Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hoće li doći do kašnjenja?

Mnogi su na rubu i čekaju svoj novac: 'Ne mogu se boriti, imam dug za namirnice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Socijalne naknade isplaćuje Centar za socijalnu skrb. Po novom zakonu koji stupa na snagu u srijedu, to bi trebali raditi Uredi državne uprave.

U Hrvatskoj više od 104 tisuće osoba prima jednu vrstu socijalne naknade. Taj prijeko potrebni novac i dalje će dolaziti točno, poručuju iz resornog Ministarstva nakon bojazni da će doći do kašnjenja zbog neizglasavanja novog Zakona na vrijeme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Tipična hrvatska priča Kako je ministar Piletić obmanuo javnost: Majka iz Slavonskog Broda rodila devetero djece, petero joj već oduzeli. Je li mališan trebao umrijeti da se spase preostala djeca? Ilustracija Tragedija i tuga Roditelji preminulog dječaka: "Zašto nam to rade? Neka znaju da djecu nikada neće dobiti"

Ovako izgleda dom gospodina Mane u ličkom Rudopolju. Prima 800 kuna socijalne pomoći na mjesec.

'Nije dovoljno da iskreno kažem. Ne mogu da se borim, imam duga za namirnice', rekao je Mane Vlaisavljević.

Novac mu ode brzo - na ono najosnovnije.

Socijalne naknade isplaćuje Centar za socijalnu skrb. Po novom zakonu koji stupa na snagu u srijedu, to bi trebali raditi Uredi državne uprave. A oni danas neće biti spremni za taj posao.

'Ministarstvo je reagiralo na vrijeme, da je zakon bio na vrijeme donesen ne bi bilo ovog vakuuma od nekoliko dana', izjavila je Milanka Opačić, saborska zastupnica SDP-a.

No, kašnjenja isplate socijalnih pomoći neće biti, uvjeravaju iz mjerodavnog Ministarstva. Zakon bi trebao biti izglasan u petak.

'I stupit će na snagu istim danom, dakle radi se o neka dva dana', rekao je Ante Babić, zamjenik ministrice socijalne politike.

Bivša Vlada u sklopu reforme uzela je kredit od 70 milijuna eura iz Svjetske banke za osnivanje takozvanih Jedinstvenih novčarskih centara, iz kojih bi se isplaćivale sve naknade. To nije zaživjelo.

'Mislim da su, možda je pregrubo reći, diletantski nastupili, ali nisu imali temeljite analize vezane za jedinstveni centar za naknade', dodao je Ante Babić, zamjenik ministrice socijalne politike.

Socijalna pomoć tako će biti u nadležnosti državne uprave, a isplaćivat će ju i dalje - centri za socijalnu skrb.

'HDZ misli da to treba ići u centar za socijalnu skrb, mi smatramo da to treba ići u urede državne uprave zbog toga što su centri opterećeni s užasno puno poslova. Oni su se pretvorili u administrativne djelatnike', dodala je Milanka Opačić.

Mani je svejedno iz koje će adrese novac doći. Njemu je najvažnije da stigne na vrijeme.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene