Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uvođenje reda'

ZAKON JE VEĆ U IZRADI - Uvode se dva nova zanimanja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlasti rade na novom zakonu kojim će se uvesti dva nova zanimanja, najavljeno je na završnoj konferenciji projekta "Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija stručnjaka za obrazovanje odraslih".

U izradi je novi zakon o obrazovanju odraslih u Hrvatskoj, kojim će se uvesti dva nova zanimanja- nastavnik za obrazovanje odraslih i andragog, voditelj ustanove koja se bavi obrazovanjem odraslih, najavljeno je u petak u Splitu na završnoj konferenciji projekta "Izrada standarda zanimanja i standarda kvalifikacija stručnjaka za obrazovanje odraslih".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna POSAO PO MJERI Top lista najplaćenijih zanimanja u Hrvatskoj: Pogledajte tko su ''sretnici'' i koliko zarađuju Diplome koje tržište rada ne priznaje (Foto: Dnevnik.hr) Hrvatski način I onda se čudimo što mladi odlaze: Studiraju već pet godina, a država njihovo zanimanje ne priznaje

Ta će nova zanimanja biti upisana u Registar hrvatskog kvalifikacijskog okvira i u Hrvatsku kvalifikaciju zanimanja,.

"Ovim projektom želimo uvesti reda u obrazovanje odraslih jer u Hrvatskoj postoji 506 organizacija za obrazovanje odraslih na kojima je 127.751 polaznika s kojima radi 10.620 nastavnika, a namjera nam je da se institucionaliziraju i standardiziraju stručnjaci koji su angažirani na poslovima obrazovanja odraslih," rekla je voditeljica projekta Marita Brčić-Kuljiš.

Projekat je financiran iz Europskog socijalnog fonda, a istraživanje je trajalo 14 mjeseci.

Podsjetila je da je u izradi i novi zakon o obrazovanju odraslih kojim će biti regulirano uvođenje dvaju novih zanimanja- nastavnika za obrazovanje odraslih i andragoga.

"Planirali smo da se već u sljedećem semetru, na proljeće 2017. godine omogući studiranje za profesiju nastavnika za obrazovanje odraslih koje bi trajalo dva semestra, a na kojem će stručnjaci koji već rade ili žele raditi u obrazovanju za odrasle dobiti potrebne kompetencije za taj posao," kazala je Brčić-Kuljiš.

Stručnjacima koji su već radili u obrazovanju za odrasle njihove stečene prakse i kompetencije bit će priznate na dodatnom studiranju za tu profesiju, dodala je.

U tijeku je i tiskanje monografije: "Povratak u budućnost: doprinos razvoju kurikuluma namijenjenih stručnjacima za obazovanje odraslih."

Suradnica na izradi ovog projekta Morana Kuludrović je istaknula važnost da se na hrvatskim fakultetima omogući studiranje za profesiju nastavnika i andragoga koji će biti angažirani na poslovima obrazovanja za odrasle.

"Nastavnici za obrazovanje odraslih će izvodiit nastavu a andragozi će biti voditelji ustanova za obrazovanje odraslih i brinut će o kvaliteti tih ustanova," objasnila je Kuludrović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene