Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za uskrsnu košaricu, kojom bi se osigurala bogata trpeza tijekom predstojećih blagdana, trebat će izdvojiti 479 kuna, a tek svaki četvrti zaposleni građanin dobit će uskrsnicu, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH).


Uskrsna košarica SSSH sadrži samo jelo i piće koje će se konzumirati za Uskrs, poput šunke, janjetine, mladog luka i rotkvice, a procijenjeni iznos prouzročit će osjetni manjak u kućnim proračunima građana s najnižim primanjima, upozorila je predsjednica SSSH Ana Knežević.

Vezani članci Slika nije dostupna Prosječan Hrvat mjesec dana radi - za pola kvadrata stana Slika nije dostupna Plaća pokriva sve manji dio potrošačke košarice!

Tek svaki četvrti zaposleni dobit će od poslodavca dar za Uskrs u gotovini ili na kartici, a najčešće u obliku poklon bona do 400 kuna u velikim trgovačkim centrima, napominje Knežević.

Uskrsnicu će većinom dobiti zaposleni u velikim tvrtkama, a kratkih će rukava, kao i dosad, ostati radnici u malim poduzećima te dvjestotinjak tisuća državnih i javnih službenika.

SSSH procjenjuje da će u Hrvatskoj ukupni izdaci za ovogodišnji Uskrs iznositi između 1,2 i 1,5 milijardi kuna.

Po podacima iz trgovačkog lanca Konzum, lani su za Uskrs ostvarili promet od 201 milijun kuna, a ove godine očekuju 226 milijuna kuna. Konzum trenutno pokriva oko četvrtine hrvatskog tržišta.

S druge strane, u našoj državi trenutno je oko 300.000 nezaposlenih, plaću ne prima 30.000 zaposlenih, a više od 40.000 zaposlenih prima plaće niže od minimalnih 1.700 kuna, ističe Knežević.

Samo 68.000 nezaposlenih prima naknade za nezaposlenost od 900 do 1.000 kuna, a iznos socijalne pomoći od 500 kuna ravan je troškovima za uskrsni obiteljski jelovnik.

Sindikalna košarica SSSH pokazuje da su minimalni životni troškovi četveročlane obitelji u ožujku iznosili 5.684 kune. Prosječna neto plaća u siječnju iznosila je 4.524 kune, čime se moglo pokriti 79,59 posto životnih troškova.

To znači da se s prosječnom plaćom može živjeti 24 do 25 dana u mjesecu, a dodaju li se tome troškovi za Uskrs, preživjeti se može samo 22 dana, rečeno je na konferenciji.