Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjed Sindikata

FOTO 'Radit ćete 56 sati tjedno, do 67. godine života, bez ugovora, na kupone...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatske sindikalne središnjice organizirale su danas novi javni prosvjed na Markovom trgu zbog, kako kažu, neprihvatljivih izmjena radnog zakonodavstva.

Iako je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić povukao iz procedure sporni Zakon o radu, pet sindikalnih središnjica - SSSH, NHS, MHS, HURS i URSH održalo je prosvjed na Markovom trgu. Ističu kako su neprihvatljive izmjene radnog zakonodavstva, a javni sindikalni prosvjed održava se pod nazivom 'Stop nasilju nad radnim zakonodavstvom'.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Reagirao na prosvjede Mrsić: Vlada je spremna na dogovor o ZOR-u, ali ne i na ultimatume Slika nije dostupna Spor oko ZOR-a Poslodavci sindikalcima: Zapravo prosvjedujete protiv socijalnog dijaloga

Za vrijeme održavanja redovne sjednice Vlade, pred Banskim dvorima odzvanjale su kritike Vladi Zorana Milanovića i njenim dosadašnjim potezima. Sve se uglavnom vrti oko Zakona o radu koji je jučer povučen iz procedure.

'Vrlo jasno poručujem hrvatskoj Vladi - sutra za svetog Nikolu u čizmu dobivati otkaz!', poručio je pred Banskim dvorima Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata.

>>Mrsić: Uzimamo time-out, ne povlačimo zakon o radu

Evo što su sindikati poručili u pozivu na prosvjed:

SPRIJEČIMO DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O RADU!

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić u saborsku proceduru upućuje novi Zakon o radu (samo „svojih ruku djelo“) kojim umanjuje ulogu sindikata i kolektivnih ugovora, a radnike posve prepušta (neodgovornim) poslodavcima. Odredbe su uređene na način da legaliziraju dosadašnje nepoštivanje Zakona uočeno kod dijela poslodavaca, tako da bi sada svi poslodavci, u svim sektorima, za sve radnike mogli radno vrijeme organizirati kako hoće! Nestaje jednaki raspored radnog vremena! Poslodavac bi vlastitom odlukom mogao iscrpljivati radnika do 56 sati tjedno, potom ih, kada ga ne „pogodi“ narudžba, poslati doma, a kada dobije narudžbu opet ih pozvati raditi do 56 sati, tako da unutar četiri mjeseci može prikazati prosjek o 48 satnom radnom tjednu! Niti tu nije kraj: kada takvim radnim intenzitetom „potroši“ radnika, poslodavac mu više neće trebati ponuditi druge poslove ili ga za njih dodatno osposobljavati, već mu otkazati ugovor o radu, a onda dalje bez obveze poštivanja zabrane zapošljavanja novog radnika šest mjeseci, na mjesto otpuštenog radnika zaposliti ustupljenog radnika preko agencije, jer je on jeftiniji. Ovoj spirali niti ovdje nije kraj – kraj će biti angažiranjem radnika na sat i plaćanjem na markicu/vaučer. Vrhunac kulinarskog umijeća „našega“ ministra je ograničavanje prava na štrajk tako da mu radnici ubuduće ne bi mogli dolazili pod prozore. Isto tako, snižavanjem prava, kako agencijskih radnika, a posredno i radnika kod korisnika, predlagatelj zakona čini sve da zadovolji zahtjeve („apetite“) poslodavaca – i agencija i korisnika, na štetu radnika!

SPRIJEČIMO DONOŠENJE ZAKONA O POVREMENIM POSLOVIMA!

Na radnike koji bi bili radno angažirani prema Zakonu o povremenim poslovima, Zakon o radu uopće se ne bi primjenjivao! Bili bi angažirani na sat, na dan... i to na vaučer/markicu. Sudbina tako angažiranoga čovjeka, dugoročno gledano, vlast ne zanima, važno je samo uljepšavanje statistike i da nešto „kaplje“ u Proračun!

SPRIJEČIMO PRODUŽENJE DOBI ZA ODLAZAK U MIROVINU!

Produžetak dobi za umirovljenje s 65 na 67 godina, bez ozbiljnih analitičkih podloga i bez postizanja društvenog konsenzusa o njegovoj nužnosti (obvezujući time nekoliko vlada unaprijed!) samo potvrđuje kako Vladu isključivo zanima mišljenje bonitetnih agencija i međunarodnih financijskih organizacija.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene