Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši potpredsjednik Hrvatskog Fonda za privatizaciju (HFP) optužen za korupciju u slučaju 'veliki maestro' Robert Peša danas poslijepodne bit će pušten iz zagrebačkog zatvora u Remetincu u kojem je pritvoren više od 20 mjeseci, a odluku o puštanju na slobodi donio je Ustavni sud.


Peša je u zagrebačkom zatvoru u Remetincu od sredine lipnja 2007. kada je, zajedno s još dvojicom potpredsjednika HFP-a i ostalim osumnjičenima za korupciju uhićen u antikorupcijskoj akciji. U međuvremenu je na zagrebačkom Županijskom sudu počelo i suđenje u tom slučaju poznatom kao 'veliki maestro' tijekom kojega je njegova braniteljica Višnja Drenški-Lasan u više navrata redovnim putem pred zagrebačkim Županijskim sudom i Vrhovnim sudom bezuspješno tražila ukidanje pritvora. Sudovi su svaki put smatrali da je pritvor nužan s obzirom na dužnost koju je obnašao te težinu kaznenih djela koja mu se stavljala na teret.

Vezani članci Slika nije dostupna Odvjetnici traže oslobađajuću presudu Slika nije dostupna Petlevskog puštaju, Matanović jedini 'maestro' koji ostaje u pritvoru

Braniteljica se stoga odlučila na ustavnu tužbu te tužbu Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu. Ustavni sud jučer je na sjednici svih sudaca usvojio tu tužbu u kojoj se tvrdilo da se Pešin pritvor pretvorio u kaznu te da su uvjeti u pritvoru nehumani. Suci su u toj odluci ujedno naložili Vladi da u roku ne duljem od pet godina mora popraviti uvjete u zatvoru u Remetincu. Ti uvjeti moraju biti sukladni standardima Vijeća Europe i prakse Europskog suda za ljudska prava koji za pritvorenike i zatvorenike neće biti ponižavajući.

Prvi pu sud naložio državi da poboljša uvjete u zatvoru

'Prvi put je Ustavni sud naredio državi da mora popraviti uvjete u nekom od hrvatskih zatvora i to je ogromna pobjeda za sve one pritvorenike koji su zbog nehumanih uvjeta štrajkali glađu', kazala je Drenški-Lasan. U tužbi sudu u Strasbourgu iz rujna prošle godine ona je navela da se prema 44-godišnjem Peši postupa nečovječno i ponižavajuće, da je smješten u neprimjerenim uvjetima te da u hrvatskom pravnom sustavu ne postoje pravni lijekovi koji bi ga zaštitili. U tužbi se, među ostalim, navodi da je Peša pritvoren zajedno s još šest osoba u prostoriji od 18 četvornih metara, što je ispod europskih standarda od četiri četvorna metra po zatvoreniku. Navedeno je i da sanitarni čvor u ćeliji nije odvojen od zajedničkog prostora, u kojem nema ni uvjeta da svi pritvorenici mogu jesti u trenutku kad im zatvorski službenici donesu hranu.

Od osmero optuženih za korupciju u slučaju 'veliki maestro' u pritvoru su još prvooptuženi Josip Matanović te trećeoptuženi bivši šef Odjela za nekretnine HFP-a Igor Petlevski. Njih i ostale se tereti za malverzacije s prenamjenom zemljišta Ciglane Nin, prodajom dionica hotela Živogošće i Podgora, pretvorbom Osječke pivovare i procjenom zemljišta Badela.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju