Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U iščekivanju

Ustavni sud u utorak odlučuje o dva važna pitanja, odluke će objaviti priopćenjem

Miroslav Šeparović
Miroslav Šeparović Foto: Tomislav Kristo/Cropix
Ustavni sud u utorak odlučuje o neradnoj nedjelji i izbornim jedinicama, a odluke će objaviti u priopćenju.

Ustavni sud u utorak će odlučivati o ustavnosti Zakona o izbornim jedinicama te Zakona o trgovini koji propisuje da je većina nedjelja tijekom godine neradna. Odluke bi, kako se doznaje, trebale biti poznate u ranim poslijepodnevnim satima kada će Ustavni sud objaviti priopćenje.

Izmjene Zakona o trgovini koji se tiču neradne nedjelje osporavaju mali trgovci i obrtnici, ali i Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) te stranka Fokus. Na snagu su stupile 1. srpnja prošle godine, a prema njima trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili.

Hrvatska udruga poslodavaca ranije je tvrdila da je ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika suprotno temeljnim postulatima koje HUP i njegove članice zastupaju, kao i da zabrane ne potiču razvoj tržišta niti pozitivno utječu na tržište rada.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić, Žarko Puhovski, Krešimir Macan ANALIZA AFERE Hoće li Plenković i dalje držati leđa Turudiću? "Bolje je ubiti aferu nego da te netko muči", "Želi pokazati - može mi se"

Predstavnici stranke Fokus zakon također smatraju diskriminatornim i kažu da ide na štetu malih trgovaca, a u korist trgovačkih lanaca te da ga treba ukinuti. Podsjetili su i da je Ustavni sud do sada tri puta rušio odluku o zabrani rada trgovina nedjeljom, a razlozi koje su tada navodili vrijede i danas.

Zakon o izbornim jedinicama neprihvatljiv oporbi na ljevici i desnici

Zahtjev za ocjenu suglasnosti s Ustavom Zakona o izbornim jedinicama za izbor zastupnika u Hrvatski sabor podnijeli su oporbeni saborski zastupnici i privatni predlagatelji. Riječ je o zakonu koji je Ustavni sud ukinuo u veljači 2023. uz upozorenje da izborne jedinice treba prilagoditi demografskim kretanjima kako se ne bi ugrozila ustavnost parlamentarnih izbora.

Sabor je novi zakon donio 28. rujna, no u službenom glasilu je objavljen izvan roka, tek 4. listopada jer je predsjednik Zoran Milanović potpisao zakon 3. listopada, pozivajući se na ustavni rok od osam dana za stavljanje potpisa.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Lex AP Prijavili Plenkovića europskim institucijama: Upozorili na uspostavljanje stranačke države straha

Na neustavnost novog zakona ukazivala je lijeva i desna oporba navodeći da nisu bili uključeni u njegovo donošenje, da nije bilo radne skupine za izradu i da se ne zna tko ga je doista pisao.

Oporba je isticala da je vlada trebala odustali od kriterija broja registriranih birača pri krojenju novih jedinica s obzirom da je Ustavni sud upozorio na razliku od čak pola milijuna imena između Registra birača i broja punoljetnih građana po posljednjem popisu stanovništva.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene