Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dodijeljena i posebna priznanja

Uručene ovogodišnje nagrade Luka Ritz, Fuchs poručio: ''To nas ispunjava osjećajem ponosa na sve te mlade ljude''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Magdalena Žužić, učenica 8.A razreda Osnovne škole Glina i David Mrđanov, učenik 4.D razreda Ekonomske škole Vukovar dobitnici su Godišnje nagrade "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i škole bez nasilja u školskoj godini 2020./2021.

Dobitnike je na svečanosti održanoj u petak u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) proglasila predsjednica Povjerenstva za dodjelu nagrade Suzana Ritz, istaknuvši da je povjerenstvo ove godine uz Nagradu odlučilo dodijeliti i tri posebna priznanja, jedno za osnovnu školu i dva za srednju školu.

Priznanja su dobili Adam Ivanušec, učenik 5.D. razreda Osnovne škole kralja Tomislava iz Našica, Željko Oršoš, učenik 3. razreda Srednje škole s pravom javnosti u Maruševcu i Katarina Kušt, učenica 3.E razreda Srednje škole Centra za odgoj i obrazovanje iz Zagreba.

Ritz je zahvalila ravnateljima, učiteljima, profesorima i stručnom osoblju osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova, koji su se, bez obzira na mnoštvo problema u ovoj turbulentnoj školskoj godini, odazvali javnom pozivu MZO. "Voljela bih da vas ova nagrada i priznanje uvijek podsjećaju da čuvate vrijednosti koje živite", istaknula je.

Ministar Radovan Fuchs istaknuo je kako se nagrada dodjeljuje onima koji po svojoj orijentaciji, habitusu i odgoju, šire toleranciju, pomažu drugima, pridonose boljem društvu, školskoj zajednici, školi bez nasilja.

"To nas ispunjava osjećajem ponosa na sve te mlade ljude i buduće studente", rekao je ministar naglasivši kako mu je izuzetno drago da se jedan ovakav događaj očuvao do današnjih dana te da je žiri imao naporan rad i veliku muku u odabiru dobitnika. "Nadam se da će u budućim godinama imati još više muke odabrati finalne pobjednike jer će biti toliko aplikacija koje će i same po sebi još dodatno oplemeniti ovaj događaj", rekao je Fuchs.

"Čestitam svim dobitnicima, čestitam i školama, ali posebno ovim našim mladim sugrađanima koji će nastaviti širiti toleranciju, uvažavanje, razumijevanje i shvaćanje da smo jedino ovako pravo zrelo i tolerantno društvo kojemu, u konačnici, moramo zaista težiti", poručio je ministar.

Kako je istaknuto u obrazloženju, Magdalena Žužić nagrađena je jer svojim radom pridonosi toleranciji i međusobnom poštovanju, osobito suzbijanju nasilje među mladima, razvija zdravu komunikaciju u razrednom odjelu, te je uvijek spremna pomoći drugim učenicima. Sudjelovala je u mnogim događajima i humanitarnim akcijama te je aktivna u radu brojnih udruga, a nakon razornog potresa, koji je pogodio područje Banovine, 29. prosinca 2020. godine, svakodnevno je volontirala i slagala pakete pomoći, ne zanemarujući školske obveze.

David Mrđanov, koji danas polaže ispit državne mature pa je nagradu umjesto njega preuzela majka Đurđica Mrđanov, sudjeluje u svim projektima vezanima uz nenasilje, mirotvorstvo upoznavanje novih kultura i običaja, član je velikog broja udruga i kulturno umjetničkih društava. David je, ističe se u obrazloženju nagrade, uključen u brojne školske i izvanškolske aktivnosti, inicira i potiče druženja i suradnju svih učenika škole, te sam oko sebe okuplja talentirane učenike, ali i potiče i sve ostale da daju svoj doprinos.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lice i naličje ljudskosti Zagrlila Senegalca, pa dobila izljeve mržnje: Nakon vala rasističkih komentara dogodio se obrat

Pročitajte i ovo Pizza majstori pomažu u Petrinji MJESEC DANA NAKON POTRESA Vrijedni volonteri i dalje pomažu Banovini: Pizza majstori ispekli više od 30 tisuća pizza, danas im je zadnji dan

Luka Ritz imao je 18 godina kada su mu život uzeli huligani koji su ga nasmrt pretukli. Nagrada "Luka Ritz" za promicanje tolerancije i doprinos školi bez nasilja dodjeljuje se od 2008. godine, a sastoji se od skulpture, posebnog priznanja u obliku povelje i jednogodišnje stipendije u iznosu od 1000 kn mjesečno za jednu učenicu ili učenika osnovne škole i jednu učenicu ili učenika srednje škole. Škola koju pohađa, odnosno učenički dom u kojem je smješten nagrađeni učenik, dobiva posebno priznanje.

Cilj nagrade je potaknuti mlade na mirno rješavanje sukoba, poštivanje prava čovjeka, odgovorno, humano ponašanje, senzibilizirati mlade i njihove roditelje i nastavnike za prevenciju nasilja među djecom i mladima te promovirati pozitivne oblike ponašanja.

Odluku o dobitnicima nagrade donosi peteročlano Povjerenstvo u kojemu su roditelji Luke Ritza te predstavnici Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene