Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP piše ustavnu tužbu

Problemi za Vladu: Otvara se nova politička fronta na relaciji HDZ-SDP

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novu političku frontu na relaciji HDZ-SDP otvara ustavna tužba zbog mjera za stručno osposobljavanje.

SDP piše ustavnu tužbu je smatraju da su neka pravila diskriminacija. Njihovu pravno-političku inicijativu resorni ministar Ćorić naziva - besmislicom.

Diplomirala je i krenula u potragu za poslom. Nakon 5 mjeseci bez uspjeha, Nataša je put do radnog odnosa odlučila potražiti putem mjere stručnog osposobljavanja.

Pročitajte i ovo Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković? Presica Možemo! - 12 IZ MINUTE U MINUTU Benčić otkrila prve poteze ako postane premijerka

"Mislim da je dobra za mlade, pruža neke prilike, da nadoknade neku praksu koju nisu imali na fakultetima", kaže Nataša Barković. Još čeka odobrenje Zavoda za zapošljavanje. Boji se da će izgubiti pravo na tu mjeru, jer je rok određen - 4 mjeseca.

"Ljudi nakon 4 mjeseca izgube pravo i onda više ne mogu neko vrijeme naći posao i tako im godine idu..", kaže Nataša.

To od 1. ožujka više neće biti uvjet. No, stariji od 30 godina neće se moći prijaviti za tu mjeru. SDP proziva da je to diskriminacija. Podnijet će ustavnu tužbu.

"S ciljem da se ocijeni ustavnost samog zakona, ali ćemo predložiti i privremenu mjeru suspenzije zakona dok Ustavni sud ne donese svoje konačno mišljenje", rekao je Mirando Mrsić.

Novac za starije od 30, kaže, trebali su osigurati iz proračuna.

"Ministar Ćorić bi trebao podnijeti ostavku zbog ovog zakona koji nije trebalo mijenjati, stručno osposobljavanje je dobro funkcioniralo", kaže Mrsić.

Ćorić uzvraća - ustavna tužba SDP-a je besmislena.

"Mislim da se Socijaldemokratska partija treba okrenuti budućnosti i zapravo ozbiljnim temama jer njihovi komentari po pitanju mjera, njihovih predstavnika sami po sebi bili su vrlo neozbiljni", kaže Tomislav Ćorić.

No, protiv uvođenja dobne granice su i sindikati. Ali su i protiv mjera osposobljavanja koje je uvela još Milanovićeva Vlada. Predlažu probni rok.

"U uvjetima u kojima bi na taj način poslodavce nekako stimulirali da zapošljavaju, ali po klasičnom obliku ugovora o radu", kaže Krešimir Sever (Nezavisni hrvatski sindikati).

Iz Ministarstva rada poruka - cilj je pomoći najugroženijoj skupini - a to su mlađi od 30.

"...ne radi se o diskriminaciji s obzirom na to da će ovakva ciljanost mjere dovesti do osiguranja stvarne jednakosti upravo za ovu skupinu koja je u nepovoljnom položaju na tržištu rada", poručili su iz ministarstva.

Svi stariji, od idućeg tjedna kad zakon stupi na snagu, ostaju bez te mogućnosti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene