Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Podignuta optužnica

PREVARA S AUTO OSIGURANJIMA U SLAVONIJI - Raskrinkan lanac u kojem su policajci, odvjetnici, voditeljica Hitne...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
USKOK je podignuo optužnicu protiv 52 osobe koje tereti za zločinačko udruživanje, primanje i davanje mita te prijevare s automobilskim osiguranjima.

USKOK je na svojim stranicama objavio da je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Osijeku, podigao optužnicu protiv 52 hrvatska državljana zbog počinjenja kaznenih djela zločinačkog udruživanja, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, zlouporabe osiguranja, prijevare, prijevare u pokušaju te poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, zlouporabu osiguranja i prijevaru.

U ovu su hobotnicu, koja je na području Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske i Osječko-baranjske županije djelovala od kolovoza 2015. do veljače 2016. ove godine, između ostalih, upleteni odvjetnik, policijski službenik, pomoćnika načelnika za poslove policije Policijske postaje Ilok i v.d. voditeljica Odjela za hitan prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci. 

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Podignuta optužnica protiv krijumčara droge Visokovrijedna meta Pao je Cezar: Krijumčari droge ubrali najmanje 3,3 milijuna eura, USKOK podigao optužnicu

Kako navodi USKOK, udružili su se s ciljem da po automobilskim policama osiguranja od osiguravajućih društava bez osnove ishode isplate za sebe i veliki broj lažnih oštećenika materijalnu dobit. U ovom slučaju USKOK je utvrdio da su osiguravajuća društva oštećena za 68.665 kuna. 

Kako je funkcionirao cijeli lanac, USKOK je opisao ovako:

"Optužnicom se I. okr. odvjetniku iz Vinkovaca stavlja na teret da je, od kolovoza 2015. godine do 10. veljače 2016., na području Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije i Osječko-baranjske županije, u zajedničko djelovanje povezao II. okr. odvjetnika iz Vinkovaca, III. okr. policijskog službenika, pomoćnika načelnika za poslove policije Policijske postaje Ilok, IV. okr. i V. okr. v.d. voditeljicu Odjela za hitan prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci.

Radi realizacije plana, III. okr. policijski službenik ulazio je u biltene događaja Informacijskog sustava MUP-a RH i potom IV. okr. dojavljivao osobne podatke o sudionicima prometnih nesreća i njihove adrese, te je po potrebi IV. i I. okr. neovlašteno obavještavao o načinu na koji se prometna nesreća dogodila, utvrđenjima policijskih službenika na mjestu događaja i mogućoj krivnji sudionika za kršenje prometnih propisa, za što je od II. okr. redovito primao mjesečne nagrade od 2000 do 4000 kuna.

Nakon toga je IV. okr. kontaktirao osobe koje su sudjelovale u prometnim nesrećama neistinito se predstavljajući kao zaposlenik odvjetničkog ureda i nudio im odvjetničko zastupanje I. i II. okr. u postupcima naknada nematerijalne štete, te ih upućivao kako mogu ostvariti naknadu nematerijalne štete i davao im upute da simuliraju bolove u predjelu vrata, glavobolju i postojanje strahova uslijed prometne nesreće, posebno naglašavajući kako se ti bolovi i ozljede medicinski ne mogu osporiti. Potom je IV. okr. lažne oštećenike upućivao u Odjel za hitan prijem u Općoj županijskoj bolnici Vinkovci kod V. okr. s kojom je I. okr. prethodno dogovorio njihov hitan prijem, a nakon toga i nepotrebno liječenje i terapeutske postupke kako bi se prikupljanjem neistinite medicinske dokumentacije ostvarila čim veća neosnovana naknada nematerijalne štete i privid stvarnih ozljeda i strahova kod lažnih oštećenika. Za svoju ulogu u tako dogovorenom postupanju IV. okr. je od I. okr. primio 500,00 kuna po lažnom oštećeniku.

Sukladno dogovoru s I. okr., V. okr. je pregledavala lažne oštećenike, sastavljala neistinite dijagnoze, neistinito predočavala da im je potrebno daljnje liječenje i terapeutski postupci te je obavljala daljnje nepotrebne preglede s ciljem da nepotrebno liječenje traje što dulje te da se time postigne što veća neosnovana naknada nematerijalne štete, za što je od I. okr. primila dogovorenu novčanu nagradu. Potom je IV. okr. lažne oštećenike upućivao da potpišu punomoći za zastupanje, te su I. i II. okr., po dovršetku tobožnjeg liječenja, u ime okrivljenih lažnih oštećenika osiguravajućim društvima podnosili zahtjeve za naknadu nematerijalne štete, svoje troškovnike i neistinitu medicinsku dokumentaciju.

Sukladno dogovoru i planu udruženja 43 okrivljenih lažnih oštećenika je, prema uputama I., IV. okr. i ostalih okrivljenika, obavilo nepotrebna liječenja, preglede i terapeutske postupke. Nakon toga su I. i II. okr. u ime 30 okrivljenih lažnih oštećenika osiguravajućim društvima podnijeli zahtjeve za naknadu nematerijalne štete i zahtjeve za nadoknadu odvjetničkih troškova od kojih su osiguravajuća društva, na temelju podnesenih zahtjeva 10 okrivljenih lažnih oštećenika, isplatila naknadu nematerijalne štete i neistinite odvjetničke troškove.

U navedenom razdoblju I. i II. okr. su podnijeli zahtjeve za naknadu nematerijalne štete od 308.000 kuna i zahtjeve za naknadu odvjetničkog troška od 35.750 kuna, na temelju kojih zahtjeva su osiguravajuća društva na ime naknade nematerijalne štete isplatila 54.915 kuna i 13.750 kuna na ime odvjetničkih troškova.

Na opisani način I. i II. okr. pribavili su nepripadnu imovinsku korist od ukupno 38.141 kuna, VI. i VII. okr. od po 4.590 kuna, XIV. okr. od 5.503 kuna, XXII. i XXIII. od po 5.220 kuna i XXIV. od 5.400 kuna, dok su osiguravajuća društva oštećena za 68.665 kuna".
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene