Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Država mora poboljšati uvjete u zatvoru

Ustavni sud odlučio: Robert Peša izlazi iz pritvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši potpredsjednik Hrvatskog Fonda za privatizaciju (HFP) optužen za korupciju u slučaju 'veliki maestro' Robert Peša danas poslijepodne bit će pušten iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u kojem je pritvoren više od 20 mjeseci, a odluku o puštanju na slobodi donio je Ustavni sud.

Peša je u zagrebačkom zatvoru u Remetincu od sredine lipnja 2007. kada je, zajedno s još dvojicom potpredsjednika HFP-a i ostalim osumnjičenima za korupciju uhićen u antikorupcijskoj akciji. U međuvremenu je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo i suđenje u tom slučaju poznatom kao 'veliki maestro' tijekom kojega je njegova braniteljica Višnja Drenški-Lasan u više navrata redovnim putem pred zagrebačkim Županijskim sudom i Vrhovnim sudom bezuspješno tražila ukidanje pritvora. Sudovi su svaki put smatrali da je pritvor nužan s obzirom na dužnost koju je obnašao te težinu kaznenih djela koja mu se stavljala na teret.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Veliki maestro' Odvjetnici traže oslobađajuću presudu Slika nije dostupna 'Veliki maestro' Petlevskog puštaju, Matanović jedini 'maestro' koji ostaje u pritvoru

Braniteljica se stoga odlučila na ustavnu tužbu te tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ustavni sud jučer je na sjednici svih sudaca usvojio tu tužbu u kojoj se tvrdilo da se Pešin pritvor pretvorio u kaznu te da su uvjeti u pritvoru nehumani. Suci su u toj odluci ujedno naložili Vladi da u roku ne duljem od pet godina mora popraviti uvjete u zatvoru u Remetincu. Ti uvjeti moraju biti sukladni standardima Vijeća Europe i prakse Europskog suda za ljudska prava koji za pritvorenike i zatvorenike neće biti ponižavajući.

Prvi pu sud naložio državi da poboljša uvjete u zatvoru

'Prvi put je Ustavni sud naredio državi da mora popraviti uvjete u nekom od hrvatskih zatvora i to je ogromna pobjeda za sve one pritvorenike koji su zbog nehumanih uvjeta štrajkali glađu', kazala je Drenški-Lasan. U tužbi sudu u Strasbourgu iz rujna prošle godine ona je navela da se prema 44-godišnjem Peši postupa nečovječno i ponižavajuće, da je smješten u neprimjerenim uvjetima te da u hrvatskom pravnom sustavu ne postoje pravni lijekovi koji bi ga zaštitili. U tužbi se, među ostalim, navodi da je Peša pritvoren zajedno s još šest osoba u prostoriji od 18 četvornih metara, što je ispod europskih standarda od četiri četvorna metra po zatvoreniku. Navedeno je i da sanitarni čvor u ćeliji nije odvojen od zajedničkog prostora, u kojem nema ni uvjeta da svi pritvorenici mogu jesti u trenutku kad im zatvorski službenici donesu hranu.

Od osmero optuženih za korupciju u slučaju 'veliki maestro' u pritvoru su još prvooptuženi Josip Matanović te trećeoptuženi bivši šef Odjela za nekretnine HFP-a Igor Petlevski. Njih i ostale se tereti za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene