Obavijesti Video Pretražite Navigacija
predrag štromar

Uskoro novi krug prijava za subvencije na stambene kredite: ''Zbog pojedinaca trenutno je ljaga na mjerama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Predrag Štromar, zajedno s državnim tajnikom Željkom Uhlirom te direktorom APN-a Draganom Hristovim predstavio je aktivnosti Ministarstva i APN-a vezane uz stambeno zbrinjavanje mladih. Subvencije na stambene kredite kreću od 30. ožujka a uskoro kreće i program POS+ i POS za stambeno zbrinjavanje deficitarnog kadra na području cijele Republike Hrvatske.

Trenutno je u tijeku poziv za prijavu kreditnim institucijama koje žele sudjelovati u programu subvencioniranih stambenih kredita, a 6. ožujka bit će objavljena lista onih s kojima će biti sklopljen ugovor te u koje će se građani moći prijaviti, kao i po kojim kamatama u kunama i eurima će se davati subvencionirani krediti.

Pročitajte i ovo U Makarskoj zaustavljena visoka gradnja - 1 Dizalice odlaze Dalmatinski betonski raj zabranjuje visoku gradnju: "Potražnja za stanovima je zaista velika" Ilustracija - Beč - 2 Društvena održivost Duh Crvenog Beča: Socijalno stanovanje nije samo za siromašne

Prijave će se predavati od 30. ožujka do 8. travnja 2020. godine dok se novi krug prijava očekuje u rujnu.

Riječ je programu u sklopu kojeg država, odnosno Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, te APN, pomažu pri otplati stambenog kredita pri kupnji stana ili kuće, odnosno pri otplati kredita za izgradnju kuće u trajanju od pet godina. Rok subvencije produžuje se za dvije dodatne godine za svako novorođeno dijete za vrijeme trajanja subvencije. Od prošle godine subvencija se produljuje za dodatnu godinu dana po svakom djetetu koje osoba ima u vrijeme prijave za kredit. U praksi to znači da će za obitelj koja već ima dvoje djece pri prijavi, subvencija umjesto pet trajati sedam godina, a ukoliko dobiju još jedno dijete subvencija će trajati ukupno devet godina.

U tri godine provođenja mjere odobreno je više od 9400 subvencioniranih kredita. U obiteljima koje koriste subvencije do sada je rođeno više od 1100 djece.

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili što znači da će se na poziv moći prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti. Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Ministar Predrag Štromar osvrnuo se i na pojedinačne slučajeve zlouporaba mjera za stambeno zbrinjavanje te istaknuo kako je revizija u tijeku te da će se potom, kad se napravi analiza, mijenjati zakonski i podzakonski akti kako bi se spriječile daljnje nepravilnosti.

"Nažalost, zbog pojedinaca je trenutno ljaga na mjerama kojima jedini cilj treba biti rješavanje stambenog pitanja za mlade. Sve ostalo je potpuno neprihvatljivo i zato smo odmah reagirali kako bi spriječili daljnje nepravilnosti", rekao je Štromar.

Uskoro kreće i program POS+ kojim se omogućava da svi građani bez obzira na godine mogu kupiti stanove na tržištu uz povoljniji zajam i kamatne stope. Jedan od osnovnih uvjeta je da osoba nema nekretninu.

Predstavljen je i novi model POS-a prema kojem će se graditi stanovi za najam za deficitarna zanimanja u javnim službama: za liječnike, nastavnike, znanstvenike, djelatnike u kulturi, policijske službenike i ostale i to na području cijele Republike Hrvatske, a osobito u nedovoljno razvijenim područjima i na otocima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene