Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ujedinjeni u zahtjevu

Oporba traži izvanrednu sjednicu Sabora: "Plenković se ponaša kao faraon, svu vlast u državi želi za sebe"

Saborska oporba najavila je u petak da će, ako se idući tjedan ne riješe problemi imenovanja ravnatelja VSOA-e, ne razriješi Uprava HEP-a i ne riješi kriza u pravosuđu zbog štrajka kojim službenici i namještenici traže povećanje plaća, tražiti sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Peđa Grbin (SDP) izjavio je nakon oporbenog sastanka da se "Hrvatska u ovom trenutku suočava s dvije krize" - jedna je uobičajena nesposobnost i lopovluk koje gledamo u HEP-u, a druga udar na institucije, i to na VSOA-u, što je i udar na demokraciju i slobodu.

Plenković se ponaša kao faraon koji svu vlast u državi želi za sebe

"Pokušavaju staviti stranačku šapu na vojnu tajnu službu, što smo u Hrvatskoj imali '90-ih, kada su se masovno prisluškivali građani i novinare, što je dovelo do potpunog urušavanja društva, od čega smo se godinama oporavljali. Siguran sam da nitko ne želi da VSOA bude pod paskom jedne političke stranke, jednog političara, Andreja Plenkovića koji se ponaša kao faraon koji svu vlast u državi želi za sebe", upozorio je.

"Tome se moramo usprotiviti, predsjednik Republike to je napravio jučer, a oporba će u Saboru napraviti sljedeći tjedan ili će tražiti izvanrednu sjednicu. HDZ je krao na sve strane i u svim institucijama, a sada želi do kraja upravljati Hrvatskom", poručio je.

U vezi usuglašavanja oko čelne osobe VSOA-e, Grbin je kazao da usuglašavanje ne može ići preko Banožića, Medveda i Lozančića, nego se premijer treba "prestati ponašati kao da je u vrtiću" i dogovoriti se s predsjednikom Republike.

Plenković je odlučio da se neće usuglašavati s Predsjednikom i blokirao je sustav, upozorio je Grbin.

Marija Selak Raspudić (Most) ocijenila je da se Hrvatska nalazi u ozbiljnoj krizi institucionalnog funkcioniranja, štoviše, možemo reći da smo na pragu raspada sustava.

"Oporba je na sastanku zaključila da traži smjenu Uprave HEP-a i takav će zaključak uputiti Hrvatskom saboru", dodala je.

Ako se tri ključna problema koja se odnose na raspad sustava, pitanja energetike, funkcioniranja pravosudnog sustava i vojne sigurnosti ne riješe idući tjedan, ponovila je da će oporba tražiti sazivanje izvanredne sjednice Sabora.

Sandra Benčić (Možemo), čiji je Klub inicirao prijedlog sazivanja izvanredne sjednice Sabora, smatra da se radi o kombinaciji gubitka kontrole premijera i Vlade nad energetskim sektorom, posebice HEP-om, i činjenici da premijer različitim, potpuno krivim pravnim interpretacijama pokušava VSOA-u staviti pod svoju isključivu kontrolu.

Pročitajte i ovo Željko Pavić rasprava u saboru Pavić: "Zašto Zagorci plaćaju najskuplje premije za aute?"

"Sve to događa se u kontekstu činjenice da pravosuđe ne funkcionira zbog štrajka i dovodi nas do situacije koja je poprilično izvanredna čak i za Hrvatsku. Zaključak je oporbe da se s raspadnutim sustavom, bez kontrole nad energetikom, bez funkcionirajućeg pravosuđa i bez demokratske kontrole nad sigurnosno-obavještajnim sustavom ne može ući u jesen", poručila je Benčić.

Vesna Nađ (Socijaldemokrati) tvrdi da smo u dubokoj krizi institucija. "Nalazimo se u predizbornom vremenu kada vidimo da javna poduzeća, koja su uvijek bila bankomat HDZ-a, sada koriste kao mogući izvor financiranja njihove kampanje", rekla je i upitala hoće li opet sve pokradene milijarde završiti u torbama HDZ-ovaca.

Hitno razrješenje uprava HERA-e i HEP-a

Inicijativu podržava i Klub HSS-a i RF-a čija Katarina Peović smatra da su uvjeti izvanredni, da je pravosuđe totalno blokirano kao i energetski sektor, da se krše zakoni i Ustav, a sigurnost ugrožena.

Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) drži da po načinu na koji funkcioniraju hrvatske institucije država klizi u diktaturu. "Vrijeme je da opozicija zbije redove, ne u smislu koalicije nego progovaranja o ozbiljnim temama jer sve se to prebija preko leđa građana", kazala je.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević pred zgradom Poglavarstva koju pretražuje policija zbog prijetnje bombom lažna dojava "Bomba u Poglavarstvu": Pirotehničari pregledali zgradu, zaposlenici se vratili na posao

Podršku inicijativi dao je i Klub Fokusa i Reformista. "Glavna zadaća države je sigurnost građana, njihove imovine i pravna sigurnost, a kroz razvoj situacije vidimo da su te temeljne funkcije države narušene", kazao je predsjednik Fokusa Davor Nađi.

Vezano za plinsku aferu, Nađi je također zatražio hitno razrješenje uprava HERA-e i HEP-a "jer su svi sve znali, jedino se premijer Plenković i ministar Filipović prave grbavi".

"Tko je ukrao mora odgovarati", istaknuo je Daniel Spajić (Domovinski pokret) dodavši kako nije bitno je li riječ o ministru, čelnicima HEP-a ili Ine.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene