Obavijesti Pretražite Navigacija

Ustavni sud odbio žalbu SDP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud odbio je žalbu SDP-a koji je tražio da se na jednom biralištu u Negoslavcima u 5. izbornoj jedinici izbori ponove u potpunosti, a ne samo za srpsku nacionalnu manjinu.

SDP se žalio na rješenje Državnog izbornog povjerenstva kojim je odbijen prigovor te stranke na odluku Izbornog povjerenstva 5. izborne jedinice. 

Pročitajte i ovo Vinko Filipović Pobijedio sustav Maturant se žalio na jedno od pitanja na maturi: Iz NCVVO-a prvo odgovorili jedno, da bi se potom ispričali i i priznali pogrešku Milan Martić Granatiranje više gradova Vrhovni sud raspravljao o žalbi ratnog zločinca Milana Martića

Tom je odlukom poništeno glasovanje na biračkom mjestu broj 1 u Negoslavcima za kandidate srpske nacionalne manjine u 12. izbornoj jedinici jer je u glasačkoj kutiji bio jedan listić više od broja glasača. Naime, glasalo je 187 birača, a pronađeno je 188 listića.

U SDP-u drže da zbog te nepravilnosti treba poništiti cjelokupno glasovanja na tom biračkom mjestu, dakle, i za izbornu listu 5. izborne jedinice, a ne samo za srpsku nacionalnu manjinu. Time bi se, nadali su se u SDP-u, otvorila mogućnost da ta stranka preuzmu jedan saborski mandat od HDZ-a.

U žalbi su naveli da bi se izbori na navedenom biračkom mjestu trebali biti poništeni "u cijelosti" jer je biračko mjesto
"jedinstveno", da izborno povjerenstvo stoga nije moglo samo
djelomično poništiti izbore te da se odlukom o ponavljanja izbora samo za kandidate srpske nacionalne manjine pripadnicima te manjine krši pravo na izbor hoće li glasati za manjinsku ili opću listu.

No, SDP-ova žalba je kao neosnovana odbijena jednoglasnom odlukom tročlano Vijeće za rješavanje izbornih sporova kojim je predsjedao Marijan Hranjski, a članovi su Ivan Mrkonjić i Jasna Omejec.

Tumačeći Zakon o izborima ustavni suci su zaključili da je DIP pravilno odlučio da se izbori ponište i ponove samo za kandidate za srpsku nacionalnu manjinu jer je samo u toj glasačkoj kutiji pronađen višak listića.

U odnosu na SDP-ov zahtjev da se pripadnicima srpske nacionalne manjine u ponovljenom glasovanju mora omogućiti da biraju za koju će listu glasovati ustavni suci su utvrdili da se on temelji na zakonski neosnovanim i ustavnopravno neprihvatljivim razlozima.

Zaključili su da je činom zatvaranja biračkog mjesta na dan izbora prestalo i pravo odabira liste za koju će birači srpske nacionalne manjine glasovati na tom biračkom mjestu u ponovljenom glasovanju 9. prosinca 2007. U protivnom bi se, kažu, umjesto o ponovljenom glasovanju, radilo o novom izbornom postupku.

Ocijenili su i da bi Ustavni sud, prihvaćanjem SDP-ovog zahtjeva, otvorio pravnu i faktičnu mogućnost izbornog "inženjeringa" jer bi
omogućio promjenu rezultata izbora u 5. izbornoj jedinici u kojoj su izbori u cijelosti zakonito provedeni.

Ustavni sud odbio je i žalbu kandidata mađarske nacionalne manjine za Hrvatski sabor Deneša Šoje koji se žalio na odluku DIP-a o ponavljanju izbora na jednom biračkom mjestu u Batini.

Naime, DIP je uvažio prigovor njegovog najvećeg konkurenta Roberta Jankovicsa koji je tražio ponavljanje izbora jer je najmanje troje birača koji nisu mađarske nacionalne manjine glasovalo za kandidate te manjine, a i broj listića je bio veći od broja izašlih pripadnika te manjine.

Šoja je na izborima Jankovicsa pobijedio za 48 glasova. Za njega je glasovalo 1.984 birača (47,52 posto), a za Jankovicsa 1.936 birača (46,37 posto).

Šoja se, inače, prošlog tjedna, u okviru konzultacija oko
sastavljanja nove vlade, sastao s predsjednikom države Stjepanom Mesićem izjavivši kako, kao zastupnik mađarske nacionalne manjine, u novom sazivu Hrvatskog sabora želi biti uz vladajuću koaliciju.

Za razliku od većine ustavnih sudaca Agata Račan i Ivan Matija bili su za usvajanje žalbe, pa su napisali i izdvojeno mišljenje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene