Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radionice u Zagrebu

Uoči Dana šećerne bolesti akcija upozorenja na njezine opasnosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački Gradski ured za zdravstvo i branitelje i Zagrebačko dijabetičko društvo organiziralo je danas tradicionalnu akciju povodom obilježavanja Svjetskog dana šećerne bolesti, 14. studenoga, s ciljem upozoravanja šire javnosti na opasnosti od neotkrivene i neregulirane šećerne bolesti te omogućavanja provjere razine šećera u krvi što većem broju građana.

Cjelodnevna akcija u hotelu Dubrovnik uključuje niz događanja organiziranih za sve dobne skupine: izložbu proizvoda za dijabetičare, mjerenje šećera u krvi i kolesterola, krvnog tlaka, analizu sastava tijela i mjerenja indeksa tjelesne mase (BMI), pregled stopala uz savjete, prezentacije proizvoda te savjetovališta i radionice.

Akciji se pridružio i podržao je i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić napomenuvši da prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije u svijetu više od 170 miljuna ljudi boluje od šećerne bolesti, a u Hrvatskoj je takvih više od 320 tisuća. Pozvao je građane da se kontroliraju i vode računa o svome zdravlju, jer je ovo peta bolest po smrtnosti u Hrvatskoj.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo i branitelje Zvonimir Šostar rekao je da se danas može govoriti o pandemiji šećerne bolesti u Hrvatskoj i svijetu jer ona sve više uzima maha. "Sve je više pretile djece, dijabetesa u mlađoj dobi zbog loših životnih stilova, nekvalitetene prehrane i nekretanja", rekao je Šostar dodavši da je ova bolest jedan od najvećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj i Zagrebu.

Pročitajte i ovo Požar automobila u Prečkom - 1 izvidi još traju Doznali smo čiji je auto izgorio na parkiralištu: "Moglo bi biti ozbiljno" Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih

>> Sve o simptomima dijabetesa i kako ih prepoznati

Upozorio je da oko 12 posto ukupne populacije u Zagrebu ima šećernu bolest te da su brojke alarmantne. Tom se problemu, smatra, svakako treba puno više posvetiti. "Najvažnije je podignuti javnu svijest, promovirati zdravu prehranu i stilove života te više kretanja" rekao je Šostar naglasivši da Zagreb nudi brojne mogućnosti kako bi njegovi građani živjeli kvalitetnijim i zdravijim životom, kao što su jezera Bundek i Jarun, Medvednica, park Maksimir.

Osim ovog centralnog događaja, pokrenut je i čitav niz drugih edukativnih i humanitarnih akcija. Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se svake godine u spomen na rođendan Fredericka Bantinga, koji je zajedno s Charlesom Bestom 1926. godine otkrio inzulin. Tema Svjetskog dana od 2009. do 2012. je Edukacija i prevencija, a slogan ovogodišnjeg Dana šećerne bolesti je "Zaštitimo našu budućnost". (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene