Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a
Zgrada u kojoj se nalazi sjedište DORH-a i USKOK-a Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Podignuta je optužnica protiv 13 optuženika koje se tereti za krijumčarenje migranata od BiH do granice sa Slovenijom, ali i u druge zemlje Europske unije.


USKOK je podignuo optužnicu protiv 13 osoba zbog krijumčarenja migranata. Sumnja se da su iz Bosne i Hercegovine preko Hrvatske prevozili strane državljane do granice sa Slovenijom.

Vezani članci Josipa Rimac Noć provela u pritvoru: Josipa Rimac dolazi pred suca istrage, hoće li u istražni zatvor? Prometna policija, ilustracija Tri policajca optužena za korupciju: Uzimali mito i naplaćivali skuplje kazne pa razliku spremali u džep

Prevoženje su naplaćivali 1000 eura po osobi ako ih se prevozilo od granice Bosne i Hercegovine i Hrvatske i zatim kroz Hrvatsku dalje u Sloveniju, a za prijevoz stranaca od države njihova prebivališta do drugih zemalja Europske unije uzimali su 20.000 eura.

Dio optuženih bio je zadužen za prijevoz stranaca, i to svojim, ali i unajmljenim vozilima, a četvero okrivljenih upozoravalo je vozače na kretanje policije na njihovim rutama. Jedan od optuženih u jednom prebacivanju stranaca sudjelovao je i kao vodič koji ih je pješice ilegalno preveo u Sloveniju.

Od prosinca 2018. do kolovoza 2019. godine prevezli su 95 osoba i zaradili najmanje 93.600 eura.