260473
260473
260473
260473
260473

Sve o simptomima dijabetesa i kako ih prepoznati

  • , 09.11.2012., 07:59
  • Autor:
  • komentara

U Hrvatskoj se uoči Svjetskog dana šećerne bolesti sve više govori o alarmantnim brojkama oboljelih od dijabetesa tipa 1. Liječnici kažu da su 75 posto novooboljelih djeca mlađa od 7 godina. Samo u posljednjih desetak dana u KBC-u Rebro kod osmero mališana utvrđena je ova autoimuna bolest.

 
 
 
 

Zvuk aparata za mjerenje inzulina posljednje četiri godine Domagoj čuje barem šest puta na dan. 'Imam ga četiri godine, od drugog razreda, na početku sam se bojao što će biti, ali prošlo je dobro na kraju', kaže nam.

Stalna žeđ, učestalo mokrenje, umor, stalan osjećaj gladi i nagli gubitak težine prvi su simptomi dijabetesa. 'Kod njega je bilo žeđanje i izrazito je počeo puno gubiti na kilaži', opisuje Maja Vugrinec, Domagojeva mama.

>> Akcija upozorenja na dijabetes i kardiovaskularne bolesti

Kod takvih simptoma dijete treba odvesti liječniku. 'Trebaju se javiti svom liječniku, pedijatru ili opće medicine koji trebaju napraviti pretragu šećera u krvi ili urina', kaže dr. Nataša Rojnić Putarek, pedijatar endokrinolog-dijabetolog na KBC-u Rebro.

Upravo taj postupak prošla je i obitelj Lukačević, koja je upravo saznala da njihova devetogodišnja djevojčica ima dijabetes. 'Usta suha, stalno se žalila da je žedna, dođe iz škole, kaže joj mama ja sam žedna i odlučila sam je voditi kod doktora', kaže nam Katarina Lukačević. 'Morali bismo voditi računa da se cjelokupna obitelj prebaci na tu vrstu prehrane', dodaje Ivica Lukačević. Iz bolnice će otići tek kada dovoljno nauče o životu s dijabetesom.

Domagoj Vugrinec se na to već naviknuo: 'U biti je bolje jer možete jesti samo zdravu hranu pa je i zdravije.'

'Najteže je bilo njemu kao djetetu od devet godina to prihvatiti - zašto sam ja drugačiji. Znači usaditi njemu zapravo da shvati da nije drugačiji i da s tim može normalno funkcionirati, živjeti ako to normalno prihvati. Znači, nije taj dijabetes nekakav bauk', kaže Maja Vugrinec.

Uzrok ove autoimune bolesti kao ni razlog sve većeg broja oboljelih još se ne zna. 'Prema zadnjem istraživanju koje smo radili, svake godine imamo šest pa čak i do devet posto više djece oboljele od dijabetesa tipa 1. Sve je više djece mlađe od pet godina', kaže dr. Rojnić Putarek.

Iako je u Hrvatskoj velik broj djece pretio, situacija s dijabetesom tipa 2 srećom još nije alarmantna. No, liječnici se boje da bi se uskoro i to moglo promijeniti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se