Uspješno okončana trodnevna potraga na području Baških Oštarija (Foto: HGSS) - 2
Uspješno okončana trodnevna potraga na području Baških Oštarija (Foto: HGSS) - 2 Foto: HGSS

Hrvatska Gorska Služba Spašavanja u ponedjeljak je medijima uputila priopćenje vezano uz potragu za 48-godišnjim profesorom iz Hrvatske. Profesor je nestao na Baškim Oštarijama kada se s još tri osobe udaljio od ostatka grupe, a potraga je nakon tri dana uspješno završila.


Profesor je pronađen neozlijeđen, ali dehidriran i dezorijentiran.

Vezani članci Mario Golem i Siniša Atlija Japankom na liticu - zabluda ili mit? HGSS ima što reći na tu temu, a nekima se možda neće svidjeti Akcija spašavanja HGSS-a - 3 Hoće li se naplaćivati spašavanje neodgovornih pojedinaca? "Spuštali smo ih s klisure, a kad su se odmorili, opet su krenuli gore"

U priopćenju HGSS-a stoji kako su potragu otežale nelogičnosti u priči troje svjedoka koji su u trenutku nestanka posljednji bili s profesorom. Njihove su izjave bile kontradiktorne, a iako su se iz HGSS-a nadali da će sam profesor razjasniti situaciju, njegova je priča spasilačku službu ostavila u još većoj nedoumici.

Priopćenje HGSS-a prenosimo u cijelosti.

"Proteklog Vikenda na Baškim Oštarijama u jednom kampu održavao se Mystic Mountain Festival. U subotu u 21.20 sati, HGSS Stanica Gospić od strane jednog posjetitelja Festivala zaprimila je dojavu o nestanku osobe koja je u društvu s još troje ljudi krenula u šetnju. Navodno imali su namjeru popeti se na vrh Kiza koji se nalazi u lancu Dabarkih kukova. Na teren je odmah po dojavi izašlo 13 spašavatelja sa tri vozila. Tri člana ove „ekspedicije“ više sretno nego spretno uspjeli su se vratiti u bazni kamp, ali četvrti član je mistično nestao… Od trenutka spoznaje da fali jedan član Festivala priča i okolnosti nestanka temeljem izjava preostalih članova mijenjaju se iz sata u sat. Spašavatelji su cijelu noć pretraživali sve šumske ceste na širem području Baških Oštarija te pokušavali temeljem izjava preostala tri člana grupe koja su se vratila, kronološki posložiti priču i pobliže odrediti područje potrage temeljem točke zadnjeg viđenja nestale osobe. Međutim, to je bila za spašavatelje „nemoguća misija“. Izjave se nisu slagale, kronologija još manje, logiku isključujemo i zaključujemo da je nešto čudno u ovoj prekrasnoj zvjezdanoj noći i nastavljamo pretraživati područje do jutarnjih sati. Tokom noći uspijevamo dobiti informaciju da je nestala osoba državljanin Republike Hrvatske, star 48 godina i profesor na jednom fakultetu.

U nedjelju ujutro potraga se nastavlja, spašavatelji još jednom pretražuju područje koje su pretražili prethodnu noć, ali i šire kako bi pronašli nestalu osobu. Konkretnijih informacija nije bilo ni drugi dan iako smo obradu i prikupljanje informacija o ovom događaju prepustili policijskim službenicima. I Ovaj dan završavamo sa analizom učinjenog i izradom plana za idući dan, ne uzimajući previše u obzir informacije koje smo dobili od članova veselog društva.

Ni od profesora nema logičnog objašnjenja

U ponedjeljak, treći dan potrage spašavatelji u 10.30 sati na šumskoj cesti kod lokaliteta Dabarska jezera pronalaze nestalu osobu, iscrpljenu, dezorijentiranu i dehidriranu. Bilo je to 6.5 km udaljeno od mjesta gdje su ostavili vozilo a 10-ak km od mjesta gdje su zadnji put bili svi zajedno. Nakon pregleda i male okrijepe spašavatelji vozilom transportiraju pronađenu osobu na Baške Oštarije, gdje je u 12 sati predaju timu hitne medicinske pomoći i policijskim službenicima na daljnju obradu. Za vrijeme transporta spašavatelji su optimistično pokušavali u razgovoru sa profesorom konačno saznati „pravu priču“ i okolnosti mističnog nestanka. Ali ne, nije im pošlo ni ovaj put za rukom, naprotiv u ovom dugometražnom filmu punom rupa profesor je anulirao i one kratke posložene dionice.

Svaka akcija je posebna i jedinstvena, naročito potražne akcije koje su najčešće i znaju biti dugotrajne, s puno nepoznanica, iscrpljujuće, sa sretnim ili manje sretnim završetkom, ali gotovo uvijek s poukom, pa i za nas spašavatelje. Iz ove akcije mi pouku nećemo izvlačiti, to ostavljamo svakom čitatelju za sebe. Naše bogato iskustvo nadogradili smo s još jednim i naučili novu lekciju. Ipak, mi smo tu da učimo i radimo, a profesor da ocijeni jesmo li ovog puta zadovoljili???", stoji u priopćenju HGSS-a.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju