Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lex AP

Prijavili Plenkovića europskim institucijama: Upozorili na uspostavljanje stranačke države straha

Andrej Plenković
Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek/Cropix
Ivica Puljak rekao je u ponedjeljak da je njegova stranka, Centar, prijavila Vladu i premijera Andreja Plenkovića Europskoj komisiji i Europskom parlamentu. Razlog su izmjene Zakona o kaznenom postupku.

Stranka Centar prijavila je Vladu i premijera Andreja Plenkovića Europskoj komisiji i Europskom parlamentu zbog izmjena Zakona o kaznenom postupku, tzv. ''lex AP'' jer ugrožava medijske slobode i prava građana na informaciju, izvijestili su u ponedjeljak.

"Iako su prijedlogom novinari zaštićeni od kaznene odgovornosti, to ne znači da izmjene neće imati štetan utjecaj na informiranje javnosti, prvenstveno o koruptivnim aferama u koje su redovito upleteni upravo političari vladajuće stranke jer će ove odredbe imati odvraćajući utjecaj na potencijalne izvore informacija ili zviždače“, navodi se u prijavi.

Spomenuti zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine za neovlašteno otkrivanje sadržaja dokaza koji su dio policijskog postupanja, a u Centru su zabrinuti da bi se takav zakon u praksi mogao koristiti za praćenje novinara ne bi li se došlo do izvora pojedinih informacija iz istrage.

Pročitajte i ovo Grafiti na Mimari Inspiracija za grafite FOTO "Di si radosti" i "Di si lipa": Pogledajte grafite koji su osvanuli u Zagrebu

"Ovakve promjene otežavaju borbu protiv korupcije, onemogućavaju djelovanje zviždača i onemogućavaju žrtve kaznenih djela da svoj slučaj iznesu u javnosti ako institucije ne rade svoje posao", poručio je u prijavi predsjednik stranke Ivica Puljak.

Iako je Vlada rekla da će prijedlog zakona biti dopunjen odredbom o dekriminalizaciji objave dokaza koji su učinjeni u javnom interesu, u interesu žrtve ili obrane, Centar smatra da ta dopuna nije dovoljna i da treba potpuno odustati od planiranog članka zakona.

''U kombinaciji s aktualnim izborom glavnog državnog odvjetnika, lojalnog vladajućoj stranci i povezanog s kriminalnim miljeom, ove promjene signaliziraju potencijalno uspostavljanje stranačke države straha, u kojoj su sve institucije pod kontrolom vlasti", upozorio je Puljak.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić - 1 Traže raspuštanje Sabora Oporba protiv Turudića: "Onaj koji pije kavu s kriminalcima i osuđenicima nema pravo biti glavni državni odvjetnik"

Osim toga, Vlada nije javnosti podastrla komparativnu analizu između hrvatskog sustava sa sustavima 30 zemlja Vijeća Europe, za koje tvrdi da također imaju spomenuto zakonsko rješenje, navodi Centar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene