Helenca Pirnat Dragičević
Helenca Pirnat Dragičević Foto: Neva Zganec / PIXSELL

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević predstavila je u srijedu preporuke UN-ova Odbora za prava djeteta Hrvatskoj, istaknuvši kako one pokazuju da postoje problemi u svim segmentima zaštite prava djece, a na tragu su analiza i preporuka njezina ureda.


Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević je na konferenciji za mediji u povodu Svjetskog dana prava djece, koji se obilježava 20. studenog, istaknula da Konvencija o pravima djeteta nije tek "popis lijepih želja" već međunarodni ugovor koji obvezuje sve države.

Vezani članci Maja Bosanac, Klinika za dječje bolesti Zagreb ''Nije nikakva panika, imamo dovoljno lijekova'', poručila dječja pulmologinja i upozorila koje su najčešće infekcije ovih dana Ilustracija - 4 Broj posvojene djece raste, ali mnoga tek čekaju svoju priliku: Iza njih su često velike traume, a budućnost je neizvjesna

Obveza je država svakih pet godina podnositi UN-ovom Odboru izvješća u kojima iznose glavne pokazatelje zaštite prava i dobrobiti djece, te odgovaraju na konkretna pitanja o dostupnosti i kvaliteti usluga za život i razvoj djece, poduzetim mjerama za zaštitu sigurnosti, dobrobiti i uključenosti djece i drugim aspektima prava djece.

"Odbor je kao ključna područja zabrinutosti istaknuo zaštitu od diskriminacije, nasilja i zlostavljanja, prava djece s teškoćama u razvoju, zdravlje i zdravstvene usluge, odgoj i obrazovanje, te pravosuđe prilagođeno djeci", kaže Pirnat Dragičević.

Među preporukama se ističu zaštita djece od diskriminacije, osobito manjinskih skupina, zaštita djece s teškoćama u razvoju i djece migranata, te zaštita od svih oblika nasilja – u obitelji, školi, na internetu te podrška žrtvama, osobito seksualnog nasilja.

Odbor ističe da je radi jačanja pravosuđa prilagođenog djeci nužno osposobljavanje stručnjaka koji rade s djecom, te je pozvao na ubrzanje svih sudskih postupaka koji uključuju djecu.

Ilustracija Odgoj dječaka u Mađarskoj: Ružičasta opasnost vreba, nije ni Hrvatska imuna. Vječna borba s tezama iz prošlog stoljeća

Preporuke su obvezujuće smjernice za zaštitu prava djece

Preporučio je jačanje skrbi u zajednici o djeci s teškoćama u razvoju i njihovim obiteljima, te osiguravanje pristupa zdravstvenim uslugama i uključivom odgoju i obrazovanju.

Također treba povećati obuhvat obveznim cijepljenjem, osigurati djeci i mladima usluge i programe mentalnog zdravlja, edukaciju o spolnom i reproduktivnom zdravlju, kao i razvijati programe prevencije zlouporabe alkohola i droga, te samoozljeđivanja i samoubojstva.

U području obrazovanja i slobodnog vremena Odbor preporučuje povećanje dostupnosti vrtića, otklanjanje slabosti u ishodima učenja koje su nastale tijekom pandemije COVID-19, osiguravanje građanskog odgoja i razvoj medijske pismenosti u školi.

Vršnjačko nasilje, ilustracija Nasilje u školama: ''Ne možemo od djece i mladih očekivati da se ponašaju drugačije ako im nismo pokazali kako''

Trebalo bi i ubrzati deinstitucionalizaciju i posvajanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, osigurati dovoljne kapacitete za alternativnu skrb o djeci i jačati potporu udomiteljstvu.

"Preporuke UN-ova Odbora za Hrvatsku su obvezujuće smjernice za zaštitu prava djece, ali i poticaj za donošenje budućih nacionalnih strategija i planova za prava djece. One će ujedno biti kriterij za procjenu ostvarenoga napretka Hrvatske u zaštiti dječjih prava u sljedećem petogodišnjem razdoblju", naglasila je zamjenica pravobraniteljice Maja Gabelica Šupljika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju