Na današnji dan prije 33 godine svjetski su se čelnici okupili kako bi usvojili Konvenciju o pravima djeteta – globalnu potvrdu da su dječja prava ljudska prava koja zaslužuju jednaku zaštitu.


Vođe vizionari koji su izradili nacrt Konvencije 1989. godine nisu mogli ni zamisliti koliko će se djetinjstvo stubokom transformirati zahvaljujući digitalnoj tehnologiji i internetu. Međutim, postavili su temelje koji nam mogu pomoći i u svijetu koji postaje sve digitalniji.

Diljem svijeta djeca sve ranije pristupaju internetu te ga koriste sve duže. U razdoblju od 2010. do 2020. godine vrijeme koje su djeca provela na internetu u mnogim se zemljama gotovo udvostručilo.

Pandemija bolesti COVID-19 izazvala je nagli porast vremena koje djeca provode pred ekranom, a procjenjuje se da djeca u Europi na internetu provode od 6 do 7,5 sati dnevno. Nedavna istraživanja pokazuju kako većina djece s pametnim telefonima navode da ih koriste "gotovo čitavo vrijeme" kako bi se povezali, osobito na društvenim mrežama.

Prednosti toga korjenitog pomaka su jasne – proširenje pristupa obrazovanju, zabavi i mogućnostima, ali to su istovremeno i rizici.

Jedno od troje djece na globalnoj razini prijavljuje da je doživjelo zlostavljanje na internetu. U 2020. godini 33 posto djevojčica i 20 posto dječaka u Europi izjavilo je da su barem jednom mjesečno svjedočili uznemirujućem sadržaju na internetu.

Nedavna istraživanja pokazuju kako je između 1 i 20 posto djece u dijelovima Afrike i Azije doživjelo barem jedan incident internetskog seksualnog iskorištavanja ili zlostavljanja između 2020. i 2021. godine.

Djeca su također sve više izložena nevidljivim tehnologijama, uključujući algoritme, prediktivne analitičke sustave, pa čak i praćenje lokacije – potencijalno kršeći njihovo pravo na privatnost i gore.

Boris Jokić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Kako mudro koristiti pametnu tehnologiju? Jokić ima nekoliko ključnih savjeta za roditelje

Ironično, unatoč sveprisutnosti koju digitalna tehnologija podrazumijeva, milijuni djece još uvijek nemaju pristup prednostima interneta. U sve digitalnijem gospodarstvu utjecaj te neujednačenosti također će se povećati ako sada ne poduzmemo korake za rješavanje.

Svako dijete ima jednako pravo biti sigurno i uključeno bez obzira na to odakle dolazi. Sva djeca zaslužuju priliku napredovati u digitalnom okruženju u kojem se ta prava poštuju i štite. To predstavlja kamen temeljac prijedloga Europske komisije za Deklaraciju o europskim digitalnim pravima i načelima, predstavljenog ranije ove godine.

UNICEF - Svjetski dan djece UNICEF - Svjetski dan djece (Foto: UNICEF)

Nedavno usvajanje Zakona o digitalnim uslugama u Europskoj uniji također je svojevrsna prekretnica. Postavljanjem strogih zahtjeva za digitalne platforme kako bi se zaštitili maloljetnici na internetu te zabranom oglašavanja i potencijalno štetnog algoritamskog sadržaja koji je usmjeren djeci pomoći će u stvaranju sigurnijeg digitalnog prostora.

Uz to, nova Strategija za bolji internet za djecu, digitalni dio EU Strategije o pravima djeteta, pomoći će osigurati da svako dijete u Europi na internetu bude zaštićeno, osnaženo i poštovano.

U okviru strategije Europska komisija pokreće razvoj Kodeksa ponašanja za dizajn digitalnih proizvoda i usluga primjeren dobi i u proces razvoja uključit će djecu. Također će promovirati učinkovite alate za provjeru dobi i pomoći zemljama u razmjeni dobrih praksi za obrazovanje o medijskoj pismenosti.

Snažan fokus UNICEF-ova rada

Zaštita djece na internetu i povećanje njihova pristupa digitalnom učenju i drugim mogućnostima također je snažan fokus UNICEF-ova rada u cijelom svijetu.

Helenca Pirnat Dragičević Pravobraniteljica za djecu: ''Konvencija o pravima djeteta nije tek popis lijepih želja''

To se ostvaruje partnerstvima s vladama za razvoj politika i pravnim okvirima poput onih u EU-u, potporom ministarstvima obrazovanja za promicanje dječje digitalne pismenosti i vještina online sigurnosti te zajedničkim radom s liderima u industriji na pronalaženju inovativnih rješenja koja pružaju sigurnost djece na internetu.

Programima kao što je Global Kids Online i projekatima kao što je Disrupting Harm UNICEF također pomaže u izgradnji baze o digitalnim pravima djece s ciljem razumijevanja kako digitalna transformacija društva utječe na živote i dobrobit djece.

UNICEF također surađuje s partnerima u vladama i tehnološkoj industriji na tome da se svakom djetetu omogući pristup digitalnom učenju. Na primjer, Giga koristi UNICEF-ovo iskustvo u obrazovanju i nabavi, ITU-ovu stručnost u regulaciji i politici te sposobnost privatnog sektora da brzo primjenjuje tehnološka rješenja za povezivanje svake škole u svijetu s internetom.

The Learning Passport, digitalnu platformu za učenje koja je pokrenuta 2018. godine kako bi se dosegla raseljena djeca, sada koristi više od 2 milijuna djece u 17 zemalja.

UNICEF - Svjetski dan djece UNICEF - Svjetski dan djece (Foto: UNICEF)

Ova se tema tiče svih, stoga su se kreatori politika, čelnici industrije, stručnjaci u obrazovanju, roditelji te djeca i mladi okupili krajem listopada na Forumu za sigurniji internet u Bruxellesu kako bi razgovarali o tome kako internet učiniti boljim mjestom za djecu.

Provjereno: Mame - 1 Priča u kojoj će se pronaći sve mame, i to već u rodilištu: "Znači, u bolnici sam to doživjela jer sam izvadila dudu..."

Osnaživanje je ključno. Moramo podučiti djecu i njihove roditelje, skrbnike i učitelje kako prepoznati rizike na internetu, razumjeti što je stvarno, a što lažno te kako maksimalno iskoristiti digitalne prilike.

Centri za sigurniji internet diljem Europe pomažu upravo u tome, uključujući osiguravanje platforme za mlade ljude da izraze svoje zabrinutosti i promišljanja. Svaka bi zemlja trebala razmotriti građenje sličnih digitalnih mreža podrške.

Online zaštita, digitalno osnaživanje i digitalna uključenost globalni su izazovi. Udruživanjem snaga možemo učinkovitije i djelotvornije rješavati te probleme. Naš cilj ne smije biti ništa manje od sigurnog, zaštićenog i pouzdanog digitalnog prostora kao temelja našeg digitalnog društva – za svako dijete i za svakoga, posvuda.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju