Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Predsjednik sabora u čudu

ŽESTOKO U SABORU Reiner opomenuo Grbina i isključio mu mikrofon: 'Molim vas da napustite salu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon što ni nakon više pukušaja Peđa Grbin iz SDP-a nije želio prestati govoriti o temi koja nije bila najavljena, Željko Reiner predsjednik Sabora, isključio mu je mikrofon i od njega zatražio da napusti sabornicu.

14:30 - Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih Ante Babić izvijestio je u utorak da su iz tog Ministarstva za svibanj isplatili sve naknade te poručio da se od 1. lipnja sa socijalnim naknadama neće dogoditi ništa "spektakularno", da će izmjene Zakona o socijalnoj skrbi stupiti na snagu 3. lipnja, pa će centri za socijalnu skrb nastaviti izdavati rješenja o pravu na pomoć.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Parlamentarni izbori Grbin: "S jedan posto proračuna moguće je podići standard građana" HDZ prozvao Peđu Grbina preko Facebooka Izbori su za tjedan dana HDZ prozvao Grbina: "Abdicirao je, a sada se hoće sučeljavati"

Sabor će, očekujem, o zakonu glasovati 3. lipnja, s tim da će Vlada amandmanom urediti da na snagu stupa danom donošenja. U tih dva dana ne bi se trebalo ništa spektakularno dogoditi, zahtjevi će se i dalje primati, nastavit će se i dalje raditi u centrima za socijalnu skrb, rekao je Babić u Hrvatskom saboru koji raspravlja o izmjenama spomenutog zakona.

Maras: Zbog nemara vlasti 105 tisuća građana ostaje bez naknade

Izmjenama Zakona o socijalnoj skrbi uspostava Jedinstvenog centra za naknade (JCN) odgađa se sa 1. lipnja ove na ožujak iduće godine. Taj Centar treba objediniti zajamčenu minimalnu naknadu, doplatak za djecu, naknadu za nezaposlene te rodiljsku i roditeljsku potporu, no, kako nisu osigurani odgovarajući organizacijski i administrativni uvjeti za njegov rad, Vlada tumači da bi primjena zakona narušila pravnu sigurnost korisnika pojedinih prava i usluga u sustavu. Centar bi tako, umjesto 1. lipnja ove, trebao profunkcionirati 1. ožujka 2017.

I dok HDZ pokazuje razumijevanje za Vladin prijedlog, saborska oporba, poglavito SDP, proziva Vladu za nemar i nebrigu, kako prema socijalno najugroženijima, tako i prema studentima.

Zbog vaše nebrige i nemara, oko 105 tisuća građana koji primaju socijalnu naknadu od 1. lipnja to neće moći, optužuju Vladu SDP-ovi Gordan Maras i Sabina Glasovac. Ova je Vlada, po prvi put povijesti, dovela studente u situaciju da mjesecima ne primaju stipendije, Vlada ili ne radi ništa ili stvara kaos, tvrdi Glasovac i pita Babića bi li mogao živjeti nekoliko tjedna, bez takve naknade, neovisno koliko niska bila?

Zamjenik ministrice demantira tvrdnje iz SDP-ovih redova da će se dogoditi "potres".

Znate da su sve naknade koje se dobivaju iz Ministarstva socijalne politike isplaćene do 20-og u mjesecu, Ministarstvo je za svibanj isplatilo sve naknade, izričit je Babić.

Babić: Asistentu za interijer 738.000 kuna

Prethodno Ministarstvo prozvao je zbog načina na koji je trošilo novac.

Samo za dio vezan za JCZ utrošilo se 7, 5 milijuna kuna, od toga pola milijuna za službena putovanja, za tehničkog asisistenta savjetinika za EU fondove plaćeno je 850.000 kuna, gospodinu za nadziranje profiliranja plaćamo 20.000 eura, za tehničkog asistenta savjetnika za uređenje uredskih prostora ureda državne uprave potrošeno je 738.000 kuna, pobrojao je Babić.

Miro Bulj (Most) čudi se tolikim novcima danim za konzultante, jer su se mogli bolje iskoristiti, primjerice za socijalne naknade. Podsjeća da su milijuni utrošeni na Obiteljski zakon, kojeg je Ustavni sud srušio. To je sramota, ako se tako radilo u Ministarstvu, poručuje zastupnik.

Bivša ministrica socijalne politike Milanka Opačić (SDP) odbacuje takve sumnje, ističe da Svjetska banka ima propozicije po kojima se troše njena sredstva, tumači da su konzultanti bili njihov zahtjev, biraju se natječajem, po propozicijama Banke. Novci Svjetske banke ne mogu se trošiti ni za kakve naknade, nego ciljano za reforme, kaže Opačić i navodi da je reforma bila pripremljena, da je mogla ići da se "ovih šest mjeseci nismo bavili putovanjima i drugim perifernim stvarima".

"Da se ova Vlada s reformama sudari na ulici, ne bi ih prepoznala", kaže Darko Parić (SDP).

Murganić: Vlada prepoznaje reforme, ali i ostavljeni kaos

HDZ-ova Nada Murganić uzvraća da aktualna Vlada jako dobro prepoznaje reforme, ali i kaos koji je, pod egidom reformi, ostavila bivša vlast pokušavajući mijenjati dio socijalne skrbi.

Ivan Šuker (HDZ) tumači da zakon šalje jasnu poruku da će sve ići po starom i da nitko neće biti oštećen. Međutim, dodaje, teško je priznati da nešto nisi napravio, pa da bi prikrio da nešto nisi napravio onda napravi paniku, a to se ovih dana događa sa predloženim izmjenama, kaže Šuker, očito ciljajući na bivšu vlast.

HDZ-ova Josipa Borića iznenadile su Babićeve brojke. "Tko bi očekivao tako nešto u Ministarstvu od možda i najpoznatije ministrice iz bivše Vlade. To svjedoči da je tamo valjda vladao određeni 'raspašoj', radilo se što se htjelo da se kupi naklonost određenih ljudi", ustvrdio je zastupnik.

Ako netko sumnja na kriminal, odnosno da su se sredstva u nekom ministarstvu trošila nenamjenski, prijavite to, uzvraća Nansi Tireli (HL).

Opačić je demantirala Borićeve sumnje da su porezni obveznici platili čuvanje psa koji je u njenom ministarstvu bio na čuvanju u prilagodbi za neke druge aktivnosti. Nitko nije dobio plaću za psa, ja sam se o njemu brinula i brinem, na testu nije prošao za psa vodiča, nego terapijskog psa koji će biti pomoć nekom djetetu, izvratila je Opačić.

10:29 - Zamjenik ministrice socijalne politike i mladih, Ante Babić napomenuo je kako ne bi trebalo biti problema s isplatom socijalne pomoći jer će zakon biti donesen u sljedeća dva dana i odmah stupiti na snagu, te medijski napisi o tome kako one neće biti isplaćivane nisu točni.

10:18 - Zasjedanje je nastavljeno raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi kojim bi se za ožujak iduće godine odgodila uspostava Jedinstvenog centra za Naknade, kojeg je saborskim zastupnicima predstavio zamjenik ministrice Ante Babić.

Taj je centar trebao objediniti zajamčenu minimalnu naknadu, doplatak za djecu, naknadu za nezaposlene te rodiljsku i roditeljsku potporu, no kako nisu osigurani odgovarajući organizacijski i administrativni uvjeti za njegov rad, Vlada tumači da bi primjena zakona narušila pravnu sigurnost korisnika pojedinih prava i usluga u sustavu.

JCN bi zbog toga, umjesto 1. lipnja ove, kako je planirano zakonom, trebao profunkcionirati 1. ožujka slijedeće godine, a predložene izmjene Vlada je Saboru poslala u hitnoj proceduri.

10:13 - Ivan Šuker iz HDZ-a osvrnuo se na kršenje poslovnika od strane Peđe Grbina napomenuvši kako je prekršio poslovnik kojeg je donijela upravo njegova stranka, a protiv kojeg je HDZ glasovao.

Potom je govorio o temi za koju je također zatražio stanku, a ona se odnosila na stav oko smjena uprava u trgovačkim društvima, odnosno strateškim tvrtkama koja je donesena bez odluke Vlade. Kaže da su ljudi privremeno postavili na čelo pojedinih tvrtki jer je istekao mandat njihovim prethodnicima.

10:10 - Stav Mosta je da se obrazovna reforma mora provesti do kraja. 'Moramo zatomiti svoje animozitet jer u suprotnom pred javnošću ispadamo smiješni', Marko Sladoljev iz Mosta te pozvao na dijalog bez ideološke rasprave.

9:45 - Saborski zastupnik Peđa Grbin podsjetio je kako je SDP zatražio ostavku potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka jer je, kako je rekao, 'privatni interes stavio ispred javnog'.

'Njegov je nemar doveo do potpune paralize vlasti', kaže Grbin.

I nakon što ga je Reiner upozorio da ne govori o najavljenoj temi, Grbin je  nastavio podsjećati da se stipendije ne isplaćuju, neće biti socijalne pomoći od 1.lipnja, zaustavljena je kurikularna reforma, poslovni optimizam opada, od 15 održanih sjednica Vlade, šest je bilo telefonskih... Nakon toga mu je isključen mikrofon i zamoljen je da napusti sabornicu.

'Ja Vam oduzimam riječ kolega Grbin po drugi puta. Kolega Grbin, izvolite napustiti salu. I to Vi, kao pravnik, da kršite poslovnik, to je nevjerojatno', rekao muje Reiner.

9:35 - SDP je zatražio stanku kako bi obrazložiti stav oko smjena uprava u trgovačkim društvima, odnosno strateškim tvrtkama koja je donesena bez odluke vlade.

HNS, Laburisti i Most zatražili su stanku kako bi iznijeli svoj stav oko reforme obrazovanja.

9:15 - Hrvatski sabor u utorak će nastaviti zasjedanje raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o socijalnoj skrbi kojim bi se za ožujak iduće godine odgodila uspostava Jedinstvenog centra za Naknade (JCN).

Taj je centar trebao objediniti zajamčenu minimalnu naknadu, doplatak za djecu, naknadu za nezaposlene te rodiljsku i roditeljsku potporu, no kako nisu osigurani odgovarajući organizacijski i administrativni uvjeti za njegov rad, Vlada tumači da bi primjena zakona narušila pravnu sigurnost korisnika pojedinih prava i usluga u sustavu.

JCN bi zbog toga, umjesto 1. lipnja ove, kako je planirano zakonom, trebao profunkcionirati 1. ožujka slijedeće godine, a predložene izmjene Vlada je Saboru poslala u hitnoj proceduri.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene