Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vrijedne 53 milijuna kuna

USKOK odbacio kaznene prijave protiv Tomaševića, Korlaeta i Vića zbog javne nabave ZG vrećica: Objasnili i zašto

USKOK je odbacio kaznene prijave protiv Tomislava Tomaševića, Luke Korlaeta i Davora Vića.

Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) odbacio je ovaj mjesec kaznene prijave Trpimira Majcana i Jadranke Krišković protiv Tomislava Tomaševića, Luke Korlaeta i Davora Vića zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti.

USKOK je kaznene prijave odbacio jer nema osnovane sumnje da su Tomašević, Korlaet i Vić počinili prijavljeno kazneno djelo ili neko drugo kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti.

Prijave su podnesene u rujnu i listopadu prošle godine tvrdeći da su počinjene nezakonitosti u provođenju Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja otpada na području Grada Zagreba.

13. rujna 2022. Trpimir Majcan je putem odvjetnika podnio kaznenu prijavu protiv njih zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti. U prijavi se navodi da su nezakonito naložili javnu nabavu i nabavili plastične vrećice za miješani komunalni otpad u vrijednosti od 53 milijuna kuna koje građani unaprijed kupuju o svojem trošku.

Time se, prema navodima u prijavi, naplaćuje varijabilni dio cijene javne usluge iz dijela vrećica.

Također, u prijavi stoji da su građani otprije bili svjesni kako spremnici za komunalni otpad imaju oznaku na temelju koje se vodi evidencija predanog miješanog komunalnog otpada i da su opremljeni elektronikom za evidentiranje većinom financirane iz EU fondova, a koja "gubi svrhu uslijed besmislene i nepotrebne nabave vrećica".

Pročitajte i ovo Noć na terenu sa zagrebačkom Čistoćom - 3 Noćna ophodnja Ekipa Dnevnika Nove TV pridružila se Čistoći u otkrivanju tko krši pravila o otpadu: "Čeka se izgradnja tipiziranih boksova"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna nisu male Ne koristite ZG vrećice? Pogledajte kolike vas kazne očekuju na računima za veljaču

13. listopada Jadranka Krištović je podnijela kaznenu prijavu protiv Tomislava Tomaševića zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti, u kojoj je sporna ugradnja spremnika jednom dijelu građana i uvo0đenje ZG vrećica.

"Unaprijed se plaća usluga koja nije izvršena i nema garancije da će biti izvršena, zbog čega se radi o ostvarivanju ekstra zarade na račun građana Zagreba", navodi se u prijavi.

USKOK je u rješenju o odbacivanju kaznenih prijava naveo da je javna nabava vrećica za miješani komunalni otpad od strane Zagrebačkog holdinga u skladu s odlukom Gradske skupstine Grada Zagreba.

"Prijave su podnesene u rujnu i listopadu prošle godine tvrdeći da su počinjene nezakonitosti u provođenju Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja otpada na području Grada Zagreba. USKOK je u rješenju o odbacivanju kaznenih prijava naveo da je javna nabava vrećica za miješani komunalni otpad od strane Zagrebačkog holdinga u skladu s odlukom Gradske skupstine Grada Zagreba", istaknuli su u nedjelju iz Gradske uprave.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene