Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lice i naličje ljudskosti

Zagrlila Senegalca, pa dobila izljeve mržnje: Nakon vala rasističkih komentara dogodio se obrat

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izmučen i uplakan Senegalac grčevito se drži zagrljaja volonterke španjolskog Crvenog križa. Fotografiju koja je obišla svijet brzo su prozvali ljudskim licem migrantske krize, no uslijedilo je i njezino naličje.

Više od 8000 ilegalnih migranata ušlo je u četvrtak preko Maroka u španjolsku enklavu na sjeveru Afrike.

Pročitajte i ovo Ilustracija za najpotrebitije Uskoro se otvara Banka hrane: Crveni križ Zagreb poziva na doniranje Darivanje krvi, ilustracija - 2 "12 minuta za 3 života" U Splitu nedostaje svih krvnih grupa, upućen apel darivateljima: "Ljeti su uvijek potrebe veće"

Jedna od fotografija prikazuje volonterku španjolskog Crvenog križa koja tješi migranta na plaži Ceute. Luna Reyes (20) za španjolsku je televiziju ispričala kako ne zna ime muškarca, samo to da je iz Senegala. 

"Plakao je, ispružila sam ruku, a onda me zagrlio. Privio se uz mene. Taj zagrljaj njemu je značio spas", ispričala je za RTVE. 

Nakon toga je, kaže, bila zatrpana seksističkim i rasističkim komentarima do te mjere da je zaključala svoje društvene mreže. 

Mediji prenose kako su je napali simpatizeri desne stranke Vox.

"Vidjeli su da je moj dečko crnac, nisu me prestajali vrijeđati i govoriti mi grozne, rasističke stvari", dodala je ova žena, koja za Crveni križ volontira od ožujka. 

Potom se dogodio obrat. Nakon napada uslijedio je val podrške. Twitterom se sada širi pokret #GraciasLuna, u kojem se Luni daje potpora diljem svijeta. 

"#GraciasLuna predstavlja najbolje vrijednosti našeg društva", rekla je španjolska ministrica Nadia Calviño, dok je njezin kolega dodao da je fotografija simbol nade i solidarnosti.

"Mi smo organizacija u kojoj je toliko mnogo Luna, koji pomažu ljudima poput tog muškarca koji pristižu na Ceutu svaki dan", španjolski Crveni križ napisao je na Twitteru. 

"Nećemo dopustiti mržnji da pobijedi. Nas koji ovaj zagrljaj vidimo kao simbol najboljeg u našoj zemlji ima više", na Twitteru je napisala vijećnica Madrida, Rita Maestre.

Luna je svoj postupak opisala kao nešto "najnormalnije na svijetu". Medijima je ispričala kako muškarca iz Senegala poslije nije vidjela.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene