Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlasti rade na novom zakonu kojim će se uvesti dva nova zanimanja, najavljeno je na završnoj konferenciji projekta "Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija stručnjaka za obrazovanje odraslih".


U izradi je novi zakon o obrazovanju odraslih u Hrvatskoj, kojim će se uvesti dva nova zanimanja- nastavnik za obrazovanje odraslih i andragog, voditelj ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih, najavljeno je u petak u Splitu na završnoj konferenciji projekta "Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija stručnjaka za obrazovanje odraslih".

Vezani članci Diplome koje tržište rada ne priznaje (Foto: Dnevnik.hr) I onda se čudimo što mladi odlaze: Studiraju već pet godina, a država njihovo zanimanje ne priznaje Zidari: Plaća 1000 eura, a nema ih! (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Mjesečna plaća iznosi i 1000 eura, ali ovih radnika nema ni za lijek: Mogli bismo ih "uvoziti" i iz Kine!

Ta će nova zanimanja biti upisana u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira i u Hrvatsku kvalifikaciju zanimanja,.

"Ovim projektom želimo uvesti reda u obrazovanje odraslih jer u Hrvatskoj postoji 506 organizacija za obrazovanje odraslih na kojima je 127.751 polaznika s kojima radi 10.620 nastavnika, a namjera nam je da se institucionaliziraju i standardiziraju stručnjaci koji su angažirani na poslovima obrazovanja odraslih," rekla je voditeljica projekta Marita Brčić-Kuljiš.

Projekat je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a istraživanje je trajalo 14 mjeseci.

Podsjetila je da je u izradi i novi zakon o obrazovanju odraslih kojim će biti regulirano uvođenje dvaju novih zanimanja- nastavnika za obrazovanje odraslih i andragoga.

"Planirali smo da se već u sljedećem semetru, na proljeće 2017. godine omogući studiranje za profesiju nastavnika za obrazovanje odraslih koje bi trajalo dva semestra, a na kojem će stručnjaci koji već rade ili žele raditi u obrazovanju za odrasle dobiti potrebne kompetencije za taj posao," kazala je Brčić-Kuljiš.

Stručnjacima koji su već radili u obrazovanju za odrasle njihove stečene prakse i kompetencije bit će priznate na dodatnom studiranju za tu profesiju, dodala je.

U tijeku je i tiskanje monografije: "Povratak u budućnost: doprinos razvoju kurikuluma namijenjenih stručnjacima za obazovanje odraslih."

Suradnica na izradi ovog projekta Morana Kuludrović je istaknula važnost da se na hrvatskim fakultetima omogući studiranje za profesiju nastavnika i andragoga koji će biti angažirani na poslovima obrazovanja za odrasle.

"Nastavnici za obrazovanje odraslih će izvodiit nastavu a andragozi će biti voditelji ustanova za obrazovanje odraslih i brinut će o kvaliteti tih ustanova," objasnila je Kuludrović. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju