Obavijesti Video Pretražite Navigacija

URSH od Sanadera traži zaštitu standarda građana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH) Damir Jakuš zatražio je pismeno od mandatara Ive Sanadera da dmah nakon osnivanja nove Vlade održi sastanak s čelnicima sindikalnih središnjica kako bi raspravili nova poskupljenja, njihov učinak na standard građana i poslovanje gospodarstva te donijeli mjere za ublažavanje tih negativnih trendova.

Jakuš je na kazao i da, ako dođe do novih poskupljenja nafte i plina, sindikat traži i povećanje plaća u visini tih poskupljenja.

"Nedopustivo je da nas se po cijenama energenata uspoređuje sa Europskom unijom jer naši radnici imaju manje plaće od onih u EU", rekao je Jakuš.

On je uputio pismo i predsjedniku Gospodarsko-socijalnog vijeća Grada Zagreba Vladimiru Ferdelji od kojega traži hitnu sjednicu tog tijela radi očitovanja o poskupljenju komunalija, što je, po njemu, trebalo učiniti prije najavljenih poskupljenja vode, gradskog prijevoza i ostalih komunalija.

Pozvao je i predstavnike političkih stranaka da se ponašaju
odgovorno, a ne da na državnoj razini govore jedno, a kada su na lokalnoj razini na vlasti čine drugo.

Jakuš smatra da bi se zagrebački trend poskupljenja mogao proširiti i na ostatak Hrvatske.

"Neodgovorno je da u vrijeme kada sindikati pregovaraju o povećanju plaća za 3 do 5 posto, netko sebi dozvoljava podizanje cijena za 20, 30 i više posto", smatra Jakuš dodajući kako je URSH spreman ići u sindikalne akcije ali samo zajedno sa ostalim sindikatima.

Komentirajući najavljeni sindikalni prosvjed zbog poskupljenja i najave iz SSSH da će prosvjed organizirati bez ostalih središnjica, Jakuš kaže kako je vrijeme da sindikalni čelnici zaborave svoje međusobne netrpeljivosti jer zbog razjedinjenosti sindikata trpe radnici. 

Pozvao je sindikalne čelnike da nastupaju zajednički jer
svako "soliranje" nije u interesu građana, već u interesu pojedinaca i političara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene