Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U crkvi Gospe dragotinske u Dragotinu, starom marijanskom svetištu, udaljenom od Đakova sedam kilometara, urušio se strop i uništio sav inventar na tlu.


Urušavanje stropa primijetila je tek jučer kasno poslijepodne mještanka, koja dobrovoljno održava prostor crkve i okoliš, kada je došla obaviti redovne pripreme za današnju svetu misu koja zbog opasnosti od novog urušavanja nije održana. Pretpostavlja se da je do urušavanja došlo zbog starosti crkve, starije od 700 godina tijekom kojih je preživjela i turska razaranja, ali i 2005. započete, no nedovršene restauracije tog drevnog zdanja. Naime, restauratori su skinuli žbuku sa zidova, napravili pukotine i druge otvore radi temeljite obnove, no ona nikako da se privede kraju.

Tijekom restauracije nastale pukotine

Vezani članci Rušenje zgrade kompleksa u Miamiju VIDEO Zbog nadolazeće oluje srušili ostatke stambenog kompleksa u Miamiju, privremeno obustavili potragu za nestalima Slika nije dostupna U urušavanju crkve poginulo sedam osoba

Pretpostavlja se da su starost zdanja i pukotine te napuknuća na zidovima pod jakim vjetrom, koji je taj kraj pogodio u noći s petka na subotu, rezultirali urušavanjem stropa. Najvredniji predmet u crkvi - slika Gospe Žalosne, kao i oltar u produžetku crkve, nisu oštećeni. U povodu urušavanja, crkvu i svetište u Dragotinu danas je obišao i đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić. 'Prije nekoliko godina na njoj je započeta restauracija, no propust je što su tijekom nje nastale pukotine narušile građevinu. A, prije manje od mjesec dana, za svetkovinu Velike gospe, tu su bile tisuće hodočasnika i ne smijemo ni pomisliti što bi se dogodilo da se strop urušio tada', kazao je.

1905. godine na krov stavljene hrpe betona

Dodao je da je crkva dosad doživjela nekoliko obnova, među kojima i onu 1905. kada su na strop iz nejasnih razloga stavljene hrpe betona kojeg ništa sve ovo vrijeme nije podupiralo. 'Urušavanje stropa svakako treba ozbiljno shvatiti za što hitniji dovršetak radova na crkvi pa zato upućujem apel Ministarstvu kulture za ovu crkvu, jer se njena restauracija provodi već godinama', izjavio je nadbiskup Srakić. (Hina)