pješaka. Goran kaže, to bi bilo oko pet kilometara na sat.

''Prosječni gradski romobil morate odgurnuti i mora se kretati brzinom od pet na sat da bi se motor uopće aktivirao. Tako da mislim da je ovo veće ugrožavanje prometa nego da se vozim deset na sat'', istaknuo je Petković reporterki Srni Bijuk.

Baš zato policija neće ograničavati brzinu na pješačkoj stazi. ''Ukoliko će te površine bit prazne nitko od njih neće tražiti da se voze tom brzinom, ali ako ima pješaka morat će vodit računa o njima'', rekao je Nikola Milas iz Ravnateljstva policije. Sva ova pravila vrijede za vozila sa snagom motora do 0,25 kilovata koja idu do 25 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Stižu pravila za električne romobile - 3 RH KAO ''MUZEJ PROMETA IZ 1970-IH'' Napokon stižu pravila za električne romobile, ali: ''Opet se ide isključivo na ruku motornom prometu, na štetu svih ostalih sudionika''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Potpuno izgorio VIDEO Širi se dramatična snimka požara koji je izbio na električnom romobilu, vlasnik na parkingu tražio zaklon: "Da sam ga stavio u auto..."

Jači romobil ima Mladen Jakulić, koji može voziti do 70 kilometara na sat. Kaže kako ih većina u Zagrebu može potegnuti više od 25 kilometara na sat.

"Kao da je to jedna grupa koju treba kažnjavati. Nego treba ih izjednačiti i probati sve staviti u nešto, u jedan kalup", smatra Mladen Jakulić koji dodaje da na na pješačkoj stazi idu 10, 15 km/h.

S njim se slaže i Goran.

''Da biste se vozili autom 130 dovoljno je imati 100 konjskih snaga, mnogo auta ima više konjskih snaga, ali zna se maksimalna brzina i to se poštuje'', ističe Petković.

Električni romobili i svi oni koji će spadati u tu kategoriju - na kolnik neće smjeti. Kazne za nepoštivanje pravila su od 300 do 500 kuna. Zakon ide tek u javnu raspravu, a zanimljivo s njim će još jedna promjena. I konji će moći na kolnik, uz rub, baš kao biciklisti, izvijestila je reporterka Srna Bijuk za Dnevnik Nove TV.

 

Više o novom zakonu i romobilima pogledajte u videu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene